Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Natalia xxx (3583 niezalogowanych)
247 Postów
Stały Bywalec
Hilton,
kiedy pierwszy raz , za przywiezione korony kupowałem auto w polsce to róznica wynosiła OC za to auto przy ok 40 000,
a o braniu gotówki z banku napisałem dla tego że nie lubie zostawiać po sobie takich śladów jak , nr bankomatu w PL, lub za co zapłaciłem, również dla polskiej skarbówki.
100 Lat temu pracowałem krótki czas w tej instytucji i wiem do czego są zdolni.
I jak wyjaśnie tankowanie auta wKopenhadze będąc na zasiłku chorobowym i zwolnieniu lekarskim w NAV, sytuacja z tamtego roku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
ok, masz racje kanakk. Ale nikt kto mieszka na stale w NO nie kupuje samochodu w PL. To co napisales o samochodzie dotyczy osób, ktore tu sie chcą jedynie dorobic.
Ja sie juz przyzwyczaiłam, ze w NO jest wszystko jawne, nie mam nic do ukrycia, dlatego nie boje sie płacić kartą, bo nie wstydze sie swoich zakupów. Współczuje tylko tym, ktorzy sie musza z jakichs powodów ukrywac, to musi byc wyczerpujące i miec wpływ negatywny na psychike.
A to ze byłes chory i na zwolnieniu to nic dziwnego,kazdy moze zachorowac. A dlaczego byłes w Danii to juz sam sobie odpowiedz, bo albo jest sie chorym, albo nie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
247 Postów
Stały Bywalec
Musiałem pojechać podpisać upoważnienia bankowe do kont mojej rodziny, także podpisać współwłasnośc domu mojego ojca po śmierci matki, musiałem być osobiście , takie prawo, niestety.
Auto kupowałem trzy lata temu i jeździ nim do dziś moja Pani, a ja siedze tutaj i staram sie zarobić i zorganizować na jakąs naszą wspólną przyszłość w NO.Nie ukrywam niczego tutaj bo zaakceptowałem tutejsze zwyczaje, lecz w Polsce trzymam karty przy orderach , choćby ze wzglledu na ,,polski charakterek,, co niektórych-vide skarbówka.
I przypomniała mi sie Twoja wypowiedź na temat pracowników przygranicznych, i czy w przypadku przebywania w Polsce, i pobierania zasiłku z a-etatu, nie powinna ta osoba przejść na zasiłek i rejestracje W Pl.
OCZYWIŚCIE 10 000NOK TO TROCHE !!!!!!!!!! WIĘCEJ NIŻ POLSKI ZASIŁEK
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
247 Postów
Stały Bywalec
Zapomniałem dodać że ja także siedze teraz na zasiłku w NO, tylko jakoś dostać na kont go nie moge bo życzliwi mi Norkowie ciągle podrzucają mi jakieś wikariaty po pare dni , i jak ostatnio mi pan w NAV powiedział że jeśli pracuje ponad 50% czasu roboczego w miesiącu to misie nie należ y zasiłek.Więc niby go mam ale jakoś na koncie nie. masz może jakieś dokładniejsze informacje czy to możliwe?Gdybyś chciała coś więcej na tn temat to moge opisać wszystko dokłdniej , bo jak myśle moja wiedza jest niekompletna.POzdawiam WMD
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
A pracujesz ponad 50% w miesiacu?? to by wychodziło okolon 20 godzin tygodniowo, czyli kwotowo prawie tyle ile zasiłek. zasiłek mozna przenoiesc do PL na 3 miesiace i trzeba sie zarejesterowac w polski urzedzie pracy, ale po 3 miesuacach niestety sie konczy norweski zasiłek.
Możesz otrzymać częściowy (ograniczony) zasiłek dla bezrobotnych jeżeli:

* Jesteś częściowo bezrobotny i pracujesz w wymiarze 50 procent Twojego ustalonego normalnego czasu pracy lub mniej. Wypłacany zasiłek jest wówczas zredukowany proporcjonalnie do liczby przepracowanych godzin w okresie meldunkowym.
* Jesteś częściowo na zwolnieniu lekarskim.
* Otrzymujesz częściową emeryturę/inne świadczenia.

Kto może otrzymać zasiłek dla bezrobotnych?

Głównymi warunkami otrzymania zasiłku dla bezrobotnych jest, że:

* Twój czas pracy został zredukowany o co najmniej 50 procent.
* Twój wypłacony zarobek z pracy wynosił co najmniej kr 109 322 w ostatnim zakończonym roku kalendarzowym (w ubiegłym roku), lub co najmniej kr 218 643 w przeciągu 3 ostatnich zakończonych lat kalendarzowych
* Rzeczywiście poszukujesz pracy.
* Jesteś zarejestrowany jako poszukujący pracy i przesyłasz karty meldunkowe co 14 dni.
* Mieszkasz lub przebywasz w Norwegii.
* Jako zasada główna nie możesz być uczniem szkoły lub studentem.
* Możesz również mieć prawo do zasiłku dla bezrobotnych jeżeli jesteś:
* Tymczasowo zwolniony przez pracodawcę całkowicie lub częściowo (patrz informacje o zasiłku dla bezrobotnych dla osób tymczasowo zwolnionych przez pracodawcę)
* Zakładasz własną działalność gospodarczą
* Bezrobotny z powodu upadłości
Z tego wynika ze nie mozesz pobierac zasiłku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
247 Postów
Stały Bywalec
Zarjestrowałem sie 11.11.2010-od 16 .11. pracowałem dla komuny Oslo do końca roku minus święta i nowy rok, czyli kiszka , i po nowum rokuteż pracowałem jakieś 11 czy 12 dni i znowu kiszka, i w zasadzie sami prowokują do tego żeby ich oszukiwać (czego oczywiście nie robie -mamusia niae kazała , kiedy jeszcze była)czyli brać zasiólek i kombinować na czarno.Szkoda że nie umiem. Dziękuję za informacje. niestety pan w urzędzie miał racje.
Jeszcze raz dzieki i dobranoc, spokojnych snów życze.Włodek.
ps. i chyba temat został wyczerpany ,łącznie ze ścieżkami ,,bocznymi,,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Hilton napisał:
Tak może, przez 3 miesiace.

A pobierac pieniadze norweską kartą w polskim bankomacie mozna jak najbardziej.

pod warunkiem ze wypelni formulaz E (i tutaj 3 cyfry), wtedy bedzie otrzymywac zasilek w PL w norweskiej wysokosci a jesli jest w PL i oficjalnie przebywa w NO to wtedy niestety jest to traktowane jako urlop i taki zasilek zostaje wstrzymany na czas "urlopu"

ps. sorki za offtop
ps2. sprawdz date waznosci karty - moze po prostu karta sie "przeterminowala"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok