Poniewaz napisało do mnie dużo osób z problemem, musze Was przeprosic, ale nie jestem w stanie z kazdym rozmawiac i tłumaczyc wszystko telefonicznie lub przez skype. Napisze co mozna zrobic, a na privie odpowiem na juz takie bardzo, bardzo konkretne pytania, bo tu nie moge
Jezeli chcesz sie rozstac z mężem/zoną, mozesz to zrobic bez problemu. Wystarczy sie wymeldowac i zameldowac pod innym adresem. Separacje mozna złozyc bez zgody współmałżonka w Fylkesmannen, w Oslo jest to na Aker Bryge.
Jezeli przebywacie tu na łączeniu rodzin i jeden z małżonków nie pracuje, to po wymeldowaniu sie tego pierwszego, pozwolenie takie/ rejestracja traci moc względem tego drugiego.
W takiej sytuacji musi on opuścić Norwegię ( moze wrocic jako turysta, ale to juz inna bajka, moze "Moja Notrwegia TV zrobi ze mną na ten temat wywiad hahahahaha,

)
Sytuacja z dziećmi zalezy od tego, czego pragnie ten przebywający tutaj na prawie. Jezeli chce, aby dzieci zostały i zabiera je do siebie, to wtedy drugi rodzic moze tu zostac warunkowo, ale musi szukac pracy. Jezeli ten pracujący nie chce tutaj dzieci, to zaczynają sie problemy...
Bez posiadania na siebie dokumentu rejestracyjnego, nie zrobicie tu nic, niestety.
Wazna informacja - jezeli pracujący małzonek sie wymelduje z mieszkania, w ktorym przebywają dzieci i drugi rodzic, to NAV zawiesi wypate rodzinnego oraz innych swiadczen na dzieci.
najwazniejsze to miec prace, bo od tego mozna zaczac wszystko załatwiac. Nie prawda jest, ze po 3 latach pobytu mozna dopiero uzyskac pomoc, Polaków to juz nie obowiązuje. Ja jestem w NO krocej niz 3 lata.