Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wyjazd z Norwegii i formalnosci - Norwegia

3 Posty
pepia
(pepia)
Wiking
Witam, miałem wypadek samochodowy w Polsce, nie mogę sie pozbierać i prosze o pomoc w kilku kwestiach kogoś obeznanego w temacie.

w Norwegii pracowałem cały rok, wyjechałem na początku grudnia. Do tej pory nie załatwiłem spraw urzędowych. Nie wyrejestrowałem sie z NAV ani nie zmieniłem adresu, pobieram rodzinne. Miałem wyjechać na swieta, ale pobyt przedłużył sie przez wypadek, lezę w szpitalu i sam nie dam rady tego ogarnąć. Zostanę juz w Polsce. proszę o rady, pomocne linki lub kontakt do kogoś kto byłby w stanie mi pomoc (w j. polskim) co teraz mam zrobić
by wymeldować sie po takim czasie, przestać pobierać rodzinne oraz czy powinienem zamknąć konto bankowe?

pozdrawiam i jeszcze raz proszę o pomoc!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
pepia
(pepia)
Wiking
Coś wiecej? Namiary na taką osobe? linki?
Bardzo bardzo prosze o pomoc, stresuje sie i nie wiem co robić...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
pepia
(pepia)
Wiking
angielski to nie problem ale nadal nie wiem co konkretnie mam zrobić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów

(gregorb80)
Nowicjusz
Witam kolegę serdecznie na terenie Polski i Norwegii działa teraz wiele biur rachunkowych i firm, które za odpowiednią opłatą pomogą ci załatwić wszystkie twoje sprawy urzędowe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów

(gregorb80)
Nowicjusz
Co masz na myśli mówiąc że nie wyrejestrowałeś się z NAV???

Jeśli nie brałeś zasiłku, emerytury czy renty w Norwegii to nic nie musisz robić.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów

(gregorb80)
Nowicjusz
Jak miałeś norweskie konto bankowe czyli tokena do konta internetowego oraz norweski numer personalny to wejdź na stronę Nav , Urzędu meldunkowego lub na Alttin.no przez google chrom. Na tych stronach logujesz się tak samo jak w banku, a google chrom przetłumaczy ci stronę na polski do tłumaczenia reszty użyj np. darmowych translatorów lub tłumacz google teraz jest tego sporo w sieci. Jak masz dużo wolnego czasu i chęci wszystko to możesz sam załatwić. Na przykład jeśli chodzi o zmianę meldunku trzeba wejść na stronę biura meldunkowego to jest to samo co skattekontur biuro podatkowe pobrać odpowiedni druk, wypełnić go i odesłać z powrotem przez ich stronę internetową lub pocztą. Uzbrój się jednak w cierpliwość to jest Norwegia w tym kraju nawet załatwienie na ogół błahej sprawy może trochę potrwać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok