Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

pytanie o składki emerytalne - Norwegia

Czytali temat:
RYSZARD GAJDA M M (1532 niezalogowanych)
1 Post
robert czujko
(nemo71)
Wiking
witm
mam pytanie ; w jaki sposób mogę sprawdzić czy pracodawca odprowadza za mnie składki emerytalne, firma jest zarejestrowana w Polsce ale podatki i ubezpieczenie społeczne płaci w Norwegii i to się raczej zgadza ponieważ otrzymałem bez problemu zasiłek rodzinny, męczy mnie jedynie sprawa składek emerytalnych ponieważ słyszalem że dla firm zewnętrznych nie są obowiązkowe
pozdrawiam i czekam na jakąśr adę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów
marek góral
(masejobe)
Początkujący
ja wiem tylko tyle że każda osoba pracująca legalnie i odprowadzająca podatek automatycznie staje się obięta norweskim systemem ubezpieczeń społecznych, w tym także odprowadzane są składki emerytalne, ale wiem też że kiedyś firmy polskie mogły odprowadzać podatek w polsce, ale doszło do zmian za sprawą norwegów ponieważ osoba "oddelegowana" do pracy w norwegii przez polską firmę wedle prawa nie była tutaj ubezpieczona ponieważ firmy płaciły podatek w polsce, a co dalej idzie inne tego typu jaja np. jak zarobki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok