Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
reklama | kup tutaj »
Czytali temat:
Mirela Pawlik Bartek Boike Sławomir Żelazkiewicz oslopokoje (2721 niezalogowanych)
6 Postów
Lech Kupiec
(leszek1606)
Wiking
(Makaryna) Nie wiem dlaczego mam norweskim instytucjom podawac moj majatek nabyty jeszcze przed przyjazdem tutaj. Bylbym wdzieczny za jakis odnosnik do przepisow to regulujacych. Odnosnie wynajmu- Podatek byl odprowadzany w Polsce , poniewaz firma byla tam rowniez zarejestrowana.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
leszek1606 napisał:
Makaryna-
Cos niejasno przedstawilaes sprawe.
1. W Norwegii nie ma podatku od sprzedazy nieruchomosci (jest od zarobku jezeli sprzedaz nastapila w czasie krotszym niz 2 lata).
2. Norwegia ma podpisana umowe z Polska o nie stosowania podwojnego opodatkowania.

Owszem ,tyle tylko , ze w Polsce placilem 10 % a tu jest stawka 27% , wiec chca doplaty roznicy w wysokosci 17% . Natomiast co do punktu pierwszego- w Skacie powiedziano mi ze nie nieszkalem w Polsce przez ostatnie2 lata ,wiec musze placic. Nie rozumiem dlaczego. Przeciez to nie dom ,tylko budynek na dzialalnosc gospodarcza, jak tam mialem mieszkac?

Teraz juz rozumiem.
Tu nie chodzi o mieszkanie jako takie, ale o uzytkowanie.
Naqpisze na priv.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
leszek1606 napisał:
(Makaryna) Nie wiem dlaczego mam norweskim instytucjom podawac moj majatek nabyty jeszcze przed przyjazdem tutaj. Bylbym wdzieczny za jakis odnosnik do przepisow to regulujacych. Odnosnie wynajmu- Podatek byl odprowadzany w Polsce , poniewaz firma byla tam rowniez zarejestrowana.

Takie jest prawo. Nawet jezeli podatek odprowadzasz w Polsce.
Linku ci nie podam, mozna poszukac samemu.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Makaryna napisał:
leszek1606 napisał:

www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangive...iendom/?chapter=3836

Ved salg av fast eiendom i utlandet vil eventuell gevinst ofte være skattepliktig i det landet eiendommen ligger etter de reglene som gjelder der.

Norge har inngått skatteavtaler med en rekke land som blant annet inneholder regler om hvordan man unngår at samme inntekt blir skattlagt i begge land. Gevinst ved salg av fast eiendom i et land som Norge har skatteavtale med, skal vanligvis skattlegges fullt ut i det landet hvor eiendommen ligger, etter de reglene som gjelder der.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Lech Kupiec
(leszek1606)
Wiking
Tusen takk ,(Joseph)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Joseph napisał:
Makaryna napisał:
leszek1606 napisał:

www.skatteetaten.no/no/Person/Selvangive...iendom/?chapter=3836

Ved salg av fast eiendom i utlandet vil eventuell gevinst ofte være skattepliktig i det landet eiendommen ligger etter de reglene som gjelder der.

Norge har inngått skatteavtaler med en rekke land som blant annet inneholder regler om hvordan man unngår at samme inntekt blir skattlagt i begge land. Gevinst ved salg av fast eiendom i et land som Norge har skatteavtale med, skal vanligvis skattlegges fullt ut i det landet hvor eiendommen ligger, etter de reglene som gjelder der.

Co oczywiscie nie zmienia faktu, iz o posiadaniu takiej nieruchomosci nalezy powiadomic tutejszy skatt.
Ja pamietam w ciagu ostatnich 27 lat 2 amnestie podatkowe odnosnie kont, nieruchomosci i dochodow zagranicznych. Jezeli skatt na wlasna reke o tym sie dowie, nastepuje domiar i wtedy nie ma "zmiluj sie "
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok