Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

powrot do PL, jak uzyskac status pendler - Norwegia

Czytali temat:
majunia mala Rafał Siarka eivind T.A Ireneusz Drohomirecki Anna Maciejewska ppp ppp Natalia Przysiężna CheckM8 (1852 niezalogowanych)
3 Posty
Tomek M
(EMIK2010)
Wiking
hello, mieszkamy z zona w norwegii od 2 lat, zonie sie skonczyl urlop macierzynski i planuje wrocic do PL na stale w pazdzierniku, chcielibysmy jeszcze po wakacjach przyjechac do NO autem na polskich blachach. Slyszalem ze status pendler umozliwia poruszanie sie autem na PL rejestracjach po NO (jesli sie ma udokumentowany stan cywilny, meldunek w PL i bilet na prom). Moj plan jest taki, zeby zmienic status na pendler, zgloscic do urzedu w NO, ze zona juz jest w PL, poprosic o status pendler i po wakacjach wrocic z rodzinka i polskim autem. Czy kto juz to przerabial ? Jak zmienic status, ile sie czeka na status pendler i jakie sa wymagania ? pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Zajebista idea
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
EMIK2010 - dzieki za rozjasnienie szarego dnia

".......nie sieja, nie orza. Sami sie rodza"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
240 Postów
Ewa M.
(toja)
Stały Bywalec
Polak potrafi co nie?!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
EMIK2010 napisał:
hello, mieszkamy z zona w norwegii od 2 lat, zonie sie skonczyl urlop macierzynski i planuje wrocic do PL na stale w pazdzierniku, chcielibysmy jeszcze po wakacjach przyjechac do NO autem na polskich blachach. Slyszalem ze status pendler umozliwia poruszanie sie autem na PL rejestracjach po NO (jesli sie ma udokumentowany stan cywilny, meldunek w PL i bilet na prom). Moj plan jest taki, zeby zmienic status na pendler, zgloscic do urzedu w NO, ze zona juz jest w PL, poprosic o status pendler i po wakacjach wrocic z rodzinka i polskim autem. Czy kto juz to przerabial ? Jak zmienic status, ile sie czeka na status pendler i jakie sa wymagania ? pozdrawiam

Nie do końca rozumiem post, chyba. I mam nadzieję, że nikt tego nie przerabiał.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Tomek M
(EMIK2010)
Wiking
...i po wakacjach wrocic z rodzinka i polskim autem (do pazdziernika oczywiscie - pozniej zona wraca do PL na stale).

Mniejsza o przyczyne, w tkim razie mam ktorkie pytania:
[1] Jakie dokumenty sa wymagane aby otrzymac status pendler ? (zona wczesniej pracowala w NO, dziecko zarejestrowane)
[2] Ile sie czeka na decyzje ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
EMIK2010 napisał:
...i po wakacjach wrocic z rodzinka i polskim autem (do pazdziernika oczywiscie - pozniej zona wraca do PL na stale).

Mniejsza o przyczyne, w tkim razie mam ktorkie pytania:
[1] Jakie dokumenty sa wymagane aby otrzymac status pendler ? (zona wczesniej pracowala w NO, dziecko zarejestrowane)
[2] Ile sie czeka na decyzje ?

Ok nie bede uszczypliwy chociaz jak pisali przedmowcy .............nie sieja.....................
Emik najpierw wyloz o co ci chodzi. Czy chcesz jezdzic polskim autem w Norwegi po tym pazdzierniku czy chcesz rozliczac sie z podatku jako pendler???
I w jednym i w drugim przypadku musisz spelnic warunki okreslone w przepisach i z tego co ja wiem zadnych dokumentow sie nie sklada(skatt). O uzytkowaniu auta na Polskich numerach jest na tym forum tyle napisane ze chyba sami norwedzy az tyle nie wiedza.
I jeszcze jedno-po wakacjach wracasz z rodzina jako turysta ????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Tomek M
(EMIK2010)
Wiking
Chcialbym uzywac auta na PL blachach na paczatku (sierpien, wrzesien - kiedy jeszcze moja rodzina tu bedzie), potem niekoniecznie. Z podatkiem mysle ze nie mam mozliwosci rozliacznia sie jako pendler w tym roku bo moja zona byla na norweskim macierzynskim.

Wiem, ze opisu dot. auta jest duzo, mi chodzi konkretnie o ten przypadek. Po wakacjach wracamy na 1-2 miesiace z rodzina (po wakacjach ja jeszcze zostaje a zona wraca do PL) ja jako osoba pracujaca w NO, a zona z dzieckiem jako turysci ...chodzi o to ze jak policja zatrzymie mnie w NO i sprawdza, ze ja prcuje w NO, zona pracowala w NO (w maju skonczyl sie urlop macierzycki) to auto mi skasuja, bo nie mam prawa uzywac no dotychczasowych zasadach.

Dlatego chcilabym zmienic status na pendler i w razie kontoli podeprzec sie jakimis papierami, aby policja nie stwarzala. Nigdy nie uzywalem auta na PL blachcach w NO, ale kumplowi skasowali i sie martwie, ze jak mnie zatrzymia sprawdza w bazie danych ze mieszkam tu z rodzina to nie bedzie tlumaczenia...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Hehe.. nastepny cfaniak..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok