Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

(depanger)zasilek a jezyk norweski - Norwegia

Czytali temat:
Piotr Bucenko (636 niezalogowanych)
49 Postów
Rafal Grzelak
(Grzel)
Nowicjusz
Mam jedno pytanko ostatnio stracvilem prace oczywiscie nalezy mi sie teraz zasilek dla bezrobotnych .Chcialbym w tym czasie podjac nauke jezyka norweskiego , jednakze slyszalem iz podejmujac nauke w jakiejkolwiek szkole od razu automaytycznie trace zasilek . Podobno aby dostac zasilek nie mozesz nic robic poprostu siedziec w domu io czekac na prace . Mam jeszcze jedno pytanie czy przypadkiem nie ma jakis kursow jezykowych (bezplatnych ) dla ludzi na bezrobotnym ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Obowiązek masz od rana do godz.15-16 w zależności jak ostatnio pracowałeś..
natomiast możesz uczęszczać na kurs językowy wieczorem na własny koszt... np. w szkole komunalnej...o ile taki kurs prowadzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
49 Postów
Rafal Grzelak
(Grzel)
Nowicjusz
ok dziekuje za odpowiedz na 1 czesc pytania

a wie ktos moze cyz nie mozna starac sie o darmowe kursy ? poniewaz slyszalem ze jest takla mozliwosc prosze o odpowiedz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
podejdz do siebie do nav i tam sie spytaj nie wiem jak jest z bezpłatnymi ale napewno masz szanse na płatny (moj maz płaci 5 tys za pól roku)
www.nav.no/NAV+EURES+mobilitet+i+Europa/...6ring+og+integrering

sory widze ze link nie dziła spróbuj później bądź porostu podejdź do nav
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Tak, mozna. Mało tego Nav płaci ze chodzisz na taki kurs. Z tym, ze musisz sobie wybrac od razu kurs przysposobienia zawodowego. Np. chcesz pracowac w szpitalu jako pomocnik przy chorych, lub w domu sttarców - idzesz do Nav, zgłaszasz swoja chec i jesli nie mowisz po norwesku masz najpierw darmowy kurs jezyka.
Inne darmowe kursy jezykowe maja tylko azylanci, nie słyszłam nzeby Polak dostał w Norwegii cos za darmo.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
Mozesz isc na kurs ,ale musisz zglosic to do nav ,dostaniesez kartke na ktorej lektor napisze w jakich gadzinach jest kurs ,po zakonczeniu kursu musisz to zglosic w nav
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
49 Postów
Rafal Grzelak
(Grzel)
Nowicjusz
a czy za godziny ktore bede spedzal w tej szkole jezykowej nav bedzie mi odliczal jakies pieniadze ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
nie ,ale lepiej isc na kurs przez nav ,wyplacaja diety i dojazdy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok