Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Czy pracodawca po urodzeniu dziecka może dać urlop - Norwegia

Czytali temat:
agata xxx robert krety (765 niezalogowanych)
3 Posty
filip kop
(zoneone)
Wiking
Witam serdecznie
Urodziło mi się dziecko czy pracodawca musi mi dać urlop płatny z tego tytułu. Czy może jest to gdzieś uregulowane na stronie nav. Słyszałem opinie ze jest to tydzień lub dwa. Czy ktoś może mi pomóc w tym temacie. Pracodawca nie przyznaje się do tego. Jeżeli jest to na stronie nav chciałem mu to wysłać.
Dziękuję za poświęcony czas.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
filip kop
(zoneone)
Wiking
Tak ale czy to jest uregulowane płatne czy bezpłatne. Chodziło by mi o jakiś przepis dotyczące tego żebym mógł mu to pokazać. Niestety nie dam rady poszukać tego na stronach internetowych nav.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
robert krety
(robert1980)
Wiking
Pracodawca moze udzielic Ci "do" dwoch tygodni wolnego.W kwestii platnosci to juz jest jego"kaprys".Moze Ci zaplacic za calosc lub za polowe wolnego lub wcale.Nikt i nic go do tego nie zmusza.Ja osobiscie w takiej sytuacji mialem bezplatne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Niestety nie ma przepisu nakładającego obowiązek wypłacania wynagrodzenia przez pracodawcę w trakcie tych 2 tygodni. Zwyczajowo pracodawca płaci w tym czasie wynagrodzenie, jednak, jak wiadomo, różnie z tym bywa i leży to w gestii pracodawcy.

Więcej informacji: www.multinor.no
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok