Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Odnowienie numeru tymczasowego? - Norwegia

Czytali temat:
25 Postów
Kuba Buba
(ElMagiko)
Wiking
W lipcu w Norwegii rozoczałem pracę. Wraz z krótkim kotraktem udałem się do Skatteetaten i złożyłem wniosek, po 9 dniach otrzymałem pocztą skattekort z numerem fodselsnummer, tymczasowym.

Wciąż pracuję, z przerwą 7 tygodni na jesieni, zamierzam wrócić do Polski przed świętami.
Są widoki na zatrudnienie mnie po nowym roku, ale ktoś mi wspomniał, że numer muszę odnowić.
Czy może mnie ktoś pokierować w jakim terminie muszę to zrobić, jakiego formularza należy użyć?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
ElMagiko napisał:... ktoś mi wspomniał, że numer muszę odnowić.
ŻE CO ... ?
ŻE JAK ... ?

---
Powiedz temu ktosiowi , by se mózg odnowił ...!
---
Numeru tymczasowego się nie odnawia jest tak długo ważny aż nie dostaniesz Stałego Numeru .
---
Jednak to wszystko , jest jasno napisane w decyzji jaką otrzymałeś ze skattu , lub Policji / UDI /.
---
Musisz zobaczyć co tam masz napisane ...
---
Inakszy si nida za gruma ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Kuba Buba
(ElMagiko)
Wiking
Na Policji się nie meldowałem, byłem tylko w skatteetaten, gdzie składałem aplikację i pocztą otrzymałem numer na druku Skattekort 2013 z tabelką trekktabell. To mi mówiła w sumie nie jedna osoba, dlatego Twój wpis mnie nieco zaskoczył.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
ElMagiko napisał:
To mi mówiła w sumie nie jedna osoba,
TO zmień towarzystwo , na bardziej oczytane w przepisach prawa pobytowego , na terenie Norge !.
---
Ewentualnie , jak Nie chcesz tak drastycznie postępować , zacznij Sam się doszkalać na odpowiednich Norweskich stronach , np. UDI .
---
Z tym skattem to jest tak , iż dostałeś numer tymczasowy , pewnie na zasadzie pracownika Sezonowego , do Trzech Miesięcy Pobytu .
---
Niemniej ten numer już pozostanie tak długo jak powyżej napisałem .
Skoro do tej pory jeszcze nie byłeś na Policji /UDI/ .
To najwyższa pora się tam udać .
Jednak te sprawy zostały już na Tym Forum dość jasno i prosto opisane .
---
W dodatku jak wejdziesz na stronę UDI to tam też pisze jakie masz mieć dokumenty by się zarejestrować na dłuższy pobyt niż trzy miesiące .
Do dzieła .
O ile masz Nową umowę na okres dłuższy niż pół roku ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
w styczniu zlozysz wniosek o karte podatkowa ,jest po polsku,
dostaniesz nowa tabele i numer tez bedzie na niej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
Kuba Buba
(ElMagiko)
Wiking
Czyli na tym samym formularzu jaki składałem w lipcu, no to by pasowało, nawet go gdzieś tu mam i zaraz się z nim zapoznam. Co prawda nie po polsku, ale w wersji EN/NO. Wniosek z tego taki, że reaktywuje się nie numer, a kartę podatkową?
I teraz widzę, ze będę musiał tylko wpisać sówj numer w odpowiednije rubryce, czy byłem w Norge i jak długo, oraz jak długo zamierzam pozostać. Wszystko wydaje się być jasne, dziękuję za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Czesc.
Z tego co wiem to nic nie reaktywujesz. Ani skattekort ani tym bardziej D nummer. Od przyszlego roku nie beda tez wysylane karty podatkowe poczta tak jak w latach poprzednich z automatu, tylko pracodawcy beda je zamawiac droga elektroniczna. Najwazniejsza w twoim przypadku jest rejestracja w UDI. Jak dostaniesz nowy kontrakt to sie zarejestruj na UDI.no i z dokumentami na komisariat.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok