Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

feriepenge - Norwegia

2 Posty
adam dawidowicz
(adambergen2512)
Wiking
Witam, czy orientuje sie ktos jak jest z wyplata na zadanie feriepenger za 2013 rok? A dokladnie mam na mysli taka sytuacje ze chcialbym te pieniadze uzyskac jak najszybciej. dodam ze nie zwalniam sie z pracy , nie jest to moje ostatnie tez wynagrodzenie. Pracuje od kwietnia ubieglego roku prace w Norwegii,mam staly kontrakt. Glownie chodzi mi o to czy mozliwym jest uzyskanie tych pieniedzy bez brania urlopu??? Slyszalem ze podobno wystarczy podanie zlozyc do firmy ale nie wiem jak to jest z tym urlopem czy musze go odebrac czy tez niekoniecznie...Prosze o jakies informacje oczywiscie bez kasliwych komentarzy-poprostu szczera odpowiedz i pomoc. Z gory dziekuje. Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:9  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejko)
Maniak
Feriepenger to po norwesku znaczy "pieniadze wakacyjne". Dostajesz je z lipcowa wypłatą w nastepnym roku kalenarzowym. Mozesz je dostac tez wczesniej ale jak zarządasz ich w tym samym roku to beda one obarczone podatkiem głownym tym co masz na tabeli 36 % lub 45 % w zaleznosci od dochodu lub w następenym roku podatkowym od 1 stycznia gdzie musisz napisac pismo do pracodawcy z WAZNYM powodem dla ów pracodawcy. np. kupno samochodu przyczyniające sie do dojadów do pracy etc.

W norwegii nie ma czegos takiego jak płatny urlop, własnie te feriepenger sa ekwiwalentem na 12 pensje czyli urlop. Nikt Ci nie kaze brac urlopu, mozesz np w lipcu z automatu dostac feriepenger i dalej pracowac.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
11 Postów
daniel skierkowski
(danielskierkowski)
Wiking
wystarczy tylko powiadomomic pracodawce ile chcesz wybrac pieniedzy z feriepenger.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
danielskierkowski napisał:
wystarczy tylko powiadomomic pracodawce ile chcesz wybrac pieniedzy z feriepenger.

Nie, nie wystraczy tylko powiadomic. To nie egenmelding, ze sobie powiadamiasz szefa o wlasnym zwolnieniu chorobowym. Nalezy zlozyc podanie i umotywowac koniecznosc wczesniejszej wyplaty feriepenger. Szef zgodnie z prawem moze odmowic wyplacenia feriepenger przed faktycznym rozpoczeciem urlopu.

Du kan godt spørre sjefen om å få feriepengene utbetalt allerede i januar. Er han eller hun veldig snill får du kanskje ja.

Men bedriften har ingen plikt til å utbetale feriepenger før du skal på ferie. Faktisk er det gode grunner for å nekte deg utbetaling. Lov om ferie har tross alt en begrunnelse. Begrunnelsen er at du skal ha mulighet til å koble av fra jobben noen uker i løpet av et år. Noe som er positivt både for deg, bedriften og samfunnsøkonomien.

Unntaket fra regelen er hvis du slutter i jobben, blir sagt opp eller avskjediget. Da har du krav på at opptjente feriepenger utbetales siste arbeidsdag.

Hva er praksis?

Som sagt, så kan du få feriepenger allerede nå selv om sjefen har gode grunner og ikke minst retten på sin side dersom han eller hun sier nei.

Hva er så vanlig praksis i norske bedrifter. Vi ringte til lønningskontoret hos VG.

- Nei, vi gir ikke feriepenger til ansatte før de faktisk skal på ferie. Hos oss er vi strenge og det nytter ikke å for ansatte å argumentere med at de har regninger som må betales. Eneste unntak er hvis et reiseselskap krever forskudd på en ferie som den ansatte faktisk skal reise på. Da gir vi forskudd tilstrekkelig til å betale reiseforskuddet, får DinSide opplyst.

Zrodlo : DinSide
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok