Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wznowienie zasiłku dla bezrobotnych - Norwegia

80 Postów
Jacek Nester
(czx)
Początkujący
Witam
W 2014 roku byłem na permitteringu i otrzymywałem zasiłek.
Zasiłek był wyliczony na podstawie zarobków w latach 2011,2012,2013
Teraz zostałem bez pracy i chcę się ubiegać o zasiłek.
I teraz istnieją dwie opcje , nie wiem która z nich jest prawdziwa bo w navie udzielają mi sprzecznych informacji.
1 opcja: Do 52 tygodni od pobrania ostatniego zasiłku mogę ubiegać się o wznowienie poprzedniego zasiłku. Wysokość zasiłku będzie taka sama jak wtedy gdy byłem na permitteringu.
2 opcja: Mogę ubiegać się o zasiłek ale w związku z tym że teraz jestem całkowicie bezrobotny a wtedy byłem tylko na permitteringu to wysokość zasiłku będzie przeliczona na nowo. W związku z tym iż lata 2011,2012,2013 były już brane pod uwagę podczas ustalania zasiłku poprzednim razem, to nowy zasiłek będzie ustalony tylko na podstawie zarobków z roku 2014.

Wie ktoś jak to rzeczywiście jest? Ponieważ jak dzwonie do navu to raz mi że jest tak jak w opcji 1 , a innym razem że tak jak w opcji 2.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
S M
(pII)
Wiking
Zgłoś wpis
Oceń wpis:36  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Jeśli średnia za ostani rok jest mniejsza niż za ostanie trzy to będzie wyliczony zasiłek na podstawie trzech lat. Zasiłek z tego co pamietam to wznowić można do 5 tyg po zakończeniu pobierania zasilku, później to trzeba składać wniosek od nowa i na zasiłku możesz być 104 tyg. W ciągu ostatnich 18-tu miesięcy, ale to masz na stronach nav-u, być może coś się pozmieniało więc tam masz aktualne przepisy. Urzędnicy w lokalnym nav to jak wróżki raczej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów
Jacek Nester
(czx)
Początkujący
niestety na stronie navu a także w tym linku który podałeś nie ma treści która by w pełni wyjaśniała tą kwestię.
Podane jest jedynie
"Jeśli miało się przerwę w otrzymywaniu zasiłku, która trwała do 52 tygodni, i chce się ponownie otrzymywać zasiłek, z zasady należy ubiegać się o wznowienie zasiłku dla bezrobotnych" a odnośnik prowadzi do
www.nav.no/no/Person/Arbeid/Dagpenger+ve...dagpenger.247351.cms

ale tu też trudno dojść jak będzie obliczony zasiłek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj
740 Postów

(Remigrant)
Wyjadacz
Zasiłek zostanie obliczony na podstawie dostarczonych nowych dokumentów.
Przecież jest podstawowa różnica między permitteringiem z danej firmy a całkowitym bezrobotnym, nawet i z tej samej firmy.
Nie rozumiem większości osób, które starają się dzielić skórę na niedźwiedziu,
skoro on jeszcze w kniejach biega.
Masz wystawiony sluttatest z ostatniej firmy, nie możesz/niechcesz znaleźć innej pracy,
to zgłoś się z pełnym kompletem do NAV. Tam bez łaski wyliczą aktualny status finansowy.
Zawsze masz prawo się odwołać, jednak najpierw, musi być wyliczona podstawa do ewentualnego odwołania.
Inaczej, to zwykłe bicie piany z nudów.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów
Jacek Nester
(czx)
Początkujący
No tak . Tylko z navu mi powiedzieli że nawet jeśli będzie obliczony na nowo zasiłek to opcja obliczenia sredniej za ostatnie trzy lata 2012-2014 przepada, ponieważ lata 2012-2013 były już "wykorzystane" do obliczenia zasiłku poprzednim razem.
Tak więc zostałby jedynie poprzedni rok.

Tyle że również ta informacja przez jednych była potweirdzana, a jak ktoś inny odebrał to mówił że to nie prawda.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:42  
Odpowiedz   Cytuj
80 Postów
Jacek Nester
(czx)
Początkujący
Joseph napisał:
Jeśli średnia za ostani rok jest mniejsza niż za ostanie trzy to będzie wyliczony zasiłek na podstawie trzech lat. Zasiłek z tego co pamietam to wznowić można do 5 tyg po zakończeniu pobierania zasilku, później to trzeba składać wniosek od nowa i na zasiłku możesz być 104 tyg. W ciągu ostatnich 18-tu miesięcy, ale to masz na stronach nav-u, być może coś się pozmieniało więc tam masz aktualne przepisy. Urzędnicy w lokalnym nav to jak wróżki raczej.

No tak . Tylko z navu mi powiedzieli że nawet jeśli będzie obliczony na nowo zasiłek to opcja obliczenia sredniej za ostatnie trzy lata 2012-2014 przepada, ponieważ lata 2012-2013 były już "wykorzystane" do obliczenia zasiłku poprzednim razem.

A zasiłek można wznowić do 52 tygodni

Tyle że również ta informacja przez jednych była potweirdzana, a jak ktoś inny odebrał to mówił że to nie prawda.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:37  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
czewrony napisał:

Ty sobie jaja robisz? Poproś o to na piśmie albo idź do MultiNor to ci załatwi zasiłek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:7  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok