Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Urząd podatkowy - zgłoszenie - Norwegia

Czytali temat:
Andrzej Będlin Agnieszka K (1901 niezalogowanych)
35 Postów

(_sebo_)
Nowicjusz
Pracowałem wcześniej w norwegii, praca sezonowa, więc posiadam d-nummer, w tym roku nie zgłaszałem się bo zadnego urzedu, przyjechałem do znajomego (mieszkam u niego) i poszukiwałem pracy.
Udało mi się znaleźć pracę przez agencję pracy personalhuset i zaczynam od srody.
Przysłali mi szczegóły dotyczące pracy, tj. grafik, miejsce, zarobki itp.
Moje pytanie dotyczy "skattu".
Jak wyżej napisałem, nie zgłaszałem się w tym roku nigdzie, bo nie pracowałem. Czy teraz muszę się zgłosić tzn. jeszcze przed środą, zanim zacznę pracę czy dopiero jak dostanę umowę od pośrednictwa? i z tym papierkiem, podaniem rf-1209 i dokumentami idę do urzędu tak?

Drugie pytanie, jak to z tym podatkiem przez pierwsze 4 lata, chodzi mi o ulgę. czy to powinno obowiązywać już kiedy pracowałem pierwszy raz sezonowo, czy zacznie obowiązywać kiedy będę miał tą umowę od pośrednictwa?

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
43 Posty
Piotr Wdaka
(nyinorge)
Nowicjusz
Jak tylko dostaniesz umowe o pracy powinies isc do skattu aby wydali CI karte podatkowa. W przeciwnym razie pracodawca utnie Ci 50% z wyplaty w ramach zaliczki na podatek.

Nie wiem o ktorej uldze piszesz ale domyslam sie ze chodzi Ci o 10% ( bo chyba na bycie pendlerem nie ma terminu granicznego). 10% ulgi podatkowej w podatku rocznym jest wazne przez 2 lata od rozpoczenia pracy w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów

(_sebo_)
Nowicjusz
Ok, dzięki
A jeszcze jedno pytanie, chyba, że coś jeszcze mi się przypomni
Podałem adres znajomego, bo nie wynajmuję jeszcze swojego mieszkania i nie mam zameldowania w NO.
Więc poczta przyjdzie na jego adres na moje dane. To nie jest problem i poczta normalnie przyjdzie, tak?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
nyinorge napisał:
Jak tylko dostaniesz umowe o pracy powinies isc do skattu aby wydali CI karte podatkowa. W przeciwnym razie pracodawca utnie Ci 50% z wyplaty w ramach zaliczki na podatek. .
WIELKA BZDURA ... !!!
---
Od tego Roku pracodawca zatrudniający Legalnie sam sobie pobiera NUMER PODATKOWY DANEGO pracownika !!!
---
Nie ma już takiej Opcji by ściągał 50% z racji braku karty podatkowej .
---
Niemniej jak ktoś posiada -D- numer to ma OBOWIĄZEK zgłośić się Osobiście w Urzędzie skarbowym i poświadczyć aktualność pobytu w Norge .
---
Tam dostanie Kody do ALTIN gdzie sam sobie może taką kartę wydrukować jeżeli chce ją sobie oprawić w Ramkę !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów

(_sebo_)
Nowicjusz
Czyli jak podalem d-nummer pracodawcy, w tym przypadku agencja personalhuset, to juz nie musze czekac az dostane dokument tylko ide do skattu zglosic ze jestem w tym roku i zamierzam pracowac, tak?
A do konta bankowego potrzeba umowy czy innego dokumentu od pracodawcy? dotychcasz nie zakladalem, bo na sezonie wystarczylo mi przeslac na polskie konto (walutowe).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Gabriel napisał:[/b]
nyinorge napisał:
Jak tylko dostaniesz umowe o pracy powinies isc do skattu aby wydali CI karte podatkowa. W przeciwnym razie pracodawca utnie Ci 50% z wyplaty w ramach zaliczki na podatek. .
WIELKA BZDURA ... !!!
---
Od tego Roku pracodawca zatrudniający Legalnie sam sobie pobiera NUMER PODATKOWY DANEGO pracownika !!!
---
Nie ma już takiej Opcji by ściągał 50% z racji braku karty podatkowej .
---
Niemniej jak ktoś posiada -D- numer to ma OBOWIĄZEK zgłośić się Osobiście w Urzędzie skarbowym i poświadczyć aktualność pobytu w Norge .
---
Tam dostanie Kody do ALTIN gdzie sam sobie może taką kartę wydrukować jeżeli chce ją sobie oprawić w Ramkę !!!

Te dozorant to jak wytlumaczysz taka sytucje... Dwóch moich znajomych musiało dostarczyć papierowe tabele podatkowe bo firma nie mogła pobrać ich z netu? Obaj mają D-nummer....

@sebo napisz swoje imię i nazwisko na skrzynce kolegi i najlepiej zamelduj się na ten czas u niego. Będziesz miał pewność że poczta przyjdzie. Nic to nie kosztuje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
_sebo_ napisał: A do konta bankowego potrzeba umowy czy innego dokumentu od pracodawcy?
dotychcasz nie zakladalem, bo na sezonie wystarczylo mi przeslac na polskie konto (walutowe).

WSZYSTKO zależy od danego banku ! .
---
Ponieważ masz tylko -D- numer to mogą mieć różne Fochy !
---
Musisz sam się przejść i dowiedzieć uprzednio wybierając taki bank który tobie pasuje .
Dobrze jest na samym początku , wybrać ten bank w którym Firma ma konto !.
Przelewy będą bezwzględnie na czas .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
35 Postów

(_sebo_)
Nowicjusz
Dzisiaj już niestety nie zdążę Pismo z agencji miało/ma przyjść w poniedziałek/wtorek.
Na skrzynce widnieje nazwisko znajomego (dokładnie to były pracodawca, u którego pracowałem w sezonie) i w zeszłym roku listy przychodziły bez problemu, tylko byłem u niego zarejestrowany jako pracownik. Teraz pozwala mi się zatrzymać u niego na pewien czas póki nie ogarnę pracy i będzie mnie stać na wynajem mieszkania, tak po znajomości
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Joseph zacharczał :. Dwóch moich znajomych musiało dostarczyć papierowe tabele podatkowe bo firma nie mogła pobrać ich z netu? Obaj mają D-nummer....
Napisałem jasno i czytelnie ...
---
Posiadacze -D- numeru mają OBOWIĄZEK za każdym razem na początku roku zgłosić się do Skatt i potwierdzić aktualny pobyt . / to obowiązuje już od dwóch lat /
---
Mało tego , trzeba w tym roku być w skatt , by przy rejestracji otrzymać pierwszy kod do >Altin<
Dopiera po rejestracji danej osoby na >Altin< konto jest otwarte dla pracodawców .
---
Ale przecież ty jezdeś taki mundry i nie wiedziałeś jak kulegum doradzić !? .
---
No weź przestań .
Mnie na każdym kroku gnębisz a sam dajesz dupy na całej linii zakuty łbie .
---
ECH
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Gabriel napisał:
Joseph zacharczał :. Dwóch moich znajomych musiało dostarczyć papierowe tabele podatkowe bo firma nie mogła pobrać ich z netu? Obaj mają D-nummer....
Napisałem jasno i czytelnie ...
---
Posiadacze -D- numeru mają OBOWIĄZEK za każdym razem na początku roku zgłosić się do Skatt i potwierdzić aktualny pobyt . / to obowiązuje już od dwóch lat /
---
Mało tego , trzeba w tym roku być w skatt , by przy rejestracji otrzymać pierwszy kod do >Altin<
Dopiera po rejestracji danej osoby na >Altin< konto jest otwarte dla pracodawców .
---
Ale przecież ty jezdeś taki mundry i nie wiedziałeś jak kulegum doradzić !? .
---
No weź przestań .
Mnie na każdym kroku gnębisz a sam dajesz dupy na całej linii zakuty łbie .
---
ECH

Np popatrz jaki ty mundry i sobie wymysliles historyjkę jak to powinno być, czego to ja nie zrobiłem.
Chlpaki pracują ciągle od zeszłego roku w jednej firmie, wiec nic zgłaszać nie musieli, a kody do logowania na altinn mieli od zeszłego roku i działały bezproblemowo. Praca była wykonywana dla innego pracodawcy. Nic nie musiałem załatwiać bo jak podali swoje dane księgowej to ona nie mogąc pobrać ich tabel przez net. Dowiedziała się w skatt jak to zrobić, czyli dostarczyć papierowe tabele w tym przypadku i zrobić to ręcznie bo błąd jest niewiadomy z winny skatt.
Ty jesteś alfa i omega i wiesz lepiej, a Norweska księgowa prowadząca księgowość w firmie gdzie pracuje 50 osób jest kretynka? Dam ci namiary na ta firmę to może zastapisz ja na stanowisku?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok