Witam, moim marzeniem jest kiedyś wyprowadzić się do Norwegii na stałe wraz z moją ukochaną, aczkolwiek jestem obecnie nauki w technikum jako informatyk, nie zagłębiałem się w rynek owego państwa, i nie jestem pewien czy aby na pewno wybrałem, orientuje się ktoś może jaki jest popyt na rynku pracy w norwegii, i na okres około +3-5 lat, nie chcę tracić czasu na naukę zawodu informatyka jeżeli okaże się że kiedyś będę miał problem ze znalezieniem pracy.
Dodatkowe pytania, jak ma się sprawa z posługiwaniem się j.angielskim w Norwegii?
Nie będzie żadnego problemu ze znalezieniem pracy i codziennym życiu bez znajomości norweskiego? Słyszałem że tam nawet osoby w wieku 15 lat potrafią posługiwać się językiem angielskim lepiej niż nasi studenci
, druga jak wygląda sprawa obywatelstwa, czasem wyczytywałem że trzeba tam stale przebywać przez okres 5/10 lat bodajże, mieć potwierdzoną/udokumentowaną znajomość języka norweskiego i zrzeczenie się obecnego obywatelstwa, czy to się zgadza?
Pozdrawiam, i z góry dziękuje za każdą odpowiedź
Dodatkowe pytania, jak ma się sprawa z posługiwaniem się j.angielskim w Norwegii?
Nie będzie żadnego problemu ze znalezieniem pracy i codziennym życiu bez znajomości norweskiego? Słyszałem że tam nawet osoby w wieku 15 lat potrafią posługiwać się językiem angielskim lepiej niż nasi studenci

Pozdrawiam, i z góry dziękuje za każdą odpowiedź