Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Praca na żurawiach wieżowych - Norwegia

Czytali temat:
(977 niezalogowanych)
5 Postów
Tomasz P
(tomyli1)
Wiking
Witam wszystkich,
W dużym skrócie: Przez 15 lat pracowałem w Polsce jako dyrektor sprzedaży w salonie samochodowym. Przez kryzys straciłem ją i jestem obecnie bez pracy.
Zrobiłem w ciągu 3 miesięcy 3 kursy: Kierowca wózków widłowych, Norweskie uprawnienia 17-1 montażysty rusztowań i operatora żurawi wieżowych IIŻ.
Moje pytanie kieruję do wszystkich, którzy przez takie czy inne sytuacje życiowe musieli szukać pracy za granicami kraju tak jak ja.
Dodam, że język angielski znam dobrze ale norweskiego się dopiero uczę.
Pytanie jak, gdzie, w jaki sposób i jakie są szanse na znalezienie pracy dla takiej osoby jak ja.
Liczę, że obiegowa opinia, że polak polakowi nie pomorze w tym przypadku nie zaistnieje i otrzymam od Was życzliwe rady i podpowiedzi.
Pozdrawiam Wszystkich.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
tomyli1 napisał:
Witam wszystkich,
W dużym skrócie: Przez 15 lat pracowałem w Polsce jako dyrektor sprzedaży w salonie samochodowym. Przez kryzys straciłem ją i jestem obecnie bez pracy.
Zrobiłem w ciągu 3 miesięcy 3 kursy: Kierowca wózków widłowych, Norweskie uprawnienia 17-1 montażysty rusztowań i operatora żurawi wieżowych IIŻ.
Moje pytanie kieruję do wszystkich, którzy przez takie czy inne sytuacje życiowe musieli szukać pracy za granicami kraju tak jak ja.
Pytanie jak, gdzie, w jaki sposób i jakie są szanse na znalezienie pracy dla takiej osoby jak ja.
Liczę, że obiegowa opinia, że polak polakowi nie pomorze w tym przypadku nie zaistnieje i otrzymam od Was życzliwe rady i podpowiedzi.
Pozdrawiam Wszystkich.

jest od groma osób ci podobnych nie masz doświadczenia by wykonywać żądna z prac wynikających z uprawnień. Ale próbować możesz, wyslij cv do agencji może się ktoś kiedyś odezwie. A w tym czasie radze podjąć próbę znalezienia jakiej kolwiek pracy związanej z jednym uprawnieniem by choć trochę jakiegoś doświadczenia nabrać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
tomyli1 napisał:
... Dodam, że język angielski znam dobrze
... Pytanie jak, gdzie, w jaki sposób i jakie są szanse na znalezienie pracy dla takiej osoby jak ja.
... otrzymam od Was życzliwe rady i podpowiedzi .

Skoro już tyle zainwestowałeś w siebie , to teraz Inwestuj w Cierpliwość .
---
Na stronie NAV.no szukaj ... szukaj ... szukaj ... ! odpowiednich Firm , potrzebujących pracowników , w tym co Ty akurat potrafisz i masz na to potwierdzenie w dokumentach .
Wysyłaj swoje CV i czekaj ... czekaj ... czekaj ...
AŻ DO SKUTKU ... !
---
Ponadto szukaj u Polskich Sprawdzonych Pośredników w kierunku Norge , i tam też stukaj aż do skutku ...
Innej drogi dla Ciebie Nie widzę .
---
Pamiętaj jednak iż w Norge Nadchodzi ZIMA , która może trwać i ponad PÓŁ ROKU ...
a w tym czasie dla Budowlanki są marne , jak nie bardzo marne czasy .
---
I najważniejsze .... z Ważnych ...
NIE PCHAJ SIĘ TU NA SIŁĘ , " w ciemno" ... szkoda nerwów i pieniędzy .
---
To już lepiej , przyjechać Tu , na luźny urlop z kwaterunkiem i wyżywieniem do dowolnie wybranego regionu ...
---
Inna sprawa to taka , że skoro znasz angielski ...to może na początek TAM obierz kurs , tam jest łatwiej i tańsze utrzymanie , przy okazji Totalnie podszlifujesz Angielski w mowie i piśmie .
A tak ani anglik dobry , ani Norsk ŻADEN .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Pracy operatora żurawa wieżowego nigdy nie dostaniesz bez dobrej znajomosci norweskiego, no bo jak sie porozumiesz z tymi na dole.
Podejrzewam tez, ze sam fakt, ze podaniach bedziesz pisal adres zwrotny do Polski, zmiejsza twoje szanse na znalezienie samemu pracy w Norwegii. Czyli musisz poszukiwac prace przez agencje.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
58 Postów
Mariusz Mariusz
(rodziu81)
Nowicjusz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Tomasz P
(tomyli1)
Wiking
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Jak widać moje wieloletnie doświadczenie do niczego się nie przyda.
W Polsce miałem dobre stanowisko ale mizerne pieniądze.
Chociaż wydawałoby się, że w salonie samochodowym powinno się zarabiać dobrze.
Kłamstwo - wiem po sobie.
Teraz jestem na skraju przepaści. Zawsze wokół mnie było wielu znajomych i rzekomych przyjaciół.
Bo zawsze wszystkim pomagałem i mieli ze mnie korzyści. Teraz jestem sam. Możecie nie wierzyć ale z ogromnej liczby znajomych nie został nikt!!! Szok co? Jestem już rok na kuroniówce i ledwo wiążę koniec z końcem. Teraz ostatkiem sił zrobiłem sobie kursy, które jak mówicie do niczego się nie przydadzą.
Za każdym razem kiedy siadałem do pianina grałem wesołe nuty. Teraz gram same żałosne tematy.
Nie ogarniam tego. Nie wiem jak długo będę w stanie dźwigać tę trudną sytuację.

Pozdrawiam wszystkich.
P.S.
Jeśli ktoś z Was ma jakieś informacje gdzie w Norwegii można się załapać na jakąś pracę dla mnie na początek będę wdzięczny.
Będę wdzięczny za każdą informację bo z mojej strony zrobiłem już chyba wszystko jeśli chodzi o informacje ze stron internetowych.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
tomyli1 napisał:

Jak widać moje wieloletnie doświadczenie do niczego się nie przyda.
Przeciez w zawodach, w ktorych szukasz pracy masz zerowe doswiadczenie.

Wieloletnedoswiadczenie to masz prawdopodobnie w sprzedazy. Niestety bez dobrego norweskiego masz tutaj w sprzedazy zerowe szanse.

W Polsce miałem dobre stanowisko ale mizerne pieniądze.
Chociaż wydawałoby się, że w salonie samochodowym powinno się zarabiać dobrze.
Kłamstwo - wiem po sobie.
Chyba tak zle nie bylo, skoro siedziles tam 15 lat.

Teraz jestem na skraju przepaści. Zawsze wokół mnie było wielu znajomych i rzekomych przyjaciół.
Bo zawsze wszystkim pomagałem i mieli ze mnie korzyści. Teraz jestem sam. Możecie nie wierzyć ale z ogromnej liczby znajomych nie został nikt!!! Szok co?
Normalne - ludzi co za duzo jecza i przydupiaja oraz nie maja innych tematow niz swoj nieszczesliwy los, to sie na ogol unika. Wiekszosc ma dosyc swoich problemow, a sluchanie o problemach innych jest tylko dodatkowo przygnebiajace.

Jestem już rok na kuroniówce i ledwo wiążę koniec z końcem. Teraz ostatkiem sił zrobiłem sobie kursy, które jak mówicie do niczego się nie przydadzą.
Dlaczego nie szukasz pracy w kraju - zdobedziesz troche doswiadzenia w tych zawodach.

Za każdym razem kiedy siadałem do pianina grałem wesołe nuty. Teraz gram same żałosne tematy.Nie ogarniam tego. Nie wiem jak długo będę w stanie dźwigać tę trudną sytuację.No to nie moze byc az tak zle - masz jeszcze pianino i wyglada na to, ze masz rowniez lokum, gdzie trzymasz to pianino.
Wynajmij komus pokoj lub dwa, zawsze to kilka groszy wiecej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Elise napisał:
tomyli1 napisał:
Za każdym razem kiedy siadałem do pianina grałem wesołe nuty. Teraz gram same żałosne tematy.Nie ogarniam tego. Nie wiem jak długo będę w stanie dźwigać tę trudną sytuację.No to nie moze byc az tak zle - masz jeszcze pianino i wyglada na to, ze masz rowniesz lokum, gdzie trzymasz to pianino.
Wynajmij komus pokoj lub dwa, zawsze to kilka groszy wiecej.

pianino trzeba oddać do lombardu, a cymbały nabyć
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1235 Postów
robert taki
(gargamello)
Maniak
tomyli1 napisał:
Witam wszystkich,
Pozdrawiam Wszystkich.

poszukaj na innym forum,dobrze radze...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
2013 napisał:poszukaj na innym forum,dobrze radze...
JAK zwykle ...
99,9% powielenia postu , a TYLKO 0,01% czegoś pośredniego .
---

Też Mi pomoc !
---
A może zaoferuj Mu Pracę w Firmie gdzie sam pracujesz jako pomocnik do trzymania Kielni .
Wszak jesteś niekoronowanym mistrzem murarskim . a taki ma zawsze grono którym może pomiatać !.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok