Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Jaki podatek przy wynajmie pokoju ??? - Norwegia

3 Posty
Marcin Kułak
(stavanger7891)
Wiking
Witam.Jestem tu nowy i mam nadzieje że wybrałem dobry dział.Mam takie pytanie,otóż mieszkam i pracuje w Norwegii od ponad roku.Do niedawna pracowałem u Polaka który ma tutaj swoją działalność,jako że pracowałem u niego wynajmowałem od niego pokój za który płaciłem 1500 nok.Umowę miałem z Nim tzw.grzecznościową nie miałem umowy pisemnej najmu i nie wystawiał mi rachunku.Teraz gdy zmieniłem prace,ale dalej mieszkam u niego płace 3000 nok.Chciałbym się dowiedzieć ile ma prawo mi doliczyć podatku do tej kwoty,jeżeli będę chciał rachunek co miesiąc po uregulowaniu należności.I czy w takim przypadku gdy będę miał już z nim umowę najmu ma obowiązek mnie zameldować.Z góry dzięki za pomoc .Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
stavanger7891 napisał:
Witam.Jestem tu nowy i mam nadzieje że wybrałem dobry dział.Mam takie pytanie,otóż mieszkam i pracuje w Norwegii od ponad roku.Do niedawna pracowałem u Polaka który ma tutaj swoją działalność,jako że pracowałem u niego wynajmowałem od niego pokój za który płaciłem 1500 nok.Umowę miałem z Nim tzw.grzecznościową nie miałem umowy pisemnej najmu i nie wystawiał mi rachunku.Teraz gdy zmieniłem prace,ale dalej mieszkam u niego płace 3000 nok.Chciałbym się dowiedzieć ile ma prawo mi doliczyć podatku do tej kwoty,jeżeli będę chciał rachunek co miesiąc po uregulowaniu należności.I czy w takim przypadku gdy będę miał już z nim umowę najmu ma obowiązek mnie zameldować.Z góry dzięki za pomoc .Pozdrawiamjaki podatek jaki rachunek??? jakie zameldowanie umowa, kasa na konto co miesiąc adres do korespondencji w skatte pewnie juz mają wiec co jeszcze?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
bodys napisał:
stavanger7891 napisał:
Witam.Jestem tu nowy i mam nadzieje że wybrałem dobry dział.Mam takie pytanie,otóż mieszkam i pracuje w Norwegii od ponad roku.Do niedawna pracowałem u Polaka który ma tutaj swoją działalność,jako że pracowałem u niego wynajmowałem od niego pokój za który płaciłem 1500 nok.Umowę miałem z Nim tzw.grzecznościową nie miałem umowy pisemnej najmu i nie wystawiał mi rachunku.Teraz gdy zmieniłem prace,ale dalej mieszkam u niego płace 3000 nok.Chciałbym się dowiedzieć ile ma prawo mi doliczyć podatku do tej kwoty,jeżeli będę chciał rachunek co miesiąc po uregulowaniu należności.I czy w takim przypadku gdy będę miał już z nim umowę najmu ma obowiązek mnie zameldować.Z góry dzięki za pomoc .Pozdrawiam

Z tego co się orientuję,właściciel mieszkania,lub domu,wynajmujący jego część,równocześnie mieszkając w nim-nie płaci żadnego podatku od tego wynajmu.Gdzieś na stronie skatte to jest,ale szukać mi się nie chce...Gdyby mieszkał pod innym adresem,to musiałby podatek płacić.A jeśli umowę będziesz miał,to zameldować możesz się sam...

wystarczy umowa najmu. tu możesz pobrać:

www.forbrukerradet.no/kontrakter/kontrak...kontrakt-bokm%C3%A5l

tak jak wyżej masz napisane jeśli mieszkacie pod tym samym adresem i ten gość co od niego wynajmujesz mieszkanie/pokój nie ma pod wynajem pow. 50% mieszkania to nie płaci WCALE podatku od wynajmu. oprócz tego jeśli suma jaką płacisz mu przekracza 10 tyś.nok w roku to musi być przelewana na konto inaczej może mieć kłopot.
Ty z kolei możesz sobie odliczyć koszt mieszkania od podstawy opodatkowania jeśli jestes pendlerem (mieszkasz na stałe poza NO).

nohus.no/Skatt%20ved%20utleie%20av%20bol...20fritidseiendom.htm
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Marcin Kułak
(stavanger7891)
Wiking
No właśnie,ja chce umowę bo chce się zameldować tylko nie wiem jaki podatek w tedy mi nałoży były szef.Nie znam się na podatkach i nie chce by mnie oszukał albo w jakiś sposób nie wiem.... naciągnął ten podatek.Dodam jeszcze że on w tym domu nie mieszka,sam go wynajmuję od znajomego a ja jestem jakby podnajemcą jednego z pokoi.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
506 Postów
xxxxxxx. xxxxxxx.
(gagatek)
Wyjadacz
stavanger7891 napisał:
Witam.Jestem tu nowy i mam nadzieje że wybrałem dobry dział.Mam takie pytanie,otóż mieszkam i pracuje w Norwegii od ponad roku.Do niedawna pracowałem u Polaka który ma tutaj swoją działalność,jako że pracowałem u niego wynajmowałem od niego pokój za który płaciłem 1500 nok.Umowę miałem z Nim tzw.grzecznościową nie miałem umowy pisemnej najmu i nie wystawiał mi rachunku.
Teraz gdy zmieniłem prace,ale dalej mieszkam u niego płace 3000 nok.
Chciałbym się dowiedzieć ile ma prawo mi doliczyć podatku do tej kwoty,jeżeli będę chciał rachunek co miesiąc po uregulowaniu należności.
I czy w takim przypadku gdy będę miał już z nim umowę najmu ma obowiązek mnie zameldować.
Z góry dzięki za pomoc .
Pozdrawiam

Teoretycznie i praktycznie, to napisałeś Bzdury.
Pewnie gość ciebie straszy, że przy legalnym rachunku będzie doliczał podatek.

Czynsz mógł tobie podnieść takie jego prawo.
Ty zamiast żądać umowy i rachunku powiedz mu, że chcesz czynsz płacić przez swoje konto bankowe.
I tyle w tym temacie.
Tylko zrób to spokojnie i umiejętnie.
Jak się zacznie burzyć to powiedz mu iż słyszałeś, że poza kontem można tylko w ciągu roku zapłacić za czynsz legalnie do 10-tys.nok.
W twoim przypadku kwota czynszu rocznie wynosi 36-tys. tym samym nie masz prawa płacić poza kontem, a on nie ma prawa pobierać legalnie tej kwoty poza kontem.

W norwegi nie trzeba mieć umowy, najmu by się zameldować jako tako, o ile masz już numer personalny.
Tu sam meldunek, poza adresem do państwowej korespondencji, nie ma znaczenia, o ile mieszkasz i pracujesz w tym samym mieście co poprzednio.

Owszem jest obowiązek informowania o nowym miejscu pobytu, jednak jest to związane z kwestiami podatkowymi.

Jak gość poda tobie konto i zaczniesz tam płacić czynsz, to na nic tobie są potrzebne jego fizyczne rachunki.
Wyciąg z twojego konta z opłatami za czynsz jest prawną podstawą do odpisów podatkowych.
Uwaga:
Na każdym przelewie "musisz" napisać tylko na ten przykład ..."Husleie per måned Juli. 2014 3000 kr.+ adres w skrócie lub nazwisko gościa "... .

Ja tak robię od ponad 3 lat i skatt zawsze to honoruje przy odpisie podatkowym.
O ile tobie o to właśnie się rozchodzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Marcin Kułak
(stavanger7891)
Wiking
Dzięki za konkretną odp.Straszyć mnie nie straszy jakimś podatkiem,kiedyś tylko wspominał o takiej procedurze przy podpisywaniu umowy i wystawianie rachunków.Dlatego chciałem się dowiedzieć jaki to podatek.Aktualną cenę razem uzgodniliśmy i mi pasuje więc co do tego też nic nie mam.A co do skatte to właśnie byłem prawie przekonany że żeby odpisać mieszkanie z podatku będę potrzebował umowy i rachunków.Ale jeśli wystarczy to o czym ty piszesz i sam praktykujesz to właściwie nie mam już pytań.Dzięki za szybkie odpowiedzi.Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów
Tomasz Kacperski
(Niezniszczalny)
Początkujący
Tak jak napisale Joseph jesli wlasciciel(lub tez najemca lokalu) wynajmuje go osoba trzecim a sam nie zajmuje powierzchni wyzszej niz 50 procent jak najbardziej powinien odprowadzac podatek do urzedu skarbowego. Podatek ten wynosi 8 procent od kwoty jaka jest w kontrakcie. Tak wiec zeby wszystko bylo jasne w tym wypadku twoj czynsz moze wzrosnac o 240 nok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
41 Postów
Doradca MultiNOR
(doradcamultinor)
Nowicjusz
stavanger7891 napisał:
Dzięki za konkretną odp.Straszyć mnie nie straszy jakimś podatkiem,kiedyś tylko wspominał o takiej procedurze przy podpisywaniu umowy i wystawianie rachunków.Dlatego chciałem się dowiedzieć jaki to podatek.Aktualną cenę razem uzgodniliśmy i mi pasuje więc co do tego też nic nie mam.A co do skatte to właśnie byłem prawie przekonany że żeby odpisać mieszkanie z podatku będę potrzebował umowy i rachunków.Ale jeśli wystarczy to o czym ty piszesz i sam praktykujesz to właściwie nie mam już pytań.Dzięki za szybkie odpowiedzi.Pozdrawiam

Aby odpisać koszty wynajmu mieszkania w Norwegii, należy być pendlerem (podróżować z regularną częstotliwością do rodziny bądź samodzielnego lokalu w Polsce) i ten fakt udokumentować. Poza tym, do odpisania kosztów wynajmu przekraczających 10 tyś. NOK należy przedstawić potwierdzenia przelewów bankowych na konto właściciela lub zestawienie z rachunku bankowego, które pokazuje wszystkie przelewy wychodzące do właściciela lokalu. Przelewy najlepiej tytułować "husleie xxx yyy" gdzie xxx - miesiąc, yyy- rok. Podobne kryteria dotyczą opłat za energię elektryczną (strøm) jeśli się płaci z nią na konto właściciela. Umowa o wynajem mieszkania jest mile widziana, jednak nie jest konieczna. Jeśli opłaty są niższe niż 10 tyś. NOK w skali roku, można przedstawić np. odręczne kvitteringi, aby uzyskać odpis za mieszkanie / prąd.

Co do opodatkowania dochodów z wynajmu, jeśli takie dochody przekraczają w roku podatkowym 20 tyś. NOK i właściciel wynajmuje całość lokalu lub część większą niż sam zamieszkuje, wówczas dochody takie podlegają opodatkowaniu.

W razie pytań odnośnie podatków zapraszam tutaj: www.mojanorwegia.pl/podatki
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok