Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

praktyki z Nav - Norwegia

7 Postów
Piotr piotr
(piotr1888)
Wiking
Witam mam pytanko bo mam praktyki do końca czerwca z Nav planuje wyjechać na urlop na początku lipca i mam powiadomić wcześniej Nav o tym czy wystarczy poprzez ta kartę co klikam co 2 tygodnie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Po pierwsze musisz ustalic ten "urlop" z pracodawca.
Po drugie, czy jak ustalaliscie (porozumienie trojstronne Ty, Pracodawca, NAV) cel i plan praktyk, to czy poinformowales wtedy, ze w trakcie bedziesz chcial brac urlop?
Byc moze pracodawca bedzie mial roszczenie o przedluzenie praktyk o ten okres.
Poza tym, czy Ty bierzesz urlop (podczas praktyk zawodowych???!!! ) czy tez tak sobie wpadles na pomysl ze fajnie by bylo w wakacje sobie gdzies wyjechac? To duza roznica, a veileder z NAV jak sie wkurzy, to moze Ci niezle kolo piora narobic.
Porozmawiaj wiec z pracodawca i (najwygodniej dla Ciebie) zwal wszystko na niego Powaznie. Ustal z nim co z tym urlopem, jak by on chcial, jak bys ty chcial, a potem niech on do NAVu do twojego veiledera zadzwoni i wszystko ustali... Przytnij glupa.

Jak cos wtedy sie omsknie, to zawsze mozesz powiedziec ze twoja chata z kraju, to panowie Norwegowie sie miedzy soba nie dogadali. Moze to nie eleganckie, ale za to bardzo wygodne i skuteczne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
piotr1888 napisał:
Witam mam pytanko bo mam praktyki do końca czerwca z Nav planuje wyjechać na urlop na początku lipca i mam powiadomić wcześniej Nav o tym czy wystarczy poprzez ta kartę co klikam co 2 tygodnie?

Sorki, wroc, nie doczytalem. Zrozumialem ze urlop chcesz brac w trakcie praktyk...

No ale w tej sytuacji to oczywiscie, wystarczy.
Ale co, z gory zakladasz ze po praktykach pracy nie bedzie???
Moze sie jednak cos uda...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Piotr piotr
(piotr1888)
Wiking
Nie nie zakladam że nie będzie pracy...ale moj pracodawca daje wszystkim urlop(wszyscy Polacy zreszta pracodawca tez)tylko ze maja urlop od chyba 10 lipca a ja praktyki mam zapisane do konca czerwca i dlatego pytam czy lepiej powiadomić Nav wczesniej o wyjezdzie czy tylko wystarczy w karcie zaznaczyc urlop
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
piotr1888 napisał:
Nie nie zakladam że nie będzie pracy...ale moj pracodawca daje wszystkim urlop(wszyscy Polacy zreszta pracodawca tez)tylko ze maja urlop od chyba 10 lipca a ja praktyki mam zapisane do konca czerwca i dlatego pytam czy lepiej powiadomić Nav wczesniej o wyjezdzie czy tylko wystarczy w karcie zaznaczyc urlop

Jesli jestes osoba o statusie BEZROBOTNY AKTYWNIE POSZUKUJACY PRACY i abstrachujac od tych praktyk pobierasz zasilek dla bezrobotnych (np. dagpenger) to o ile wiem przede wszystkim musisz uzyskac zgode NAVu na czasowe opuszczenie Norwegii. Bo jestes aktywnie poszukujacy. Masz byc dyspozycyjny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów
Piotr piotr
(piotr1888)
Wiking
"Jesteś zarejestrowany jako poszukujący pracy. Otrzymują zasiłek dla bezrobotnych"taki status mam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
No to dobrze, ze zesmy sie "doporozumieli".
Jesli bezrobotny aktywnie poszukujacy pracy i pobierajacy dagpenger ot tak sobie z bomby wyjedzie z Norwegii a
1.NAV sie o tym dowie
2.I komus w NAVie bedzie sie chcialo
no to moze byc ciekawie, ale na pewno nie sympatycznie

Skontaktuj sie ze swoim vailederem w NAV, powiedz ze chcialbys wyjechac (rodzine w Polsce odwiedzic czy cokolwiek) i spytaj, czy widzi w tym jakis problem. On na 100% powie ze OK i zyczy czy milych wakacji.
Procedury zostana dopelnione i wszystko bedzie OK.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(6e6)
Maniak
albo nie informuj Navu o tym gdyz totalnie nie ma sensu bo tracisz kase. Ktos inny moze wyslać Ci meldekort..masz przeciez znajomych..niech sie na cos przydarza. Tylko musisz pamietac żeby nie korzystac z banku za granica bo nav napewno do tego dojdzie i cofnie zasilek.

Sposób sprawdzony przez wielu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok