Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Marcin Lucyznski Kasia Madaj Angelika Pawłowska Marzena Kaczorowska Michał Czapla Piotr XXX bor11 Monikka1 macpro.ap Magdalen@ moiprojekty Advokatfirma Helliesen pawkopl (3161 niezalogowanych)
29 Postów
Wiking
hilton masz w registreringsbevis punkty paragraf 117 podpunkt 19-22 sprawdz sobie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Wiking
Zuzu odpowiem tobie tak w styczniu mialem REGISTERINGBEVIS ,po kursach w ktorych uczestnicze i po tym co sie dowiedzielismy zamienilem szybko pozwolenie na fast oppholdtilatelse teraz nie moga mi nic zrobic.linki sa na stronie udi.no wlacz ,,pracownicy polscy,, i tam sa poszczegolne punkty z opisami oraz telefony do osob kontaktowych . wracajac do hilton nagle po 5 latach (bo na tyle czasu jest pozwolenie rodzinne)okazuje sie ze nie dostajesz juz pozwolenia na laczenie rodzin tylko REGISTERINGBEVIS -dlaczego?a chociazby dlatego ze w ten sposob moga wyslac wspolmalzonka do kraju ojczystego bez lamania prawa . i zwroccie uwage ze nadal sa pozwolenia platne (wszelkiego rodzaju na stale)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:10  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Ja nie mam zadnych podpunktow tego typu, to raz. Dwa, nie siej zamętu wsrod ludzi, tylko daj link do podstawy prawnej, jesli "w tym pracujesz", to nie jest dla ciebie problem. Trzy, znam 2 osoby,ktore mają registreringsbevis, straciły prace i dostaly zasiłek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Wiking
na kazdym pozwoleniu masz podstawe prawna na twoiw tez inaczej papier jest nie wazny.wyzej napisalem gdzie trzeba szukac wystarczy wejsz ale dla ciebie to chyba proglem jest .narazie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
A niech mnie wysyłają, ale bez kredytów, które mam tu zaciągnięte
Przecież to się kupy nie trzyma! Dzieci chodzą do szkoły, podatki płacimy, kredyt za dom spłacamy i co? Mamy się spakować i sobie pojechać? Albo głupia jestem, albo nie rozumiem!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
miosk napisał:
Zuzu odpowiem tobie tak w styczniu mialem REGISTERINGBEVIS ,po kursach w ktorych uczestnicze i po tym co sie dowiedzielismy zamienilem szybko pozwolenie na fast oppholdtilatelse teraz nie moga mi nic zrobic.linki sa na stronie udi.no wlacz ,,pracownicy polscy,, i tam sa poszczegolne punkty z opisami oraz telefony do osob kontaktowych . wracajac do hilton nagle po 5 latach (bo na tyle czasu jest pozwolenie rodzinne)okazuje sie ze nie dostajesz juz pozwolenia na laczenie rodzin tylko REGISTERINGBEVIS -dlaczego?a chociazby dlatego ze w ten sposob moga wyslac wspolmalzonka do kraju ojczystego bez lamania prawa . i zwroccie uwage ze nadal sa pozwolenia platne (wszelkiego rodzaju na stale)

pozwolenie na zasadzie łączenia rodzin wcale nie było na 5 lat, przestan mieszac ludziom w głowach. Ja dostalam za pierwszym razem na 11 miesiecy. Znajomi dostali za pierwszym razemm na rok,potem znow na rok, a inni za drugim razem na 5 lat.
I nic sie nagle nie okazuje, bo regbev to jest po prostu rejestracja. Masz prace, rejestrujesz sie i dostajesz pozwolenie bezterminowe. Nie trzeba przechodzic wnikliwej analizy typu ostatnie 3 lønnsliper, kontrakt na mieszkanie, oszcxzednosci i inne bzdety.
Jakmogą wysłac współmałżonka do kraju?
Nasze stare pozwolenia były wydawane na podstawie regulacji przejsciowych i nawet po 10 latach pobytu w NO na ich podstawie nie moznabylo ubiegac sie o stały pobyt ( wyjątek stanowiłkontrakt oprace jako specjalista). O pobyt staly mozna sie ubiegac po trzech latach pobytu w NO wlasnie na podstawie registreringsbevis, bo dla Polakow regulacje przejsciowe sie skonczyly 7 miesiecy temu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów

(Zander)
Wiking
hilton pewnie jestes zorientowana.Ile tysiecy polakow pobiera w tej chwili zasilek dla bezrobotnych w Norwegi?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Zander napisał:
hilton pewnie jestes zorientowana.Ile tysiecy polakow pobiera w tej chwili zasilek dla bezrobotnych w Norwegi?

Zadzwon do NAV do działu statystyki i sie moze dowiesz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-12  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
miosik ja tam na tych stronach udi.no nic nie znajduję. Podaj link gdzie jest opisane że się nie należy zasiłek jeżeli posiadasz registerinbevis. Jak wiesz to chyba to nie trudne?

Za to masz tekst ze strony NAV który przyznaje ten że zasiłek.
Dla mnie to piszesz bzdury a nie konkrety.

"Zasilek dla bezrobotnych w przypadku tymczasowego zwolnienia pracownika przez pracodawce (Dagpenger permittering)

Zasiłek dla bezrobotnych w przypadku tymczasowego zwolnienia pracownika przez pracodawcę ma na celu zmniejszyć utratę dochodu pracownika z pracy i jest ograniczony do 52 tygodni na przestrzeni okresu 18 miesięcy.
Co to jest tymczasowe zwolnienie pracownika przez pracodawcę?

Tymczasowe zwolnienie pracownika przez pracodawcę zwalnia pracodawcę z obowiązku płacowego, który normalnie spoczywa na nim zgodnie z umową o pracę. Jest to rozwiązanie uzgodnione drogą negocjacji między NHO a LO z myślą o tym, by pracodawca nie był zmuszony wypowiedzieć pracownikom pracy, gdy przez krótszy okres brakuje pracy.
Regulacje specjalne dla obywateli EOG

Obywatele krajów EOG uczestniczący w życiu zawodowym w Norwegii poprzez przepracowanie pewnego okresu w Norwegii i płacenie podatku jako pracobiorca, mogą wysunąć wniosek o przyznanie im norweskiego zasiłku dla bezrobotnych. Konkretnym wymogiem jest, że osoba pracowała w Norwegii przez co najmniej 8 tygodni. Praca musi być rozpoczęta przed upływem okresu 12 tygodni, i musi ona być wykonywana przez 12 tygodni. Prawo do zasiłku dla bezrobotnych uzyskane w innym kraju EOG można przyjąć za punkt wyjścia dla oceny czy spełniony jest warunek wstępny w postaci wymaganego zarobku minimalnego, oraz dla obliczenia wysokości zasiłku dla bezrobotnych. Wymóg przepracowania wyżej wymienionego okresu dotyczy także krajów nordyckich, z wyjątkiem osób starających się o pracę, które w ciągu ostatnich pięciu lat przed złożeniem wniosku o zasiłek dla bezrobotnych, uzyskały do niego uprawnienia lub go otrzymywały w Norwegii, por. Nordycką konwencję o ubezpieczeniach społecznych.....W jaki sposób starasz się o zasiłek dla bezrobotnych?

Najpierw musisz zarejestrować się jako poszukujący pracy w internecie pod adresem nav.no – lub stawiając się osobiście w Twoim miejscowym biurze NAV. Po dokonaniu rejestracji wypełniasz formularz wniosku o zasiłek dla bezrobotnych. Ważne jest, abyś złożył wszystkie niezbędne dokumenty razem z formularzem wniosku.
Załączniki do wniosku o zasiłek dla bezrobotnych

Kopia umowy o pracę, oraz zawiadomienie o zwolnieniu tymczasowym podające:

* Przyczynę zwolnienia tymczasowego
* Okres zwolnienia tymczasowego
* W które dni pracodawca ma prawnie ustalony obowiązek płacowy

"

jak sie to ma do tej twojej teorii???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
61 Postów
Magdalena Bogdańska
(ladyinblue)
Początkujący
Hilton napisał:
O pobyt staly mozna sie ubiegac po trzech latach pobytu w NO wlasnie na podstawie registreringsbevis, bo dla Polakow regulacje przejsciowe sie skonczyly 7 miesiecy temu.

Ale do tego trzeba mieć kurs języka norweskiego w wymiarze 250h i coś jeszcze czego nazwy niestety nie pamiętam, ale jak tylko znajdę w necie to od razu napiszę.

I szczerze mówiąc, mi w Navie też powiedzieli właśnie, że jest to "haczyk" -masz pracę wszystko jest ok, ale jak ją stracisz to zaczynają się problemy i będziesz musiał wracać ( chodzi tylko o nowe pozwolenia ) . Chore i osobiście nie znam żadnej osoby, która rzeczywiście musiała wracać, ale słyszałam o takich przypadkach.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok