Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

feriepenger - Norwegia

Czytali temat:
Jerzy JURAS jolanta janik Pawel Zapala Radoslaw Chilinski (1832 niezalogowanych)
11 Postów
zbigniew xxxxxx
(zeus42)
Wiking
prosze o pomoc wytlumaczcie mi czy feriepenger to sa dodatkowe pieniadze np pod konie lipca ide na urlop na pare tygodni dostalem feriepenger czy za lipiec sierpien dostane normalna wyplate tak jak bym pracowal.dzieki za wyjasnienie problemu bo z kim nie rozmawiam to kazdy mowi co innego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
a czy w polsce dostawales 12 wyplat w roku i pieniadze za urlop NIE! WIEC TUTAJ JEST TAK SAMO 11 WYPLAT W ROKU I PIENIADZE NA URLOP I ZA URLOP!!!! JESZCZE JEDNO ZAKLADAM ZE PRACOWALES CALY 2008 ROK! DOSTALES W TYM MIESIACU FERIEPENGE MIMO TO ZE PRACOWALES NIE DOSTANIESZ WYPLATY-ZA TO GDY WEZMIESZ URLOP I NIEBEDZIE CIE W PRACY DOSTANIESZ NORMALNIE WYPLATE. TAKI SYSTEM.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tosia3)
Wiking
Fazi,mam nadzieję,że Zbysiulek41 jakoś to zrozumie co napisałeś , bo trochę to takie masło maślane.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
tosia to inaczej---zbysio nie dostaniesz wyplaty
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
I tak i nie .....
Po pierwsze :--
feriepenger to nie są pieniądze za urlop a tym bardziej urlop wypoczynkowy.

W Norwegii urlop wypoczynkowy w wysokości 25dni jest niepłatny ,zresztą żaden urlop poza macierzyńskim jest niepłatny.
Są urlopy okolicznościowe jednak również niepłatne.....
Po drugie :--
Wszystko zależy w jakim systemie się pracuje ,
A -inaczej jest jak się pracuje na etacie i rozliczenie jest roczne --stała pensja miesięczna--
B -inaczej jest jak się pracuje na godzin ---ile godzin pracy tyle pieniędzy---
Jeżeli jest system A to jest 11wypłat + feriepenger ,bo ten system wynagrodzenia jest regulowany z góry ,tzn.najpierw forsa a potem praca.
Natomiast w systemie B jest feriepenger plus przepracowane godziny ,bo wynagrodzenie w tym systemie jest regulowane z dołu czyli najpierw pracujesz a potem masz wynagrodzenie ,tym samym może być 12 wypłat + feriepenger.
W systemie A :
-- pracuję w maju--- forsę dostaję--- w czerwcu--
--pracuję w czerwcu --- a w lipcu idę na urlop i wybieram go całego czyli 25dni = cały miesiąc---dostaję forsę za czerwiec i należne feriepenger za poprzedni rok---
--rozpoczynam pracę w sierpniu i forsę dostaje we wrześniu .
Są firmy które forsę za czerwiec przenoszą na sierpień jednak nie jest to regułą .
Bo pieniądze jak wiadomo wpływają na konto i od danej osoby tylko zależy jak ona się tymi zasobami będzie rządzić a firmie nic do tego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(tosia3)
Wiking
no, to już lepiej Fazi,można tylko dodać,że tą 12 wypłatą są właśnie Feriepenge odkładane przez cały rok!!!
może tak być???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
gabriel niezaleznie w jakim systemie pracujesz i tak dostaniesz 11 pensji i feriepenge bo urlop musisz wykorzystac w danym roku wiec sam napisales-pracujesz w maju dostajesz w czerwcu kase + feriep.lipeiec bierzesz wolny dostajesz kase za czerwiec ale w sierpniu jak wrocisz do pracy nie masz juz pensji. jakby nie patrzyl 4 litery z tylu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Nie jest to jednak tak jak piszesz.
Pracownik godzinowy ma tyle zarobione ile wypracuje +feriepenger.
Pracownik na etacie ma tak jak piszesz.

W mojej firmie urlop zaczyna się w połowie lipca do połowy sierpnia i jak do tej pory zawsze miałem wypłaty normalne ,oczywiście forsa stosownie do godzin ,jednak było nie było normalna pensja .Za lipiec będzie 13 dni a w sierpniu będzie za 10 dni pracy .

Feriepenger-/ wypłatę /- przenoszę na grudzień kiedy jadę na Święta i wtedy też mam wypłatę na konto przed Świętami za grudniowe dniówki i pełne feriepenger.

Tak u mnie są ustalone wypłaty.
Na przykład dzisiaj rano daję zestawienie godzin i do 18 forsa jest na koncie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
oczywiscie ze tak ja tez moge zrobic 2 miesiace w jeden miesiac(nadgodziny ktore tez mi wyplaca +feriepenge) i bede mial dodatkowa pensje,hihihihihhi ale to nie zmienia faktu tak jak napisales sam ze urlop jest nieplatny i za 5 tygodni w moim przypadku nie mam placone.oczywiscie twoj system to ile wypracujesz tyle zarabiasz moj czy sie stoi czy sie lezy pensja sie nalezy,hihihihihi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
zbigniew xxxxxx
(zeus42)
Wiking
dzieki wszystkim wszystko dzieki Wam rozumiem i rozwialiscie moje watpliwosci DZIEKI
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok