Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

przedłużenie pozwolenia na pobyt - Norwegia

Czytali temat:
Marcin Lucyznski Kasia Madaj Angelika Pawłowska Marzena Kaczorowska Michał Czapla Piotr XXX bor11 Monikka1 macpro.ap Magdalen@ moiprojekty Advokatfirma Helliesen pawkopl (3218 niezalogowanych)
12 Posty

(agajar7)
Wiking
Witam wszystkich!!!!
Mam takie pytanie, które mnie nurtuje, a nie znalazłam nigdzie odpowiedzi, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś tak miły i mi odpowie. Otóż mój mąż w lutym zarejestrował się na udi w celu przedłużenia pozwolenia, bo miał do marca. Od tamtej pory nie mamy żadnej wiadomości z udi. Pytanie moje czy on powinien oprócz tej rejestracji jeszcze zgłosić się osobiście z dokumentami? Czy może ma czekać na wezwanie z ich strony?
Jeżeli ktoś miał podobną sytuację, to byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
najlepiej wziąć dokumenty pd pazuchę i iść się dowiedzieć na politi co jest grane .
mój kolega tak zrobił bo ponad 2 miesiące nie dostał odpowiedzi .
na politi powiedzieli mu żeby sobie sprawdził skrzynkę pocztową bo oni już dawno mu wysłali
bałagan mają czasami
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(ankaper)
Wiking
Witaj agajar7. Mój mąż i ja wraz z dziecmi przedłużaliśmy pozwolenie na pobyt i pracę w kwietniu. Odbyło się to w następujący sposób:
byliśmy na policji i tam uzyskaliśmy informację, że mamy wypełnic wniosek w internecie, i wysłac go do udi. Po wysłaniu tegoż dokumentu otrzymałąm maila z potwierdzeniem ,że dokument dotarł. Następnie wydrukowac to i udac się z tym na policję. Tam pani chciała zobaczyc umowę o pracę mojego męża, paszporty wszystkich, poprzednie pozwolenie wszystkich i to chyba wszystko. Nie robiła żadnych kopi tych dokumentów tylko chciała je zobaczyc. Podziękowała nam i za dwa dni pocztą przyszedł registreringsbevis dla męża i reszty rodziny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Wiking
jezeli jestescie powyzej 5 lat,lub w ramach laczenia sie rodzin ubiegajcie sie o fast oppholdtilatelse(pobyt staly) .osoby posiadajace registrering bevis maja mniejsze prawa do korzystania z wszystkich pomoc panstwowych(nav,zasilek itp.)stare pozwolenie dawalo wieksze prawa. wystarczy sprawdzic podpunkty na pozwoleniu (registrering bevis)w ktorych jest zawarte ze jezeli straciles prace nie przyslugoje ci zasilek bez roznicy ile czasu tu jestes .JEST TEGO DOZO WIECEJ LEPIEJ SIE ZAPOZNAC NA STRONIE udi.no
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
miosk napisał:
jezeli jestescie powyzej 5 lat,lub w ramach laczenia sie rodzin ubiegajcie sie o fast oppholdtilatelse(pobyt staly) .osoby posiadajace registrering bevis maja mniejsze prawa do korzystania z wszystkich pomoc panstwowych(nav,zasilek itp.)stare pozwolenie dawalo wieksze prawa. wystarczy sprawdzic podpunkty na pozwoleniu (registrering bevis)w ktorych jest zawarte ze jezeli straciles prace nie przyslugoje ci zasilek bez roznicy ile czasu tu jestes .JEST TEGO DOZO WIECEJ LEPIEJ SIE ZAPOZNAC NA STRONIE udi.no

Nie chce mi sie wierzyć że jak ktoś przepracowało rok ma ponad 200tyś za brutto za 2009, registerebevis i w takim przypadku nie należy mu się zasiłek (czy to permiterinng czy bezrobocie) Na jakiej podstawie??? (bo nie jesteś Norkiem?))
(W niedługim czasie będzie to testowane na istotach żywych to sie okaże jak jest na prawdę )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty

(agajar7)
Wiking
Tak myślałam właśnie, że lepiej wziąć dokumenty i tam pójść, aczkolwiek Pan z Udi w Oslo powiedział żeby czekać, aż sami wezwą, ale to już za długo trwa.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, bardzo mi pomogliście.Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Wiking
pracuje dla IOM w norwegi .tak sie juz dzieje ludzie wracaja do polski .arbeidstylsyne tez nie potrawi pomoc.powstala w ubieglym roku specjalna policja ktora sie tym zajmuje .od stycznia w wyniku utraty pracy itd wyjechalo bez powrotnie na nastepne 4 lata 321 polakow okolo 256litwinow i kilku ukraincow(posiadajacych rgistrering bevis-DOTYCZY SIE TO TYLKO OSOB POSIADAJACYCH TO POZWOLENIE)pracuje z tymi problemami i wiem co pisze .wystarczy przetlomaczyc paragrafy sobie i zapoznac sie z nowym prawem aktoalnym od 01.01.2010
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
miosk napisał:

Dziwne, bo w moim registreringsbevis nie ma żadnych podpunktów.
Poza tym jesli pracujesz przy tym, to zwroc uwage, aby pisac poprawie nazwe tego dokumentu. A Litwini tez mają juz tylko obowiązek rejestracji??
Kolejna sprawa, pobyt w NO powyzej 5 lat to nie jest to samo co łączenie rodzin, wiec w ramach łaczenia rodzin nie mozna sie ubiegac o pobyt stały bedac tu np. pół roku, a z twojego postu wyniak ze tak, bo piszesz "lub".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
miosk napisał:
pracuje dla IOM w norwegi .tak sie juz dzieje ludzie wracaja do polski .arbeidstylsyne tez nie potrawi pomoc.powstala w ubieglym roku specjalna policja ktora sie tym zajmuje .od stycznia w wyniku utraty pracy itd wyjechalo bez powrotnie na nastepne 4 lata 321 polakow okolo 256litwinow i kilku ukraincow(posiadajacych rgistrering bevis-DOTYCZY SIE TO TYLKO OSOB POSIADAJACYCH TO POZWOLENIE)pracuje z tymi problemami i wiem co pisze .wystarczy przetlomaczyc paragrafy sobie i zapoznac sie z nowym prawem aktoalnym od 01.01.2010

Dlaczego na następne cztery lata wyjechali bezpowrotnie? (jakaś deportacja, cyrogaf?)
321 polaków i około 256 litwinów (255,5 lub 256 1/3)
Możesz jaśniej odpowiedzieć dlaczego mając REGISTERINGBEVIS (zamiast oppholdstillatelse) i spełniając pozostałe warunki do uzyskania zasiłku(czas pracy i kwota) w przypadku (permitterinng-u lub zwonienia) miałby ktoś nie go nie otrzymać?
Podaj link lub treść tego gdzie jest to opisane, może być po norwesku.
Z przetłumaczeń tego na język zrozumiały dam sobie rade.

Nie jestem tego wstanie pojąć dlaczego Norweg pracujący ze mną, który też dostanie permitterinng będzie mógł dostać zasiłek ,a ja nie? Jestem zatrudniony na tych samych zasadach i płacę takie same podatki, więc dlaczego nie miałbym miec takich praw jak on po zwolnieniu?
Dyskryminacja to najłagodniejsze słowo jakie mi przychodzi na myśl.
Możesz jakoś udowodnić że nie piszesz bzdur?

@agajar7 czasem ktoś się ciebie pozbędzie bo mu sie nie chce palcem kiwnąć żeby sprawdzić co jest grane i wystarczy że trafisz na inną osobę i sprawe wyjaśni od ręki. biurokracja straszna u nich i czasami im dokumenty giną, trzeba sie przyzwyczaić do tego i odkręcać sprawy na spokojnie. Powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
549 Postów
Grzegorz K
(Grzes203)
Wyjadacz
Skoro znający lub znająca przepisy miosk ma rację to znaczy że państwo Norweskie pobierając od Nas składki normalnie okrada obcokrajowców.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok