Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Klasa podatkowa - Norwegia

Czytali temat:
Piotr Kibiłko krzysztof parcheta (1799 niezalogowanych)
19 Postów
Romek Bezbuta
(rombut)
Wiking
Witam
Place podatkie w Norwegii wg klasy podatkowej I.

I tu moje pytanko w kwietniu urodzi mi sie dziecko, mieszkam z partnerka (nie zona) pod tym samym adresem.

Czy majac ten sam adres zameldowania i dziecko racem, moge staracsie o zmiane klasy podatkowej na II ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Romek Bezbuta
(rombut)
Wiking
????????????????????????????????????????????????????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
www.skatteetaten.no/pl/International-Pol...uy/Karta-podatkowa2/

Na dole strony.

PS

Osoba, która samotnie wychowuje dziecko ma również prawo do drugiej klasy podatkowej. Osoby żyjące w konkubinacie nie mają prawa do takiego rozliczenia, chyba, że jedna z tych osób samotnie wychowuje dziecko z poprzedniego małżeństwa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
akra0 napisał:Witam
Place podatkie w Norwegii wg klasy podatkowej I.
I tu moje pytanko w kwietniu urodzi mi sie dziecko, mieszkam z partnerka (nie zona) pod tym samym adresem.
Czy majac ten sam adres zameldowania i dziecko racem, moge staracsie o zmiane klasy podatkowej na II ?
Moces staracessiem o klasem II , niem zaskdzem .
---
Jak sem dzieckom uradzem to pyrtnerka bydziem żonom , tak jest to traktowanem w Norwegiem .
---
(Nie ŻONA )
to KTO ... Niewolnica Isuarana spode Pcimia Sromowego ? .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Zasady sa proste jesli jestescie w meldepliktig samboerskap (rozumiane wobec prawa podatkowego a nie w stosunku do swiadczen z NAV np.) to wtedy przysluguje Skatteklasse 2 (niedlugo juz tego nie bedzie jesli nie w 2014 to w 2015 bo to czyste oszustwo aby ktos placil mniej podatku bo ma zone/konkubine).

A czy jestescie meldepliktig samboerskap okresla skatteloven §2-16 med forarbeider og rundskriv.

I zasada jest prosta jesli jedno z ponizszych jest spelnione:

1. samboerne har eller har hatt felles barn, (konkubenci maja lub mieli wspolne dziecko)

2. samboerne har vært gift (konkubenci wczesniej byli malzenstwem)

To wtedy jedna osoba ma prawo do skatteklasse 2 lub konkubenci moga byc rozliczeni wspolnie z fradrag na podstawie skatteklasse 2. W waszym przypadku skoro macie wspolne dziecko nalezy sie skatteklasse 2 (dopoki bedzie istnialo skatteklasse 2 ).

PS. Trzeba uswiadamiac ludzi jakie maja mozliwosci gdyby wszyscy byli swiadomi i korzystali to dawno norweskie panstwo by naprawilo bledy widzac ogrom strat finansowych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Romek Bezbuta
(rombut)
Wiking
Dziekuje

to teraz musze czekac az dziecko sie urodzi i poprosic o zmiane klasy podatkowej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
andrzej wojnicki
(nexus62)
Wiking
Czy jezeli ja mieszkam w Norwegii,a moja "konkubina" (partnerka) mieszka razem z dzieckiem w Polsce to tez nalezy mi sie II klasa podatkowa,czy nie.
Przyjezdzaja do mnie na stale w czerwcu,wiec jezeli nie teraz to po ich przyjezdzie bede sie starac o zmiane klasy podatkowej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
EMilia :*
(emileczka90)
Wiking
Taj jak przyjezdzie mozesz starac sie o zmiane klasy podatkowej nie wiem jak mozna twierdzic ze to oszustwo ze zonaci placa mniejsze podatki … bo maja rodzine na utrzymaniu a samotne osoby nie…. A pozatym i tak nie oplaca sie zmieniac karty podatkowej bo bedziesz placil caly rok mniejszy podaek a w nastepnym roku rozliczenia nie dostaniesz bo nie bedziesz mial z czego a nadodatek byc moze jeszcze bedziesz musial doplacic.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
piotr tom
(piotom)
Wiking
Witam. Moze ktoś z Was ma podobną sytuacje. Jezeli ja ,żona i dziecko jesteśmy w Norge i tu mieszkanie wynajmujemy 50 m a Polsce posiadamy własne mieszkanie i od czasu do czasu tam zaglądamy to do jakiej klasy podatkowej się zalicze?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
piotr tom
(piotom)
Wiking
hmm chyba sie tu nic nie dowiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok