Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

druk E106 - Norwegia

2 Posty
Robert P
(robertpil)
Wiking
czy można złozyć wniosek o druk e106 przez internet i jak ? czy trzeba iść osobiscie do NAV-u? słyszałem ze przez Helfo ale nie mogę znaleść z góry dziękuję za pomoc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
ja dałem mojej szefowej wykaz jakie dokumenty i gdzie trzeba wysłać ( to było najprostsze bo nie musiałem chodzić za ksero i na pocztę a nie miałem wtedy czasu ) . z tego co mi wiadomo to trzeba wysłać pocztą i czekać . reszta toczy się automatycznie około 2 do 3 miesiące .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
robertpil napisał:
czy można złozyć wniosek o druk e106 przez internet i jak ? czy trzeba iść osobiscie do NAV-u? słyszałem ze przez Helfo ale nie mogę znaleść z góry dziękuję za pomoc

A o co ci konkretnie chodzi? Mieszkasz z rodziną w NO i chcesz miec prawo leczenia w PL? To wystarczy na stronie HELFO wypełnic zamówienie karty (europeisk helsekort) i przysla ca za 2 dni na norewski adres.
www.helfo.no "bestil kort"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Robert P
(robertpil)
Wiking
Kartę już mam,prowadzę działalnośc w No i prowadziłem w Polsce.Zus wymaga przedstawienia druku e-106 .Płacę zus w No i w Polsce nie muszę !Ale wymagają dokumentu z No właśnie druku E-106
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
365 Postów

(alma78)
Stały Bywalec
Ja byłam w Polskim NFZ-cie i tam powiedziano mi , że mam właśnie postarać się o kartę E-106 tu w Norwegii . Bez tego Europejska karta zdrowia ważna jest tylko w nagłych przypadkach . Ponawiam więc pytanie , jak i gdzie zdobyć E-106 ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
właśnie też załatwiam bo stare straciło ważność
najprościej iść do nav , powiedzieć o co chodzi i poprosić o soknad om E 106 / helsetrygdkort . to jest podanie wydanie E-106 . mają druki polsko norweskie . wypełniasz podanie i dołączasz , pozwolenie na pracę , umowę , skattekort i wysyłasz to do
NAV Heseforvaltning
Postbox 14
4097 Sola
cała procedura trwa około 2 miesiące . będziesz otrzymywać pisma w norge z HELFO i z NFZ na jakim etapie jest sprawa .
no i chyba wiesz żeby to otrzymać trzeba mieć tzw status pendler
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2842 Posty
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
alma78 napisał:
Ja byłam w Polskim NFZ-cie i tam powiedziano mi , że mam właśnie postarać się o kartę E-106 tu w Norwegii . Bez tego Europejska karta zdrowia ważna jest tylko w nagłych przypadkach . Ponawiam więc pytanie , jak i gdzie zdobyć E-106 ?

Czy to znaczy że wtedy możesz korzystać w pełni z usług medycznych w kraju?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
TAK , z norweskiego ubezpieczenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2842 Posty
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Andy hellboy napisał:
TAK , z norweskiego ubezpieczenia

Tylko czy dostanie się ten druk.Swego czasu poinformowano mnie w NFZ .że norwedzy mogą dać,lecz nie muszą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok