Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Firma-banalne pytanie - Norwegia

Czytali temat:
M N Agata Dymna (581 niezalogowanych)
7 Postów
Marek Krychowiak
(MarekKrychowiak)
Wiking
Witam. Przepraszam jesli zasmiecam forum tak z pozoru blachym pytaniem ale mam dwie sprzeczne informacje. Otoz zalozylem dzialalnosc jednoosobowa. Do dnia dzisiejszego mialem zadeklarowany zarabek w urzedzie skarbowym 49 700nok. Ale na chwila obecna mam juz podpisane 3 nowe kontrakty i musze wejs na VAT. I teraz do meritum. Dzisiaj podpisalem kotrakt na kwote 10 000 (wlacznie z Vat). 7500 nok za prace i 2500 podatku vat. I teraz pytanie moje jest: Czy do urzedu skarbowego odprowadzam podatek od 7500 nok czy od 10 000. Ksiegowa powiedziala mi ze od 10 000 nok. Czyli 25 vat najpierw i pozniej jeszcze podatek znowu od 10 000. Natomiast Norweg u ktorego pracuje powiedzial mi ze oczywiscie vat od 10 000 a podatek od tego co za prace czyli 7500nok.
Jak jest naprawde?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
Natomiast Norweg u ktorego pracuje powiedzial mi ze oczywiscie vat od 10 000 a podatek od tego co za prace czyli 7500nok.
i to jest prawda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
506 Postów
xxxxxxx. xxxxxxx.
(gagatek)
Wyjadacz
MarekKrychowiak napisał:

Ksiegowa powiedziala mi ze od 10 000 nok.
Czyli 25 vat najpierw i pozniej jeszcze podatek znowu od 10 000.

Zmień jak najszybciej,tego pseudo księgowego niedouka .
Przecież nawet nie będąc księgowym, łatwo jest zauważyć graficzny układ zapisowy.

Robocizna - 7500,-
MVA......... - 2500,-
Razem.......-10000,-

To jak można płacić podatek od podatku z jednej faktury ?.
zwłaszcza, że MVA jest niezależną kwotą, odprowadzaną na osobne rządowe konto podatkowe, a nie na imienne Firmy.

P.s.
Na niektórych fakturach norweskich MVA nie jest nawet wyszczególniane kwotowo by nie dochodziło do pomyłek.
np.
1-......x.... 1000,0,-
2-......xx... 2000,0,-
3-.....xxx.. 4500,0,-
sammen: 7500,0,- ................+ MVA
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
883 Posty
full casco
(fullcasco)
Maniak
Na niektórych fakturach norweskich MVA nie jest nawet wyszczególniane kwotowo by nie dochodziło do pomyłek.
np.
1-......x.... 1000,0,-
2-......xx... 2000,0,-
3-.....xxx.. 4500,0,-
sammen: 7500,0,- ................+ MVA

bzdura
musi byc podana kwota vat i kwota brutto

ale niekoniecznie netto

1 1250
2 500

belop 1750 moms 25% 350
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
37 Postów

(fomfny1)
Nowicjusz
Sympatyczny kolego. Płacisz VAT należny, a od kwoty netto, czyli 7.500 płacisz podatek dochodowy...nie wiem ile on wynosi w Norwegii.

Tak naprawdę jeśli wykonujesz usługę i chcesz byc pewnym swego zarobku, to nie patrz na ceny brutto tylko na netto.

Od kwoty netto odejmujesz podatek dochodowy i wychodzi Twój zarobek.

Pozdrawiam
Artur
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów
Doradca MultiNOR
(doradcamultinor)
Nowicjusz
MarekKrychowiak napisał:
Witam. Przepraszam jesli zasmiecam forum tak z pozoru blachym pytaniem ale mam dwie sprzeczne informacje. Otoz zalozylem dzialalnosc jednoosobowa. Do dnia dzisiejszego mialem zadeklarowany zarabek w urzedzie skarbowym 49 700nok. Ale na chwila obecna mam juz podpisane 3 nowe kontrakty i musze wejs na VAT. I teraz do meritum. Dzisiaj podpisalem kotrakt na kwote 10 000 (wlacznie z Vat). 7500 nok za prace i 2500 podatku vat. I teraz pytanie moje jest: Czy do urzedu skarbowego odprowadzam podatek od 7500 nok czy od 10 000. Ksiegowa powiedziala mi ze od 10 000 nok. Czyli 25 vat najpierw i pozniej jeszcze podatek znowu od 10 000. Natomiast Norweg u ktorego pracuje powiedzial mi ze oczywiscie vat od 10 000 a podatek od tego co za prace czyli 7500nok.
Jak jest naprawde?

Podatek dochodowy jest płacony od kwoty netto dochodu, czyli 7 500 NOK minus koszty/odpisy.

VAT jest osobno rozliczany i nie ma od tej kwoty podatku dochodowego.

W razie pytań zapraszam na www.multinor.no/kontakt.html
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok