Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Podatek za wplate do banku - Norwegia

Czytali temat:
Mirela Pawlik Bartek Boike Sławomir Żelazkiewicz oslopokoje (2726 niezalogowanych)
6 Postów
Lech Kupiec
(leszek1606)
Wiking
Witam
Czy ktos z Was orientuje sie moze w ponizszej sprawie?
Chce na stale przeniesc sie do Norwegii. Pracuje tu i przebywam wraz z rodzina ponad 10 lat. W zwiazku z tym planuje sprzedac w Polsce sklep ktory teraz wynajmuje, a pieniazki przelac na norweskie konto, aby miec na wplate wlasna przy kupnie mieszkania w Oslo. Za sprzedana nieruchomosc bede placil 10% podatku dochodowego w Polsce. I tu pojawia sie problem- slyszalem ,iz od przelanej kwoty bede musial zaplacic tu roznice w wysokosci 17% od sumy wplaconej do banku , poniewaz w Norwegii jest podatek 27% . To bedzie kwota ok. 0,5mln kr ,wiec te 17% to niemale pieniadze i szkoda mi je wyrzucac w bloto . Czy te ( uwazam iz niesluszna) oplate w jakis sposob da sie ominac? Jesli nikt z Was nie potrafi konkretnie odpowiedziec prosze o kontakt do osoby ktora takimi sprawami sie zajmuje.
Slyszalem ze taka oplate mozna zadeklarowac jako mienie przesiedlencze i wowczas nie placi sie tu podatku.
To pilna sprawa wiec prosze o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Ps. Byc moze ktos juz byl w podobnej sytuacji? Bede wdzieczny za porady
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
186 Postów
darek krajewski
(dario123448)
Stały Bywalec
idz banku i zapytaj,będziesz miał wiadomości z pierwszej ręki,a nie jak piszesz"słyszałem"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Lech Kupiec
(leszek1606)
Wiking
(dario123448) - w banku odsylaja mnie do skatu , a tam za bardzo nie chca pozbyc sie MOICH pieniedzy ,wiec nie kwapia sie z pomoca
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
506 Postów
xxxxxxx. xxxxxxx.
(gagatek)
Wyjadacz
leszek1606 napisał:
(dario123448) - w banku odsylaja mnie do skatu , a tam za bardzo nie chca pozbyc sie MOICH pieniedzy ,wiec nie kwapia sie z pomocaHmmm.
Jeżeli chcesz w norwegi legalnie zainwestować te pół miliona, to niestety musisz ponieś koszta.
Każde państwo pilnuje swojego skarbca, nawet polsza a co dopiero norge .
Jeżeli nie chcesz iść z tym problemem do legalnych instytucji, to zgłoś się do mafii.

Skoro w Polsce zapłacisz legalny podatek od sprzedaży nieruchomości, to jak ty sobie wyobrażasz przenieść ta kwotę bez opodatkowania tutaj.
Chyba, że przez pięć lat co miesiąc, będziesz sobie przelewał część kwoty z polskiego konta na tutejsze a i tak od zgromadzonego kapitału co roku będziesz płacił odsetki.
Uważaj byś się po czasie nie obudził z ręką w nocniku.

Skoro uważasz, że szkoda tobie zapłacić podatek , to podnieś cenę sprzedaży o tą właśnie kwotę i to kupujący zapłaci tobie opłaty skarbowe.
W norwegi nie ma czegoś takiego jak mienie przesiedleńcze o ile chodzi o gotówkę bankową / pieniądze, akcje i inne tego typu dobra/ nawet auta z polski nie można sobie wpisać w to mienie.
Jednak co ja byde tobi prawił dyrdymały.
Wszak ty po branży pejsiatych, to i u nich "zasięgnij handlowych informacji".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
102 Posty
iza nowak
(nowa2014)
Początkujący
leszek1606 napisał:
Witam
Chce na stale przeniesc sie do Norwegii. Pracuje tu i przebywam wraz z rodzina ponad 10 lat. W zwiazku z tym planuje sprzedac w Polsce sklep ktory teraz wynajmuje, a pieniazki przelac na norweskie konto, aby miec na wplate wlasna przy kupnie mieszkania w Oslo. Za sprzedana nieruchomosc bede placil 10% podatku dochodowego w Polsce. I tu pojawia sie problem- slyszalem ,iz od przelanej kwoty bede musial zaplacic tu roznice w wysokosci 17% od sumy wplaconej do banku , poniewaz w Norwegii jest podatek 27% . To bedzie kwota ok. 0,5mln kr ,wiec te 17% to niemale pieniadze i szkoda mi je wyrzucac w bloto . Czy te ( uwazam iz niesluszna) oplate w jakis sposob da sie ominac? Jesli nikt z Was nie potrafi konkretnie odpowiedziec prosze o kontakt do osoby ktora takimi sprawami sie zajmuje.
Slyszalem ze taka oplate mozna zadeklarowac jako mienie przesiedlencze i wowczas nie placi sie tu podatku.
Pozdrawiam serdecznie

ja przelewalam, i ta kwota dopiero na koniec roku jest z caloscia odliczana od podatku, w rozliczeniu rocznym
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
leszek1606 napisał:
Witam
Pozdrawiam serdecznie

Cos niejasno przedstawilaes sprawe.
1. W Norwegii nie ma podatku od sprzedazy nieruchomosci (jest od zarobku jezeli sprzedaz nastapila w czasie krotszym niz 2 lata).
2. Norwegia ma podpisana umowe z Polska o nie stosowania podwojnego opodatkowania.

Sprawa moze wygladac inaczej, jezeli jak piszesz jestes podatnikiem w Norwegii od 10-ciu lat i nie ujawniles posiadanie mienia zagranica w zeznaniu podatkowym. Wtedy moga nastepywac inne procedury, lacznie z kara..... ale o tym najlepiej sie dowiesz ze skattu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Kiedys bylo cos takiego, jak mienie przesiedlencze, ale trzeba sie bylo z nim "przeniesc" w ciagu roku, a ty juz tu jestes ponad 10 lat......
Co do mienia, mozna sie dowiedziec w toll.no
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Lech Kupiec
(leszek1606)
Wiking
cytat- Każde państwo pilnuje swojego skarbca, nawet polsza a co dopiero norge .
A gdzie Ty tu widzisz probe wyludzenia lub oszustwa?? Ja chce ZAINWESTOWAC w Norwegii (kupujac mieszkanie) I nie rozumiem dlaczego mam placic podatek od czegos co juz raz opodatkowano! Tym bardziej ,ze jest to nieruchomosc w Polsce. Co Norwegii do mojego polskiego majatku?
Twoja ironia (odnosnie mafii) jest nie na miejscu.

Do -Nowa 2014. Tak ,wiem o tym. Mimo to i tak strace duzo. Dziekuje za informacje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
leszek1606 napisał:
Co Norwegii do mojego polskiego majatku?

Bardzo duzo. Skoro mieszkasz na stale w kraju i tu oddajesz swoje zeznanie podatkowe, to musisz rowniez poinformowac wladze o wszystkich swoich nieruchomosciach ( w kraju i zagranica) i dochodach, bo skoro przez te 10 lat sklep wynajmowales, to dochody rowniez z tego tytulu miales, a czy je uwzgledniles w selvangivelse ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Lech Kupiec
(leszek1606)
Wiking
Makaryna-
Cos niejasno przedstawilaes sprawe.
1. W Norwegii nie ma podatku od sprzedazy nieruchomosci (jest od zarobku jezeli sprzedaz nastapila w czasie krotszym niz 2 lata).
2. Norwegia ma podpisana umowe z Polska o nie stosowania podwojnego opodatkowania.

Owszem ,tyle tylko , ze w Polsce placilem 10 % a tu jest stawka 27% , wiec chca doplaty roznicy w wysokosci 17% . Natomiast co do punktu pierwszego- w Skacie powiedziano mi ze nie nieszkalem w Polsce przez ostatnie2 lata ,wiec musze placic. Nie rozumiem dlaczego. Przeciez to nie dom ,tylko budynek na dzialalnosc gospodarcza, jak tam mialem mieszkac?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok