Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Jak i czy rozliczać się po 3 mies pracy w Norge... - Norwegia

Czytali temat:
(476 niezalogowanych)
2 Posty
Marta Korus
(Martina)
Wiking
Witam!!
Mam zapytanie i będę wdzięczna za odpowiedż.
Pracowałam w Norwegii 3 miesiące ( pażdziernik. listopad, gdudzień 2009) i teraz w styczniu wróciłam już do PL, w Norge miałam przyznany podatek 6% z limitem ( też niewiem czy go nie przekroczyłam o mała sumkę) a siostra zero podatku z limitem ( też niewie jescze czy nie przkeroczy trochę)
I teraz ja mam to zgłąszać u nas gdzies w Pitach? Czy trzeba mieć jakieś zaświadczenie, jakiekowliek papiery z Norge?
Właśnie zależy mi na czasie bo na początku lutgeo wybijam do Azjii na 3 miechy i musze wszystko rozliczyć do lutego :/
HELP!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Wystarczy ze wpiszesz przybliżoną kwotę w odpowiedni formularz PIT, nie trzeba zadnych zaswiadczen, dopiero gdyby cie prosili o to.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
ale ujawniasz zarobki norweskie w Polsce tylko wtedy,kiedy w jednym roku kalendarzowym osiagnelas dochody w NO i w PL
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Marta Korus
(Martina)
Wiking
Dzięki za odpowiedzi
Czyli muszę wypełnić PIT 36, a jeśłi w Norge zaplaciłam podatek to już w PL nie będę nic płacić? Słyszałam też o jakiś zwrotach podatków w PL, jak sie pracowało po raz pierwszy za granicą, wiecie coś?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Nie ma podwójnego opodatkowania. Zwrot podatku o ile ci sie nalezy dostaniesz na norweskie konto lub dostaniesz czek giroutbetaling i sobie go zrealizujesz. Polska z tym nie ma nic wspólnego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Martina napisał:
Dzięki za odpowiedzi
Czyli muszę wypełnić PIT 36, a jeśłi w Norge zaplaciłam podatek to już w PL nie będę nic płacić? Słyszałam też o jakiś zwrotach podatków w PL, jak sie pracowało po raz pierwszy za granicą, wiecie coś?
moze byc mala doplata
co prawda nie ma podwojnego opodatkowania,ale
cyt"Metoda wyłączenia z progresją
Niektóre umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania zawarte przez Polskę zwalniają z opodatkowania w Polsce dochody z pracy najemnej wykonywanej w innym kraju (opodatkowane w kraju, w którym praca była wykonywana).
Dochody te są brane pod uwagę w rozliczeniu rocznym składanym w Polsce jedynie w sytuacji, gdy podatnik osiągnął również dochody podlegające w Polsce opodatkowaniu na zasadach ogólnych. Dochody z pracy za granicą, zwolnione z opodatkowania na mocy umowy dwustronnej, służą wówczas do ustalenia stopy procentowej, która następnie zostanie zastosowana do opodatkowania dochodów w Polsce."

nie ma zadnych zwrotow z tytulu pierwszej pracy za granica,zloz zeznanie roczne,odpisz co mozesz/co sie bardziej oplaca i zmniejszysz podatek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok