Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

pieniądze na dzieci (rodzinne) - Norwegia

Czytali temat:
(1152 niezalogowanych)
53 Posty
andrzej kkkkk
(andreass211)
Nowicjusz
witam wszystkich moje pytanie jest czy mogę odbierać rodzinne tu w norwegii jeśli jestem po rozwodzie i żona z dziećmi w polsce jest mamy te same rawa do dzieci ?
i czy żona może ewenualnie odbierać polskie rodzinne a ja tu norweskie po odjęciu polskiego rodzinnego?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Rodzinne dostaje sie z jednego kraju, czyli albo z Polski albo z Norwegii.
Co do pierwszego pytania, to dzieci musialyby mieszkac u ciebie, zebys dostal rodzinne. Jako samotny rodzic dostalbys nawet podwojne. Rodzinne dostaje ta osoba, u ktorej dzieci mieszkaja na stale.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty
andrzej kkkkk
(andreass211)
Nowicjusz
jeżeli żona z dziecmi jest w polsce to może ona dostawać rodzinne norweskie jeśli ja jestem tu ?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
andreass211 napisał:
jeżeli żona z dziecmi jest w polsce to może ona dostawać rodzinne norweskie jeśli ja jestem tu ?
Niestety nie. Po rozwodzie jestescie, jak to sie mowi, osobnymi rodzinami.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty
andrzej kkkkk
(andreass211)
Nowicjusz
no własnie wiec powinienem powiadomic nav że rozwiodłem sie i automatycznie żona zacznie odbierać polskie rodzinne czy tak jest?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Nie mam pojecia. Prawdopodobnie byla zona moze sie zglosic do urzedu w Polsce o te pieniadze kiedy chce. Watpie, czy musi czekac, az ty zawiadomisz NAV.
A ty te pieniadze z NAV bedziesz pewnie dostawal tak dlugo jak sam nie zglosisz lub sie kiedys nie wyda przy jakiejs okazji. I wtedy NAV zażąda zwrotu rodzinnego az do momentu rozwodu + moze jeszcze da jakas kare. I tak to moze wygladac w praktyce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty
andrzej kkkkk
(andreass211)
Nowicjusz
bardzo dziekuje za odpowiedzi
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty

(orzem)
Wiking
Od 01.10.2013 osoby rozwiedzione moga pobierac swiadczenia w Norwegii. Na przyklad w sytuacji gdy ojciec jest w Norwegii, a matka z dzieciarami w Polsce.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
orzem napisał:
Od 01.10.2013 osoby rozwiedzione moga pobierac swiadczenia w Norwegii. Na przyklad w sytuacji gdy ojciec jest w Norwegii, a matka z dzieciarami w Polsce.
I napisane to jest gdzie?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
12 Posty

(orzem)
Wiking
5555 3333 - prosić o rozmowę z kimś kompetentnym. Nie będę wam tu wklejał orzeczeń europejskich trybunałów.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok