Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Trudna sytuacja ze zdobyciem nr. personalnego... - Norwegia

Czytali temat:
Wojciech Swies Wiesiek Naruk JustynaM marcinek (490 niezalogowanych)
8 Postów
Wiking
Mam pytanie... już nie wiem co mam robić, cały czas słyszę od każdego sprzeczne informacje. Chodzi o numer personalny i pozwolenie na pobyt. Od roku mieszkam w Norwegii, cały czas szukam pracy... Posiadam umowe wynajmu. Ale nie mam nr personalnego bo nie dostałam nigdzie kontraktu, jedynie od czasu do czasu sprzątałam domy. Byłam w Nav, odesłali mnie na Policję a policja odmówiła mi pomocy i wysłała z powrotem do Nav, ponieważ nie mam kontraktu albo 30 tys koron na koncie, żeby być zarejestrowana jako poszukująca pracy w Norwegii. Jak to dokładnie jest? Mieszkam z ojcem i chłopakiem, którzy legalnie pracują w Norwegii. Podobno powinnam udać się od razu do skate i wypełnić wniosek i wykazać, że mam adres i mieszkam z członkiem rodziny, pomimo że mam skończone 18 lat. Co robić??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Jesli nie ukonczylas 21 lat, to mozesz dostac rejestracje pobytu na zasadzie laczenia rodzin(zakladajac, ze ojciec pracuje legalnie). Wniosek na stronie UDI do wypelnienia, pozniej reszta formalnosci.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
Mam skończone 21 lat, za 2 miesiące skończę 22.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
To musisz sobie znalez legalna prace, inaczej nie zalegalizujesz pobytu.
Jesli jestes w stanie udokumentowac, ze mieszkasz razem ze swoim chlopakiem min. 2 lata, to rowniez mozecie zalegalizowac Twoj pobyt na podstawie laczenie rodzin.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
Mam skończone 21 lat, za 2 miesiące skończę 22.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
To juz napisalas wczesniej, czyli Twoj ojciec nie moze zalegalizowac pobytu dla Ciebie, bos za stara W przypadku Twojego chlopaka, nie ma znaczenia, ze masz ukonczone 21 lat, a jedynie to, czy mozecie udokumentowac min. 2 okres wspolnego mieszkania(konkubinat).Teraz jasne ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Wiking
Jasne. Dzieki.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok