Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Ubezpieczenie - Norwegia

Czytali temat:
(626 niezalogowanych)
1 Post

(Luba)
Wiking
Mam do Was takie pytanie, pewnie to już było na forum, to może ktoś pomocny mnie odpowiednio pokieruje, poda link itd. Będę wdzięczna i dźwięczna. A więc... Jak to jest z tym ubezpieczeniem zdrowotnym? Mam stały, od niedawna, Fødselsnummer i zastanawiałam sie ostatnio, jakby mi sie coś stało, to co? Co, jak złamię nogę, palec albo cera mi sie popsuje i chciałbym pójśc do dermatologa albo oczy mi się zmęczą i będę chciała odwiedzic okulistę? Albo po prostu jak w końcu grypa mnie dopadnie, to trzeba mi za to płacic? Konsultowałam sie już troche w temacie i Norwedzy mi powiedzieli, że pierwsze 10 wizyt jest płatnych, a potem, to już free. Jak to jest? Dziękuję z góry z wytyczne
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Wiking
majac staly adres zameldowania masz prawo do opieki zdrowotnej.zlamiesz noge jedziesz na legevakt w twoim rejonie,za lekarza(fast leger)z zasady oplaty kosztuja od 150kr w gore,za dzieci do 16 roku zycia nie placisz,jezeli duzo korzystasz z lekarza zrob sogie kartezwrotna (okolo powyzej 1800 kr reszte jest zwracane).wyrob sobie,, niebieska,,karte zdrowotna, na stronie nav znajdziesz linka lub mozesz zrobic to esemesem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
www.helfo.no/privatperson/Sider/default.aspx A tu masz wszystko co chcesz wiedziec.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2842 Posty
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
A pamięta może ktoś czy już był omawiany temat rejestracji przez internet do fastleger?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Z tymi opatami to dokładniej wygląda tak, że rocznie jeśli korzystasz często z lekarza płacisz maksymalnie ok.1800 nok ( kwota ustalana jest corocznie). Generalnie płacisz za każdą wizytę, u lekarza rodzinnego ok.150 nok, u specjalisty ok.300, tak samo na pogotowiu. Przy każdej wizycie możesz poprosić o pieczątkę i dopięcie paragonu do takiej specjalnej książeczki, którą możesz otrzymać u każdego lekarza oraz w aptece. Tam gromadzisz dane, a gdy kwota osiągnie te 1800 nok, zanosisz to do Nav, gdzie otrzymasz FRIKORT o od tego momentu już nie płacisz. Jeśli w połowie roku zorientowałaś się, że nie zbierałaś pieczątek i paragonów, a korzystasz często z pomocy lekarza sprawę można cofnąć wybierając się ze wspomnianą książeczką w miejsca, w których się było i poprosić o wbicie pieczątki itd. Oni mają wszystkie informacje w bazie danych. Bywa, że z odzyskaniem informacji jest problem, gdy płaciło się gotówką i paragon został wydany. Najlepiej płacić kartą. W książeczkę do odliczenia wbija się również leki stałe, np. na nadciśnienie itp. Wspomnianą FRIKORT można kupić na początku roku jeśli zakłada się częste wizyty u lekarza i płacisz z góry, potem tylko pokazujesz kartę. Bywa, że trzeba tak, czy siak zapłacić za coś, ponieważ zawsze płatne i nie wbijane na kartę są opatrunki w tym te ze szpitala. Szpital generalnie jest za darmo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Luba)
Wiking
No to mam teraz jasnośc. Bardzo dziekuje wszystkim za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok