Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pismo z Skatteetaten STAVANGER - Norwegia

Czytali temat:
(1613 niezalogowanych)
29 Postów
Przemek Przemko
(79przemo)
Wiking
Witam serdecznie,dostałem Skattekort 2013 ze Stavanger(mój pracodawca jest ze Szwecji i podpisał umowę z norweską firmą na wykonywanie tutaj prac.) Czy na tym dokumencie ten "national id" to mój tymczasowy nr personalny czy to wogóle całkiem coś innego? A drugie pytanie to czy ja wogóle muszę się rozliczać w Norwegii jeśli zacząłem pracę we wrześniu 2013r. ?
Zarejestrowałem się on-line w UDI i wybieram się w nowym tygodniu na komisariat policji osobiście.Co poza tym UDI i komisariatem powinienem jeszcze załatwić? Może mi ktoś podpowiedzieć.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Przemek Przemko
(79przemo)
Wiking
Wykasowane
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
496 Postów
don wasyl
(donwasyl)
Wyjadacz
Przede wszystkim,wklej jeszcze trzecia czesc!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Przemek Przemko
(79przemo)
Wiking
3 część wykasowana
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
496 Postów
don wasyl
(donwasyl)
Wyjadacz
Wiadomość od : 79przemo
9 Listopad 2013, 11:45
Usuń wiadomość
Przenieś do archiwum
Dosłałem tą trzecią część i co o tym sądzisz?

Poszukaj czwartej i wklej!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Przemek Przemko
(79przemo)
Wiking
4 część już ostatnia zredukowana/wykasowana
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Przemek Przemko
(79przemo)
Wiking
Kliknąłem na stronie minid.difi.no żądanie wysłania kodów podając ten "national id number" i zgłoszenie zostało zaakceptowane(tak myślę).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
Czesc. Donwasyl robi cie w uja Numer o ktory pytasz jest faktycznie tymczasowym numerem personalnym. W Norwegii sam nie musisz sie rozliczac. Robi to urzad skarbowy. Ty masz jedynie oddac pierwsza czesc skattekort pracodawcy. Swoja droga niezly podatek ci dowalili na starcie 48%. No ale jak taki podatek to i dochody sa przewidywane bardzo duze

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Przemek Przemko
(79przemo)
Wiking
Dzięki za jakiś konkret.Zmartwiłeś mnie trochę tym dużym podatkiem bo za godzinę mam 183 korony szwedzkie brutto a nie uważam tego za duży zarobek,to jest minimalna pensja.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
112 Posty
Początkujący
170 NOK na godzine to calkiem przyzwoicie. Nie martw sie tak bardzo tym podatkiem. To na skattekorcie jest zaliczka na podatek dochodowy. Przy rozliczeniu rocznym bedziesz mogl prawdopodobnie skorzystac z odliczen i dostaniesz zwrot Nie wiem jak to jest z ludzmi w delegacji (jak rozumiem ty do nich nalezysz) w moim przypadku po wszystkich odliczeniach wychodzi ok. 13% podatku.

Pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok