Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Justyna Michalak darek koska kamipolo Gabbi Bastek Aleksander15 adi220 (13380 niezalogowanych)
862 Posty

(maciejko)
Maniak
tu nie chodzi o to ile sie zarabia czy jeden 18 tys a drugi 25 tys tylko ile się siedzi w tej robocie bo np u mnie mozna siedziec nawet i 14 h i zarobic ale po jakims czasie w norwegii poprostu sie odechciewa, najlepsza jest taka praca że masz 22-24 tys netto ale jestes tam 8 godzin i masz czas na inne sprawy

Co do autora postu niech lepiej sobie da spokoj z tym wyjazdem bo szczerze to kupa smiechu..bez jezyka, pieniedzy, pracy przy czyms. Lepiej idz gdzies nauczyc sie czegos, powiem Ci że kiedys jak wróciłem do Pl na 2 tyg i nie chciało mi sie siedziec tydzien to prace miałem po pierwszym lepszym ogłoszeniu ale póznij sie rozmysliłem bo chcieli na dłużej. Piszesz że w Polsce jest brak pracy, Ty jestes po liceum, idz do jakies innej pracy za 6 zł np stolarz, elektryk czy hydraulik, popracuj tam 2 lata, nauczuc sie w domu jezyka norweskiego w jakimś stopniu, podszkol angielski i przyjedz jako fachowiec z papierem polskim który Ci tu nostryfikuja i bedziesz zarabiał te 25-30 tys za 7,5 h dziennie. Jeżeli tego nie umiesz zrozumiec to widocznie jeszcze zbyt słabo dostałem kopniaka od życia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów
tomasz k
(tomask)
Nowicjusz
>22-24 tys netto ale jestes tam 8 godzin i masz czas na inne sprawy

Te inne sprawy kosztują , więc wychodzi to samo co 18tys bez innych spraw
A tak serio to co tam robić po robocie?Czasem deszcz pada non stop , przyroda po pewnym czasie się nudzi , a do baru się nie chce bo piwo jakieś takie drogie i mało kto rozmawia po Polsku
Zostaje więc dom i tyskie od Polaków za 18kr.Jesień , Zima to koszmar...Kasa kasą ale tak na stałe...
Są ciekawsze kraje gdzie zarabia się podobnie a piwo nie kosztuje 30kr...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
tomask napisał:

A tak serio to co tam robić po robocie?Czasem deszcz pada non stop , przyroda po pewnym czasie się nudzi , a do baru się nie chce bo piwo jakieś takie drogie i mało kto rozmawia po Polsku
Zostaje więc dom i tyskie od Polaków za 18kr.Jesień , Zima to koszmar...Kasa kasą ale tak na stałe...

Ej zlotowy...
Mozesz spokojnie pracowac i miec normalne życie a jak raz na weekendwydasz w knajpie z1000 to i tak nie jest duzo Idz do ludzi i sie dowiesz co robic.
W Polsce tez siedzisz cały czas w domu i nic nie robisz?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
638 Postów

(WilhelmTell82)
Wyjadacz
Najlepszym rozwiazaniem jest znalezienie pracy w Polsce,ewentualnie przez agencje pracy w konkretnym zawodzie,praca jako zbijacz palet,kelner,zmywarka do zycia na godziwych warunkach nie doprowadzi.Mozesz przyjechac do Norwegii,ale bez zawodu tylko sie zadluzysz,a szanse znalezienia tutaj pracy rownaja sie 2 %,potem wrocisz z pustymi rekami i dalej zatracisz sie w patowej sytuacji i wtedy na dobre lata nie wyjedziesz.W dzisiejszych czasach podobnie jak w Polsce potrzebuja tutaj ludzi z doswiadczeniem zawodowym,w rolnictwie zapewne miejsca sa juz zaklepane,takze radze dobrze przemyslec wyjazd
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
tomasz a nie myslałeś o tym żeby nauczyc sie jezdzic na nartach, rybki zima na fiordzie smakują, zapisz sie do jakiegos koła zainteresowan zamiast chlac piwko od polaków, mieszkasz w norwegii a nie w polsce
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów
tomasz k
(tomask)
Nowicjusz
PJo napisał:
tomask napisał:

Ej zlotowy...
Mozesz spokojnie pracowac i miec normalne życie a jak raz na weekendwydasz w knajpie z1000 to i tak nie jest duzo Idz do ludzi i sie dowiesz co robic.
W Polsce tez siedzisz cały czas w domu i nic nie robisz?

Ja w norge nie mieszkam.W Polsce chodzę na siłownie,dyskoteki,kino czasem teatr czy opera.
Bywają knajpy i koncerty.Często jadam w knajpach bo nie chce mi się gotować.Prawda jest taka
, że w Norwegii większość Polaków wysyła pieniądze do Polski bo chcą na coś zaoszczędzić typu dom czy auto.Jak bym miał żyć tak jak w Polsce to nic bym nie zaoszczędził a na pewno nie na kupno mieszkania w norge.Cała ta gadka o pieniądzach ma sens jedynie jak się przeliczy je na PL
i wydaje w PL.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
gówno prawda, 17 tys to minimum przy 154 kr na h i 37,5 h w tygodniu. Opłacasz kawalerke 6 tys kr, po kilku miesiacach kupujesz sobie samochod norweski, zapisujesz sie na kurs norweskiego, żarcie 2 tys kr i prawie nic ci nie zostaje ale po pół roku tego schematu z wyuczonym jakimś zawodem z polski plus jezyk norweski komunikatywny to juz pensja skacze do góry i dochodzisz do 25 tys kr bezproblemu na reke i masz czas na inne rzeczy

Z feriepenger lecisz sobie z zoną i dzieciakami na malediwy na urlop, ze zwrotu podatku zrobisz sobie mały remont w mieszkaniu i najważniejsze Twoja stopa zyciowa sie nie zmieniła bo stac Cie na jedzenie i utrzymanie norweskie na normalnym poziomie. A jak jeszcze Twoja żona pracuje to macie dwie pensje i kazdy kredyt na dom stoi otworem bez nadwyręzania budżetu
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
51 Postów
tomasz k
(tomask)
Nowicjusz
Może i tak zresztą Norge to bogaty kraj.Co do mieszkania to się nie zgodzę.Za 6 tys to kolega mieszka w baraku robotniczym gdzie jest wspólna kuchnia , łazienka i wsþolne karaczany i pluskwy Pracując w jakiejś fabryce nikt Ci nie będzie szukał taniego mieszkania...Fajnie jest jak dwie osoby mają pracę po 25 tys.Wtedy napewno można jakoś przeżyć ale mowa była o jednej osobie...
Pozatym na kredyt mieszkaniowy to i stać mnie w Polsce wiec nie widział bym sensu wyjeżdżać
do Norge żeby brać kredyt...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
14 Posty
Darek k
(maxdar)
Wiking
A jak widzicie szanse dla operatora koparki, doświadczenie trzy lata w tym zawodzie, dodatkowo kierowca c+e, angielski komunikatywny, jednak norweskiego nie umiem. Czy w sezonie w ogóle są szanse z samym angielskim ?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów

(paulyna)
Nowicjusz
Witajcie , mam pytanie na które nigdzie nie mogę odszukać jednoznacznej odpowiedzi a jest ono banalne ,
A mianowicie , chce zacząć rozsyłać swoje CV do pracodawców, i tu tez moje pytanie :
1. CO powinno być napisane w takim mailu ?A może raczej jak go sformułować ? Wiem pytanie banalne , ale jak tak siedzę to sama nie wiem czy pisać tak jak do polskich pracodawców czy może do Norków pisze się inaczej ?
Będę wdzięczna za odpowiedź
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok