Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

zasiłek rodzinny i ubezpieczenie zdrowotne - Norwegia

Czytali temat:
mi misz diana p Marian Koniuszko (840 niezalogowanych)
3 Posty
marek cichosz
(maro)
Wiking
witam,,,mam legalną prace od ponad dwóch lat,,mam pytanie czy z tego tytułu należy mi się jakiś zasiłek rodzinny na dzieci które są w Polsce i sie jeszcze uczą,jeśli tak to do jakiego wieku i jak to załatwić?jeszcze jedno!moja żona teraż dołączyła do mnie i czeka na pozwolenie na pobyt,czy z mojego ubezpieczenia zdrowotnego mogą korzystać żona ,która jest ze mną i dzieci mieszkające w Polsce,proszę o radę i pomoc,,,dziękuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
Kasia Tłumacz
(kasiatlumacz)
Wiking
Jeśli masz wspólne zameldowanie z dziećmi i odprowadzasz składki ZUS, to należy Ci sie zasiłek na dzieci dopóki nie skończą 18 r.ż. .Tutaj znajdziesz szczegóły: www.mojanorwegia.pl/zasilek-rodzinny . A odnośnie ubezpieczenia zdrowotnego polecam lekture: www.mojanorwegia.pl/e-106-ubezpieczenie-...wotne/e106-e109.html . Jeśli będziesz potrzebował tłumaczenia dokumentów, zapraszam do kontaktu na tlumacz@multinor.no
Zgłoś wpis
1 Post

(Hilton)
Wiking
Zasiłek na dzieci jest do 18go roku życia. Jesli dzieci przez te dwa lata były zameldowane w PL pod tym samym adresem co ty, to dostaniesz wyrwnanie rodzinnego za te dwa lata. Zona moze korzystac, a co do dzieci, to trzeba wypełnic formularz E106 i złozyc w NAV. Na razie sie nie rozpisuje dalej, bo nie wiem czy twoje dzieci sie kwalifikują do tego zasiłku. Ale raczej niepełnoletnich by matka w PL samych nie zostawiła.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
jarek dxxxx
(jarus376)
Nowicjusz
Hilton napisał:
Zasiłek na dzieci jest do 18go roku życia. Jesli dzieci przez te dwa lata były zameldowane w PL pod tym samym adresem co ty, to dostaniesz wyrwnanie rodzinnego za te dwa lata. Zona moze korzystac, a co do dzieci, to trzeba wypełnic formularz E106 i złozyc w NAV. Na razie sie nie rozpisuje dalej, bo nie wiem czy twoje dzieci sie kwalifikują do tego zasiłku. Ale raczej niepełnoletnich by matka w PL samych nie zostawiła.

nie formularz e -106 tylko e -109 inie w nav tylko w helfo
formularz e -106 jest dla osoby która pracuje w norwegi a chce byc ubezpieczona w pl
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Tak,e109 i niekoniecznie w helfo. szkoda tylko ze nie wiesz do czego jest e106, bo akurat nie do tego, co napisałes. Dobranoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
36 Postów
jarek dxxxx
(jarus376)
Nowicjusz
Hilton napisał:
Tak,e109 i niekoniecznie w helfo. szkoda tylko ze nie wiesz do czego jest e106, bo akurat nie do tego, co napisałes. Dobranoc.
jak zlozylem formularz e -109 w nav to czekalem ponad 3 miesiace i nic potem zadzwonilem do nav utland i pani powiedziala ze takie sprawy załatwia sie w helfo trzeba zalaczyc kopie kontraktu i skatt po wysłaniu tego po 4 dniach otrzymalem formularz e -109 ,a co do formularza e 106 zadzwon sobie do nfz to ci powiedza po co i dla kogo jest formularz e 106 a na forum mowia żę ciezko do dostac i to by bylo na tyle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok