Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

czesio pyta:) - Norwegia

Czytali temat:
(419 niezalogowanych)
8929 Postów
Maniak
czesio.:* napisał:
Witam szanowne grono,cześio ma dylemata,mianowicie zdarzało sie czasami czesiowi popracować w NO,w sumie przez 3 lata około 18 miechów z przerwami na wydawanie zarobionej kasiorki,ale że ostatnimi czasy kryzys dotknoł budżet czesiowy,i kasiorka topnieje,czesio chciał do pracy ale panu Norwegu powiedział że chwilowo dla czesia nie ma joba,i sobie czesio pomyslał o zasiłku no i mam pytanie czy aby ma znaczenie kiedy czesiu musi sie zgłosić do miłej frau w Navie? czy są terminy nieprzekraczalne do kiedy można sie registrować po zakończeniu joba?mam nadzieje że szanowne grono pomoże czesiowi w tym przyziemnym problemie .AVEPYTANIE ZASADNICZE...
Czy niejaki " czesio.:* " na czas załatwiania spraw związanych z nieszczęsnym NAV ma lokum do pomieszkiwania...
Ba i to dłuższego niż krótszego bo po samym załatwieniu spraw urzędowych trzeba być w Norge co najmniej trzy miesiące a i następnie też niestety inaczej bezrobotne przepada ...A w dzisiejszych czasach monitoring obcokrajowców jest zabójczy ...
Natomiast by dane bezrobotne przenieść do Polski to na terenie Norge trzeba być AKTYWNYM w poszukiwaniu pracy też przez jakiś tam okres...
A mieszkanie...łóżko...nora... wyżywienie ....KOSZTUJĄ.... i z tego co wiem od tutejszych bezrobotnych to praca na dziko jest bardzo ...bardzo niebezpieczna bo przy kontroli można wszystko stracić i jeszcze cały zasiłek zwrócić z odsetkami które są bardzo wysokie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
spoko wodzu ....niejaki czesio ma lokum na czas pobytu,a i środki finansowe na czas owy posiada,pytanie z serii dodatkowych:a jakie dokumenty musi pan Norwegu czesiowi wystawic?Normalne oficjalne zwolnienie z pracy w związku z.... brakiem pracy inne...
Jeżeli będzie zaznaczone ,że sam się zwolniłeś to będzie dodatkowa karencja coś około 8 tygodni .
Jeżeli masz wypracowane nieszczęsne minimum 110- tys./B .w ostatnim roku rozliczeniowym to świadczenia otrzymasz.

Zresztą co Ja się będę wysilał i być może coś przeinaczę ....
Tu masz suche urzędowe informacje ...i nic nadto... lub aż nad to...

www.nav.no/154915.cms

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
jeżeli pracowałeś jak piszesz przez ostatnie trzy lata to musi twój zarobek średni przekroczyć coś około 110 000 nok lub z ostatniego roku . musisz mieć zameldowanie i przebywać w norge . twój pracodawca musi wystawić ci dokument czy cię zwalnia czy wysyła na permitering . jakie dokumenty to masz na stronie nav .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
no i czesiowi to naświetliło temat,to dziękuje niejakiemu Gabryjelowi za podesłanie linka.pozdrNa zdrowie...
A jak " czesio.:* " będzie normalnie rozgarnięty to na tej stronie w polisz jest DUŻOooo... więcej informacji na różne interesujące TEMATY...
TYLKO trzeba umiejętnie i spokojnie SZUKAĆ...
Powodzenia w edukacji urzędowej...a być może za jakiś czas będziesz mądrzejszy ode mnie bom Ja jest LEŃ totalny...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
a zapytam z ciekawości co czesio dowiedział się o kasiorce z NAV ? ( ten ekstra przelew)
I niech sobie czesio policzy tę srednią i pomyśli ..........bo od kwoty przykladowo 110 000 NOK zasiłek wynosi 264 NOK dziennie brutto za każdy dzień roboczy . czyli netto coś ponad 200 NOK a za to trudno się utrzymać .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
nie do końca prawda .
przebywając na permitringu musisz przebywać TUTAJ bo nie byłeś pracownikiem granicznym wcześniej ( tu są jeszcze jakieś dodatkowe warunki )
jeżeli będziesz bezrobotnym ( całkowicie ) możesz przenieść zasiłek do polski maximum trzy miesiące po wypełnieniu odpowiednich druków .
a co z tą srednią ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
ALBO ZAROBEK Z OSTATNIEGO ROKU PONAD 110 000
ALBO ŚREDNIA ...........ZLICZEĆ ZAROBEK TRZY LATA RAZEM I PODZIELIĆ PRZEZ TRZY
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
aha....to czesiu musowo przegrzebie papierzyska i podliczyTwoje wyliczenia nijak mają się do tego co wyliczy faktycznie... NAV niemniej jak się Tobie nudzi....
Masz czarno na białym napisane jakie dokumenty są potrzebne to na co czekasz ...!? .
AŻ się samo zrobi...! .
IM szybciej złożysz komplet dokumentów tym szybciej będziesz wiedział na 100% NA CZYM STOISZ A GDYBANIE NIC NIE DAJE....
PRZECIEŻ TY MASZ DZIECI I TWOJE WYLICZENIA DO BEZROBOTNEGO MAJĄ CAŁKIEM INNE SKŁADNIKI NIŻ TE ogólnie przyjęte ...
Ponadto pamiętaj , iż każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(bad harry)
Wiking
gabriel napisał:
aha....to czesiu musowo przegrzebie papierzyska i podliczyTwoje wyliczenia nijak mają się do tego co wyliczy faktycznie... NAV niemniej jak się Tobie nudzi....
Masz czarno na białym napisane jakie dokumenty są potrzebne to na co czekasz ...!? .
AŻ się samo zrobi...! .
IM szybciej złożysz komplet dokumentów tym szybciej będziesz wiedział na 1005 NA CZYM STOISZ A GDYBANIE NIC NIE DAJE....
pRZECIEŻ TY mASZ DZIECI I TWOJE WYLICZENIA DO BEZROBOTNEGO MAJĄ CAŁKIEM INNE SKŁADNIKI NIŻ TE ogólnie przyjęte ...
Ponadto pamiętaj iż każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie...

do wyliczeń nic nie mają dzieci . jeżeli masz dzieci możesz starać się o 17 NOK na dziecko dodatkowo ( dziennie )
a zasady wyliczenia są te same dla wszystkich .
ja też mam dzieci a moje wcześniejsze wyliczenie zasiłku sobie zgodziło się co do koronki z wyliczeniem NAV
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok