Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

znajomosc planów zagospodarowania- potrzebuję rady - Norwegia

Czytali temat:
Aleksandra Lukasiewicz (560 niezalogowanych)
14 Posty
Wiking
Witam Forumowiczów
Może ktoś z szanownego grona posiadł wiedzę z zakresu Plan- og byggningsloven. Chcę postawić garaż 15 kvm ale w odległości mniejszej niż 4 m od granicy nieruchomości sąsiadki. W dodatku w paradę wchodzi linia zabudowy od strony ulicy gminnej, naniesiona na stary ale chyba wciąż aktualny plan zagospodarowania. Do opisu planu nie mogę się dostać/nie umiem go znaleźć. Pójście do urzędu mało realne bo pracuję bardzo daleko od stałego miejsca zamieszkania a skoro będę musiała jednak tam się osobiście pofatygować to bym najpierw chciała uzbroić się w odpowiednią wiedzę. Tym bardziej, że jak sami wiecie, z wiedzą urzędnika "dyżurującego", zwłaszcza w sezonie letnim, bywa bardzo różnie. Będę wdzięczna za każdą podpowiedz.
Heiterskie albo prostackie posty, w jakich celują niektórzy z użytkowników nie będą mile widziane
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
gryf8 napisał:
Tym bardziej, że jak sami wiecie, z wiedzą urzędnika "dyżurującego", zwłaszcza w sezonie letnim, bywa bardzo różnie.

Wiemy, wiemy.... zadzwonic albo wyslac maila z prosba o przyslanie przepisow nie mozna, bo glaby nie znaja polskiego
A pojechac, zeby im na migi wyjasnic nie masz czasu....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Wiking
Prosilam zeby nie zamieszczac nic nie wnoszacych uwag.
Do przepisow mam dostep bezposredni - wystarczy wejsc na strony internetowe to raz. Dzwonienie nie pomaga bo nawet w bezposredniej rozmowie osoba obslugujaca stanowisko byggesak nie ma pojecia o dystansie 4 metrow od granicy zwalniajacym z obowiazku zglaszania obiektu.
Osobiste pofatygowanie sie mogloby poskutkowac wylacznie z plikiem ustaw w reku - ale do tego musze sie dobrze przygotowac zeby pana "w okienku" moc w razie potrzeby uswiadamiac co do przepisow.
Norweski znam na tyle alby z powodzeniem wykonywac swoja prace za biurkiem - niestety znajomosc slownictwa nie obejmuje terminologi budowlanej - dopiero sie jej ucze. Rozmowy na migi moge prowadzic co najwyzej z malo inteligentnymi hejterami. A i to wylacznie w celu treningu rak
I tak - trafnie zauwazylas ze nie mam czasu - stad moja prosba na tym forum.
Skierowalam ja jednak do osob, ktore maja cos do powiedzenia w konkretnym temacie - a nie do tych co potrafia tylko krytykowac.

Ponawiam pytanie do kogos kto porusza sie latwo w przepisach z zakresu planowania przestrzennego i procesow budowlanych.
Na etapie dokumentacji - nie "stawiania cegly na cegle"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
590 Postów
Szymek Bednarski
(Simmon)
Wyjadacz
Postaw bez planu i przykryj krzakami, może się nikt nie zorientuje.
Jak coś, to powiedz ze już takie było.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
gryf8 napisał:

Tym bardziej, że jak sami wiecie, z wiedzą urzędnika "dyżurującego", zwłaszcza w sezonie letnim, bywa bardzo różnie

ale do tego musze sie dobrze przygotowac zeby pana "w okienku" moc w razie potrzeby uswiadamiac co do przepisow.

O co tobie chodzi ?! masz problemy osobowosciowe ?
Czy ty idziesz zawsze do urzedu z mysla, zeby kogos na wstepie "uswiadamiac" lub "pouczac" ?
A "pouczaj" sobie ile chcesz, tylko wlasna wiedza, ktorej nie masz, a nie oczekuj od nas instrukcji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Wiking
dzieki - podpowiedz co do krzakow nowatorska ale nie moge skorzystac
moze nastepnym razem
szkoda ze nie wszyscy potrafia cos konkretnego zaproponowac ale widac niewiele maja do zaoferowania innym
natomiast dogrzebalam sie do zmian w ustawie, ktore to zmiany lagodza wymagania w procesie budowlanym. Problem, ze opublikowane zostaly w nieznanym mi miejscu a znajomosc ktora ustawa zostaly wprowadzone niewiele pomaga

moze ktos wie na jakiej stronie sa publikowane norweskie "dzienniki ustaw"?
tak, zeby je mozna bylo po numerze odszukac
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Wiking
dogrzebałam się w końcu wśród różnych żródeł do odpowiedzi. Trochę to czasu zajęło, ale gdyby ktoś w przyszłości potrzebował pomocy w tych zagadnieniach to służę uprzejmie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok