Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

wysokość podatku od dochodów - Norwegia

Czytali temat:
(518 niezalogowanych)
1 Post
ewa szmit
(marystewart)
Wiking
Dopiero rozważam przeniesienie sie do Norwegii i kalkuluje co sie da Znalazałam informacje o różnych rodzajach podatków ale strasznie zawiłe się wydają wiec pomysłam, ze zapytam u źródła Przy założeniu ze mam 160 koron na godzine, 37 godzin w tygodniu to daje 23 680. Orientujecie się ile to może byc 'na rękę'? dzieki
Ewa
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
po pierwsze 37,5 h w tygodniu to czas pracy za normalną stawke, powuzej 50 % lub 100 % w zaleznosci od godziny pracy i dnia

160 kr brutto x 37,5 h w tygodniu x 4 tygodnie wychodzi 24000 kr brutto

odejmujesz miedzy 29/31 % srednio wedlug tabeli podatkowej i wychodzi 16800 kr netto czyli nieciekawie

Podatek 35 % masz tylko do nadgodzin lub innych niejasnych sytuacji finansowych przy wyplacie

Pensji miesiecznych masz 11 w roku a 12 jest 'feriepenger' czyli pienadze wakacyjne i stanowi od 10,2 do 12 % calkowitej pensji brutto ktorą wypracujesz sobie w poprzednim roku podatkowym czyli np teraz w czerwiec/lipiec wypłacane bylo za 2013 rok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
marystewart napisał:
Dopiero rozważam przeniesienie sie do Norwegii i kalkuluje co sie da Znalazałam informacje o różnych rodzajach podatków ale strasznie zawiłe się wydają wiec pomysłam, ze zapytam u źródła Przy założeniu ze mam 160 koron na godzine, 37 godzin w tygodniu to daje 23 680. Orientujecie się ile to może byc 'na rękę'? dzieki
Ewa

jak u zrodla to w urzedzie skarbowym powinnas sprawdzac:

www.skatteetaten.no/no/person/skattekort...att/skatteberegning/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
704 Posty
MultiNOR Konsultant
(MultiNOR)
Wyjadacz
marystewart napisał:
Ewa

Podatek należny w Norwegii to podatek dochodowy (27% w pierwszym progu podatkowym) oraz składki na ubezpieczenie społeczne , czyli trygdeavgift (8,2%). Należy te wartości brać pod uwagę przy wyliczaniu wynagrodzenia netto, chociaż faktyczny podatek ulegnie zmniejszeniu wskutek odpisów, chociażby poprzez sam odpis standardowy (minstefradrag).

Zaliczki na podatek są potrącane według tabeli karty podatkowej, którą można zmieniać w ciągu roku.

Więcej informacji: www.multinor.no/kontakt.html
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok