Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Separacja w Norwegii - Norwegia

3 Posty
*Majka* K
(*Majka*)
Wiking
Chcę sie rozejść z moim mężem ,niestety nie mam pracy i środków do życia,mamy dwójke dzieci
chciałabym sie wyprowadzić z domu z dziećmi.
Czy państwo norweskie pomaga takim kobieto jak ja?,czy jeśli wyprowadzę się to dostane jakiś zasiłek?
pomoc?
Szukam osoby która orientuje się w tych sprawach?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-13  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Fiona66)
Wiking
zasadnicze pytanie, to jaki jest Twoj i dzieci status w Norwegii?

jesli masz pozwolenie na zasadzie laczenia rodzin, to zaczna sie schody, bo Twoje pozwolenie straci moc.

owszem, mozna uzyskac pomoc socjalna itp, ale musisz miec zalegalizowany pobyt.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
geiloika napisał:
...Czy państwo norweskie pomaga takim kobieto jak ja?,czy jeśli wyprowadzę się to dostane jakiś zasiłek?
pomoc?

TEN TEMAT acz mało przyjemny , niemniej z życia wzięty , był na Tym Forum szeroko omawiany i co rusz jest aktualizowany....
Wystarczy spokojnie i dokładnie poszukać ...
Niemniej jak nie masz cierpliwości ...
To skontaktuj się z niejaką ...H I L T O N...
ONA w tym temacie na terenie Norge WIE WSZYSTKO...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
geiloika napisał:
Chcę sie rozejść z moim mężem ,niestety nie mam pracy i środków do życia,mamy dwójke dzieci
Czy państwo norweskie pomaga takim kobieto jak ja?,czy jeśli wyprowadzę się to dostane jakiś zasiłek?
pomoc?

To jest długa i karkołomna walka ale warto. Jak sie zdecydujesz, to napisz do mnie na priv. Tu nie moge napisac jak to sie robi, chociazny z tego powodu, ze ojciec moich dzieci moze to czytac. Poki co nie wyprowadzaj sie i piknuj zeby on sie czasem nie wyprowadził, a własciwie nie wymeldował.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Hilton napisał:... Jak sie zdecydujesz, to napisz do mnie na priv.

No i PROSZĘ...proszę ....
..Uderz w stół a blat pęknie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Nowicjusz
geiloika napisał:
pomoc?

pomoc mozesz uzyskac po 3latach pobytu w NO (legalnego)
wazne jest kjakie masz pozwolenie (ale to juz wyzej zostalo napisane)
teoretycznie niezaleznie co Pani hilton napisze , moze byc bardzo ciezko
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Poniewaz napisało do mnie dużo osób z problemem, musze Was przeprosic, ale nie jestem w stanie z kazdym rozmawiac i tłumaczyc wszystko telefonicznie lub przez skype. Napisze co mozna zrobic, a na privie odpowiem na juz takie bardzo, bardzo konkretne pytania, bo tu nie moge
Jezeli chcesz sie rozstac z mężem/zoną, mozesz to zrobic bez problemu. Wystarczy sie wymeldowac i zameldowac pod innym adresem. Separacje mozna złozyc bez zgody współmałżonka w Fylkesmannen, w Oslo jest to na Aker Bryge.
Jezeli przebywacie tu na łączeniu rodzin i jeden z małżonków nie pracuje, to po wymeldowaniu sie tego pierwszego, pozwolenie takie/ rejestracja traci moc względem tego drugiego.
W takiej sytuacji musi on opuścić Norwegię ( moze wrocic jako turysta, ale to juz inna bajka, moze "Moja Notrwegia TV zrobi ze mną na ten temat wywiad hahahahaha, )
Sytuacja z dziećmi zalezy od tego, czego pragnie ten przebywający tutaj na prawie. Jezeli chce, aby dzieci zostały i zabiera je do siebie, to wtedy drugi rodzic moze tu zostac warunkowo, ale musi szukac pracy. Jezeli ten pracujący nie chce tutaj dzieci, to zaczynają sie problemy...
Bez posiadania na siebie dokumentu rejestracyjnego, nie zrobicie tu nic, niestety.
Wazna informacja - jezeli pracujący małzonek sie wymelduje z mieszkania, w ktorym przebywają dzieci i drugi rodzic, to NAV zawiesi wypate rodzinnego oraz innych swiadczen na dzieci.
najwazniejsze to miec prace, bo od tego mozna zaczac wszystko załatwiac. Nie prawda jest, ze po 3 latach pobytu mozna dopiero uzyskac pomoc, Polaków to juz nie obowiązuje. Ja jestem w NO krocej niz 3 lata.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
*Majka* K
(*Majka*)
Wiking
Dzięki bardzo za odzew
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów

(Zander)
Wiking
facet ,ktory zostawia kobiete z dziecmi i wyprowadza sie do innej to ostatnia szumowina i lajza. Co ja tu pisze,ze to facet. Prawdziwy mezczyzna daje kobiecie oparcie i bezpieczenstwo wiec takiego osobnika nie mozna nazywac facetem. tyle w temacie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Turini, tutaj juz byo kilak bardzo długich wątków na ten temat. Facet moze sie wyprowadzic do innej, bo nie jest wlasniscia zony, moze zrobic co zechce, szumowina i łajza to jest dopiero wtedy, jak nie wykazuje checi pomocy swym dzeieciom i tej zonie. Niektore zony nie daja sobie w kasze dmuchac
Własnie moj "mąż" ma chyba nóż na gardle bo chce sprzedac nasze mieszaknie w Polsce. Hmmm, zastanawiam sie czy zostawić mu 50 złotych na taksówke czy nie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok