stavanger7891 napisał:
Witam.Jestem tu nowy i mam nadzieje że wybrałem dobry dział.Mam takie pytanie,otóż mieszkam i pracuje w Norwegii od ponad roku.Do niedawna pracowałem u Polaka który ma tutaj swoją działalność,jako że pracowałem u niego wynajmowałem od niego pokój za który płaciłem 1500 nok.Umowę miałem z Nim tzw.grzecznościową nie miałem umowy pisemnej najmu i nie wystawiał mi rachunku.
Teraz gdy zmieniłem prace,ale dalej mieszkam u niego płace 3000 nok.
Chciałbym się dowiedzieć ile ma prawo mi doliczyć podatku do tej kwoty,jeżeli będę chciał rachunek co miesiąc po uregulowaniu należności.
I czy w takim przypadku gdy będę miał już z nim umowę najmu ma obowiązek mnie zameldować.
Z góry dzięki za pomoc .
Pozdrawiam
Teoretycznie i praktycznie, to napisałeś Bzdury.
Pewnie gość ciebie straszy, że przy legalnym rachunku będzie doliczał podatek.
Czynsz mógł tobie podnieść takie jego prawo.
Ty zamiast żądać umowy i rachunku powiedz mu, że chcesz czynsz płacić przez swoje konto bankowe.
I tyle w tym temacie.
Tylko zrób to spokojnie i umiejętnie.
Jak się zacznie burzyć to powiedz mu iż słyszałeś, że poza kontem można tylko w ciągu roku zapłacić za czynsz legalnie do 10-tys.nok.
W twoim przypadku kwota czynszu rocznie wynosi 36-tys. tym samym nie masz prawa płacić poza kontem, a on nie ma prawa pobierać legalnie tej kwoty poza kontem.
W norwegi nie trzeba mieć umowy, najmu by się zameldować jako tako, o ile masz już numer personalny.
Tu sam meldunek, poza adresem do państwowej korespondencji, nie ma znaczenia, o ile mieszkasz i pracujesz w tym samym mieście co poprzednio.
Owszem jest obowiązek informowania o nowym miejscu pobytu, jednak jest to związane z kwestiami podatkowymi.
Jak gość poda tobie konto i zaczniesz tam płacić czynsz, to na nic tobie są potrzebne jego fizyczne rachunki.
Wyciąg z twojego konta z opłatami za czynsz jest prawną podstawą do odpisów podatkowych.
Uwaga:
Na każdym przelewie "musisz" napisać tylko na ten przykład ..."Husleie per måned Juli. 2014 3000 kr.+ adres w skrócie lub nazwisko gościa "... .
Ja tak robię od ponad 3 lat i skatt zawsze to honoruje przy odpisie podatkowym.
O ile tobie o to właśnie się rozchodzi.