Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Czy dobrze mi płaci ?? - Norwegia

Czytali temat:
ass ass (760 niezalogowanych)
19 Postów
Joanna Wiktorzak
(awik15)
Wiking
Witam
Mam do Was pytanie? Niedawno przeprowadzilam się do Oslo, dość szybko znalazłam dorywkową pracę w pewnej małej restauracji. Pracuję tam po 6 godzin, narazie się przyuczam, czy 400 nok za ten czas to dobra płaca, czy gościu ma pracowanika prawie za darmo ??? Proszę o odpowiedź ? Ile się zarabia w takim miejscu ?? Niestety jestem zielona?
Dziękuję
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mirka33)
Wiking
Powiem tak - najnizsza stawka za godzine pracy ( legalnej ) to 115 koron , netto.
Malo Ci placi , masz umowe o prace ? Pamietaj ze w przypadku wypadku w pracy muszisz sama poniesc koszty leczenia jesli pracujesz na czarno , a wypadki sie zdazaja. Uwazaj na siebie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Joanna Wiktorzak
(awik15)
Wiking
Niestety to jest praca nielegalna. Znalałam ją po 3 dniach poszukiwań, gościu raczej mnie nie zarejestruje bo jak piszesz że mało mi płaci to raczej wyzyskuje z ludzi. Dzięki za szybką odpowedź. Narazie się jakoś zaczepiłam, nie potrzebuje na przymus pracować bo mam tutaj utrzymanie,ale zaczne rozgladać się za czymś lepiej płatnym i legalnym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Mirka33)
Wiking
Hmm - w takim razie badz ostrozna zebys sie nie skaleczyla czyms w tej kuchni

Skoro po 3 dniach juz znalazlas prace to jestem przekonana ze dasz sobie rade !!! Gdzie w Norwegii mieszkasz ???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
19 Postów
Joanna Wiktorzak
(awik15)
Wiking
Mieszkam w Oslo. A ty ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów
ciekawski ciekawski
(ciekawski)
Stały Bywalec
Mirka33 napisał:
Powiem tak - najnizsza stawka za godzine pracy ( legalnej ) to 115 koron , netto.
Malo Ci placi , masz umowe o prace ? Pamietaj ze w przypadku wypadku w pracy muszisz sama poniesc koszty leczenia jesli pracujesz na czarno , a wypadki sie zdazaja. Uwazaj na siebie

Mirka, w norwegii nigdy nie podaje sie zarobku netto i te 115 kr to jest brutto.
Pozatym jezeli nic nie umiesz to mozesz byc zatrudniona jako uczen i wtedy stawka wynosi 54kr na godzine (brutto)
przez pierwsze 6 miesiecy.
Tylko ze pracodawca musi cie zeczywiscie czegos uczyc....

A tak pozatym to widze ze masz podobny sposob myslenia jak ja.

Pozdrawiam...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Chyba nie ma czegos takiego jak placa minimalna w Norwegi poza sektorem budowlanym???Ale nie wiem Moze cos sie zmienilo od porzednich lat!!!
Awik skoro zgodzilas sie na prace na czarno,nieznasz zawodu ktory wykonujesz tylko od ciebie zalezy czy ci sie to podoba czy nie. Moze praca jest naprawde ciezka a moze rzeczywiscie przychodzisz i tylko podpisujesz liste?Ja tego nie wiem ale Ty tak.Wiec jak ,duzo ci placi czy malo??? Mi osobiscie nie musisz odpowiadac na pytanie tylko sobie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
32 Posty
Dawid Szymi
(dejf87)
Nowicjusz
ciekawski napisał:

Mirka, w norwegii nigdy nie podaje sie zarobku netto i te 115 kr to jest brutto.
Pozatym jezeli nic nie umiesz to mozesz byc zatrudniona jako uczen i wtedy stawka wynosi 54kr na godzine (brutto)
przez pierwsze 6 miesiecy.
Tylko ze pracodawca musi cie zeczywiscie czegos uczyc....

A tak pozatym to widze ze masz podobny sposob myslenia jak ja.

Pozdrawiam...

Więc ile trzeba odliczyć sobie procent podatku od zarobów żeby wyszły zarobki netto?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fullcasco)
Wiking
zarobki netto to indywidualna sprawa ,kazdy ma inna karte podatkowa inne odliczenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17 Postów
M M
(bezonges)
Wiking
Ku wyjasnieniu. Tak, istnieje placa minimalna. Tak, mozna zatrudnic ucznia ale teraz uwaga. Osoby niepelnoletnie otrzymuja wynagrodzenie jak pdala kolezanka, natomiast osoby pelnoletnie otrzymuja normalne wynagrodzenie. Nazywa sie to voksne læring.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok