Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »

Permittering - Norwegia

Czytali temat:
(816 niezalogowanych)
3 Posty
Dariusz T
(det)
Wiking
Witam Wszystkich. Czy można przenieść permittering do Polski tak jak dagpenger na 3 miesiące.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
na permiteringu musisz być do dyspozycji pracodawcy i NAVu ( o ile wiem w ciągu 24 g ) .
generalnie to nie możesz , w przypadku pracownika granicznego słyszałem o takim przypadku ale pracodawca coś załatwiał w NAVie .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
det napisał:
Witam Wszystkich. Czy można przenieść permittering do Polski tak jak dagpenger na 3 miesiące.Nie nie możesz pod żadnym pozorem , nawet jak pracodawca wyrazi na to zgodę ...bo nie On płaci tylko NAV...
OWSZEM możesz pojechać do kraju jednak trzeba to zgłosic w NAV i wtedy Oni ten permittering zawieszają na czas pobytu...
Pamiętaj ,że jak pojedziesz a nie zgłosisz na przykład teraz na Święta to jak Ciebie namierzą to stracisz wszystko a być może i pracę bo ... TO JEST OSZUSTWO SKARBOWE...a i odsetki są bardzo wysokie.

www.nav.no/154891.cms
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
gabriel , miałem takie same informacje jak ty i byłem do nich przekonany .
ale jakieś trzy tygodnie temu była tu mała dyskusja i stanęło na tym że w przypadku pracowników granicznych mogą być jakieś wyjątki .
ale generalnie nie można
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
bad harry napisał:
gabriel , miałem takie same informacje jak ty i byłem do nich przekonany .
ale jakieś trzy tygodnie temu była tu mała dyskusja i stanęło na tym że w przypadku pracowników granicznych mogą być jakieś wyjątki .
ale generalnie nie można
O CZYM TY piszesz...? o jakim pracowniku granicznym... w Przypadku Norwegi i polskich pracowników .
POWYŻEJ masz tekst po polsku na ten temat zajrzyj przeczytaj ...i tylko tyle...
Pracownik na permitteringu nie jest zwolniony z pracy ,ma być dyspozycyjny bezwzględnie w godzinach OD 8:00 do 16:00 tak dla pracodawcy jak i dla NAV... dlatego w totolotku jak się dokładnie przyjrzysz są wyszczególnione godziny od 0:5do 12 na każdy kolejny dzień ...
Bo w tym czasie pracodawca ma prawo zatrudnić pracownika na rzecz swojej firmy nawet na pół godziny w ciągu dnia ....a pracownik ma obowiązek do tej pracy przyjechać i pracować bo za to ma właśnie płacone...
TO , CO TO znacz pracownik graniczny.... może mi i innym przybliżysz ten termin... w znaczeniu do NAS Polaków oczywiście...
I owszem może on dotyczyć osób mieszkających w przygranicznych miastach w SZWECJI a pracujących na codzienny dojazd do Norwegi , bo takie przypadki są przecież , jednak to raczej nie dotyczy tego ,że taki ktoś jedzie sobie z tej okazji do Polski...
Osobiście przerabiam ten temat corocznie i za każdym razem mam zanotowane od kiedy do kiedy jestem w kraju i na ten czas mam zawieszane wypłaty a po powrocie i zameldowaniu się mam przywracane bez problemowo...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Rozne sytuacje, pracobiorcy w EOG (ulike typetilfeller EØS)

Jeżeli mieszkasz w jednym kraju EOG, a pracujesz w innym kraju i jeździsz do domu co najmniej raz w tygodniu lub w każdym okresie wolnym od pracy, to jesteś tak zwanym ”pracownikiem granicznym”.

Jako pracownik graniczny będziesz z reguły objęty systemem ubezpieczeń społecznych w kraju, w którym pracujesz.

Żródło - NAV
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
właśnie tego szukałem co napisała hilton
dotyczy to głównie pracowników w systemie rotacyjnym , kilka tygodni pracy i zjazd .
w info nav jest wzmianka RÓŻNE SYTUACJE OBYWATELI EUG o zasiłku dla nich .
nigdy się tym dokładnie nie interesowałem bo mnie to nie dotyczy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
No tak są jeszcze ROTACJE ...nie pomyślałem o tej formie zatrudnienia...
I tylko dlatego , że nie mam tutaj Żadnych znajomych pracujących w tym systemie...
BYWA..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Dariusz T
(det)
Wiking
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, wyjazd na święta juz zgłosiłem. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj