Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

POMOC związków zawodowych - Norwegia

Czytali temat:
(297 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
dziś
jako członek
po podpisaniu listy
zostałem poproszony o oddanie głosu w sprawie propozycji norweskich związków zawodowych
było tam kilka punktów, ale dwa moim zdaniem najważniejsze
OTO CO PROPONUJĄ ZWIĄZKI
- wymagać od pracodawców aby sprawdzali znajomość języka norweskiego u pracowników
- zmusić rząd norweski aby kontrolował znajomość języka norweskiego u imigrantów zarobkowych

ja zagłosowałem NIE
ale wiem, że inni Polacy głosowali TAK, bo nie wiedzieli na co głosują
Bóg zapłać związki kochane
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
272 Posty
Tony Clifton
(tony)
Stały Bywalec
Jasta a to ty nie znasz tego kraju jeszcze???

I chuj z tego ze tak chca,

Ja kiedys slyszalem ze rzad chce wprowadzic , ze jesli sie starasz o prace to musiz miec zdany egzamin norsk prove 2 - co oczywiscie jest kpina, bo wiedza na poziomie np2 to nie wiele...

Ja osobiscie rozne opinie slyszalem na temat mojej znajomosci jezyka...

Kiedy poszedlem w poszukiwaniu pracy do agencji zostalem okreslony jako bardzo dobrze mowiacy po norwesku, do momentu kiedy zaczalem sie klucic o warunki jakie mi narzucili... hehe okazalo sie ze za slabo mowie po norwesku ( tzn tak to zostalo skomentowane)....i tak przez glugi czas raz mowie dobrze a raz slabo, zalezy o czym sie rozmawia

Generalnie to moze byc kolejny przepis stworzony po to zeby go lamac i naginac i jaja sobie robic z tego pieknego kraju
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
to bedzie sposob
aby szybko i bez klopotow pozbyc sie niewygodnych
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
272 Posty
Tony Clifton
(tony)
Stały Bywalec
to bedzie kolejna kpina

Ja zdalem norsk prove 3, nie uwazam ze to wielki sukces ale porozumiewam sie po norwesku caly czas,

Kiedys w agencji zaproponowano mi prace na produkcji wiec poszedlem na spotkanie a na spotkaniu pani stwierdzila ze za slabo znam norweski bo na produkcji bedzie trzeba rozmawiac sporo z klientami zglupialem!!!

hmm pomyslalem sobie: albo sie przestraszyla mojego wygladu , (w co watpie) (laski ciagle leca)

albo po prostu miala jakas bardzo hardcorerowa robote i szukala jelenia..

bylem w szoku- slaby norweski
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
jasta102 napisał:
dziś
jako członek
po podpisaniu listy
zostałem poproszony o oddanie głosu w sprawie propozycji norweskich związków zawodowych
było tam kilka punktów, ale dwa moim zdaniem najważniejsze
OTO CO PROPONUJĄ ZWIĄZKI
- wymagać od pracodawców aby sprawdzali znajomość języka norweskiego u pracowników
- zmusić rząd norweski aby kontrolował znajomość języka norweskiego u imigrantów zarobkowych

ja zagłosowałem NIE
ale wiem, że inni Polacy głosowali TAK, bo nie wiedzieli na co głosują
Bóg zapłać związki kochane

i dobrze..... ze wzgledow bezpieczenstwa chociaz.... idzie polactwo i norek mowi, ej nie wchodzcie tam bo tam sie dzieje to i tamto... i moze byc niebezpiecznie... a Ca patrza na niego jak na kosmite... po angielsku tez zero zrozumienia... to jest dla samego bezpieczenstwa matolow....

ps. jasiek, jak mogles zaglosowac na >nie< za dodatkowymi 0,75 nok )
o nowych stawkach minimalnych (czyt. dla rodakow z adeko) nie wspominajac...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Kiedy poszedlem w poszukiwaniu pracy do agencji zostalem okreslony jako bardzo dobrze mowiacy po norwesku, do momentu kiedy zaczalem sie klucic o warunki jakie mi narzucili... hehe okazalo sie ze za slabo mowie po norwesku
to normalne
wola zatrudnic Szwedow pomiomo ze maja gorsze wyksztalcenie i umiejetnosci zawodowe
za wieksza stawke

a Polakowi oferuja nizsza stawke zeby poprawial co Szwedzi spieprza
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów

(Crow)
Nowicjusz
tony napisał:
to bedzie kolejna kpina

Ja zdalem norsk prove 3, nie uwazam ze to wielki sukces ale porozumiewam sie po norwesku caly czas,

Kiedys w agencji zaproponowano mi prace na produkcji wiec poszedlem na spotkanie a na spotkaniu pani stwierdzila ze za slabo znam norweski bo na produkcji bedzie trzeba rozmawiac sporo z klientami zglupialem!!!

hmm pomyslalem sobie: albo sie przestraszyla mojego wygladu , (w co watpie) (laski ciagle leca)

albo po prostu miala jakas bardzo hardcorerowa robote i szukala jelenia..

bylem w szoku- slaby norweski

Kiedy ci norwegowie sie wreszcie tego naucza, ze Polacy zawsze mowili lepiej po norwesku od samych norwegow. Co za bydlo !!!!!!!!!!!!. Powinno sie wszystkich norwegow z tego kraju wywalic i oddac go Polakom. Dopiero wtedy bedzie tu dobrze i prawdziwy dobrobyt i godziwe warunki zycia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok