Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Brak wypowiedzenia - Norwegia

Czytali temat:
(502 niezalogowanych)
2 Posty
Marcin Pająk
(Paajaq)
Wiking
Witam serdecznie,

Posiadam umowę o pracę podpisaną na rok w pełnym wymiarze godzin która kończy się 15.07.2015 roku i ma dwutygodniowy okres wypowiedzenia.

W tamtym tygodniu tj. 6.11.2014 roku pracodawca poinformował mnie ustnie że nie ma dla mnie pracy i że mogę wracać do Polski.

Poprosiłem go w takim razie o spotkanie oraz o wypowiedzenie skoro nie ma dla mnie pracy.

Od tego momentu codziennie jak do niego dzwonię to mówi że jutro, pojutrze itd...

Mam wrażenie że nie chce się ze mną spotkać lub wziąć mnie na przetrzymanie żebym po prostu wrócił do Polski i nic od niego nie chciał bo jest to dla niego najwygodniejsze.

Chciałem zaznaczyć że całego wynagrodzenia za Październik również nie otrzymałem nie mówiąc już o tym że lonslipów od lipca nie dostaję.

Bardzo Proszę doradźcie mi co mam dalej robić ponieważ nie wiem jak mam już z tym człowiekiem rozmawiać.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
musisz sie codziennie rano stawiac do pracy
za przestuj musi ci wyplacic pensje
no i wal do adwokata niech pisze zadanie wyplacenia zaleglej pensji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
W komunie jest adwokat za darmo, chyba 30 minut zdążysz mu wyjaśnić, nie przejmuj się po angielsku można mówić, Okres oczekiwania na rozmowę może potrwać do tygodnia albo i w ten sam dzień jak będziesz miał frata,
Pracodawca powinien ci dać zaświadczenie, ale nie jestem pewny.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
zaświadczenie, ze co ? nie niechce gadac woli okradac?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
matylda matylda
(matylda100)
Wiking
Na moje przeczytaj dokladnie umowe. Jeżeli wszystkie punkty spełniłeś to codziennie stawiaj sie w pracy bo twój stosunek pracy nie może być zakończony słownie.
W miedzy czasie zgłoś sie do jakiegos adwokata który wystosuje odpowiednie pismo i porozmawiaj z insurekcją pracy, może oni również przyjrzą sie sprawie.
Najważniejsze to sie nie poddawaj.

Proponuje również cichaczem nagrywać rozmowy z szefem a najlepiej wszystko oficjalnie mailowo.

Numer telefonu do inspekcji pracy: 815 48 222
Pomoc w języku polskim: Wtorki, Czwartki 8:00-15:30
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Marcin Pająk
(Paajaq)
Wiking
Dziękuję bardzo za rady !!

Umowę sprawdzałem i wszystko powinno być po mojej myśli a do pracy nie mogę iść ponieważ nie wiem gdzie (różne projekty i kontrakty a szef nie odpowiada ) po za tym z tego co wyczytałem jeśli nie płaci mi w terminie za pracę to nie wywiązuje się z umowy i mam prawo nie przyjść do pracy.

Do trzech prawników pisałem ale czekam na dopowiedz.

O inspekcji pracy jeszcze nie myślałem ale jak będzie trzeba to i tam mnie zobaczą.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
Wypowiedzenie musi być na piśmie. Wówczas trzeba zapłacić za okres wypowiedzenia oraz wypłacić feriepenger.

Prawdopodobnie dlatego pracodawca tak niechętnie do tego podchodzi.

Nie ma takiej prawnej możliwości, żeby Panu powiedział, że nie ma pracy i żeby Pan wracał do Polski. Nie ma czegoś takiego jak urlop bezpłatny czy ustne wypowiedzenie.

Trzeba się udać do prawnika i najlepiej zgłosić sprawę do Inspekcji Pracy.

Więcej informacji: www.multinor.no
Zgłoś wpis
862 Posty

(maciejko)
Maniak
Generalnie Marcin kase dostaniesz kiedys tam za tą prace, tylko pytanie na jak długo starczy Ci kasy na przezycie, to sa sprawy co trwają długo po kilka lat. Inspekcja pracy tutaj Ci nie pomoże, oni zajmują sie głównie tym bys miał ciuchy na budowie, zieloną karte itp, to nie ich sprawa. To jest bardziej dla adwokatów. Według procedury adwokat wysyła najpierw pismo do pracodawcy, jak on nie odpowiada itp to stara sie go postawic w stan upadłosci..to trwa.

Znajdz sobie inną prace a to niech sie toczy powoli bo norek nagle nie zmieni sie, bedzie dalej oszukiwał

Podaj lepiej jak on sie nazywa i ta psudo firma żeby ostrzec potomnych
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
197 Postów
Antoni Perez
(PeReZ)
Stały Bywalec
Każda firma ma jakiś adres. To tam stawiaj się rano a nie na projektach. Gdy będą Cię codziennie spotykać to w końcu coś się ruszy.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok