Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

FERIEPENGER - NIE NALEŻY MI SIĘ? - Norwegia

Czytali temat:
Jan Maryjan Klaudia WIWI (1016 niezalogowanych)
6 Postów

(kuss)
Wiking
Witam!

Pracuje od kwietnia 2013 roku w norweskiej firmie. Rozumiem, że w zeszłym roku nie dostałam feriepenger bo nie miałam ich wypracowanych w 2012.

W tym roku szef powiedział, że również nie otrzymam feriepenger ponieważ powinam przepracowac całe 12 miesięcy od 01.01 do 31.01, nie tak jak ja 9 miesięcy od kwietnia.

Nie moge nigdzie znaleźć czy to prawda, myslałam ze feriepenger należy się od każdej zarobionej korony, bez różnicy czy pracuje rok czy dwa miesiące.
PROSZĘ O ODPOWIEDZ CZY MYLE SIĘ JA CZY MÓJ PRACODAWCA
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
65 Postów
Dariusz S
(dreamstars)
Początkujący
Oczywiście że ci się należy, nie pamiętam procentowo ale chyba 10,2 % od kwoty zarobionej w poprzednim roku. Współczuję szefa...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
regelhjelp.no

Feriepenger må opptjenes året før ferien skal avvikles.
Dersom man ikke har vært i jobb året før, har man stadig rett på ferie, men ikke rett til feriepenger.

Opptjeningsregler
Opptjeningsåret for feriepenger er det forutgående kalenderåret. Ferieåret er det året ferien avvikles. De feriepengene man opptjener i opptjeningsåret, utbetales i forbindelse med ferieavviklingen i det påfølgende ferieåret.

Retten til feriepenger er knyttet til arbeidstakerbegrepet - det at man utfører arbeid i annens tjeneste. Freelancere og selvstendige oppdragstakere har ikke rett på feriepenger etter ferieloven.

Hva har man krav på i feriepenger?
Feriepengene beregnes ut fra det man har fått som arbeidsvederlag, eller lønn, i opptjeningsåret. Ikke alle utbetalinger inngår i beregningen. Det skal for eksempel ikke beregnes feriepenger av utbetalinger som gjelder dekning av utgifter i forbindelse med tjenesten, som reiseutgifter, feriepenger som er utbetalt i opptjeningsåret eller andel av nettoutbytte.
- See more at: www.regelhjelp.no/no/Etatenes-sider/Arbe...sthash.dME5YaVY.dpuf
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
506 Postów
xxxxxxx. xxxxxxx.
(gagatek)
Wyjadacz
kuss napisał:
Witam!

Pracuje od kwietnia 2013 roku w norweskiej firmie. Rozumiem, że w zeszłym roku nie dostałam feriepenger bo nie miałam ich wypracowanych w 2012.

W tym roku szef powiedział, że również nie otrzymam feriepenger ponieważ powinam przepracowac całe 12 miesięcy od 01.01 do 31.01, nie tak jak ja 9 miesięcy od kwietnia.

Nie moge nigdzie znaleźć czy to prawda, myslałam ze feriepenger należy się od każdej zarobionej korony, bez różnicy czy pracuje rok czy dwa miesiące.

Reasumując powyższe wpisy.
Powinnaś już zacząć szukać nowej pracy, a pracodawcy powiedzieć otwarcie i jasno, że chce ciebie okraść z Twoich ciężko wypracowanych należności. I tym samym zaczynasz szukać nowej pracy, a jeżeli nie wypłaci tobie należnej kwoty to zgłosisz się do Inspekcji Pracy.
To z jakiej kwoty ma tobie wypłacić ferie znajduje się w jego zeznaniu podatkowym które tobie dostarczył w lutym lub Marcu tego roku .
>Lønns og trekkoppgave for 2013<
W pozycji >000< Feriepengegrunnlag.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
jus1 Nilsen
(jus1)
Wiking
Tak zgadzam się co za typ z tego pracodawcy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
kuss napisał:
Witam!

nalezy sie... 10,2% (albo 12%) z kwoty brutto z zeszlego roku.... wla go pala i patrz czy rowno puchnie...
www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78190
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
168 Postów
Robert Niemiec
(robertoslo2)
Stały Bywalec
Pracujesz tyle miesięcyi nigdy nie dostałaś wydruku (lønn) z wypłaty ., czy nie czytasz takich głupot, tam jest wszystko wyszczególnione ile zrobiłaś brutto ile pracodawca potrącił na podatki i ile na feriepenger , więc albo czytaj głupie papierki albo faktycznie zacznij szukać nowego pracodawcy , tak na marginesie to w Oslo sprawa w sądzie o feriepenger trwa nawet 2 lata znam z autopsji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok