Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Ulga na firme - Norwegia

Czytali temat:
adrian c. Magdalena W. Miroslaw Iwanica Teresa ....... moiprojekty Darek1234 Monika Grzybowska (2041 niezalogowanych)
5 Postów

(ewa_kris)
Wiking
Czy moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego jedni maja ulge a inni nie a dokladniej chodzi o skatt?
Mieszkam z rodzina prowadze firme od roku , zona pracuje a corka sie uczy.Jedyny odpis jaki moglem zrobic to koszt za SFO.
Nie moge odliczyc kosztow wyjazdu do Polski po towar a takze pobytu w hotelu itp.
Norweg ktory robi zakupy w Polsce odlicza praktycznie wszystko . Moze ktos mi wytlumaczy co mozna odliczc?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(JanKo)
Wiking
Koszt hotelu i przejazdy to sa koszty jakie ponosi twoja firma wiec obciazasz tymi kosztami firme.

Moze ktos tu wypowie sie kto zna dokladnie przepisy prawne?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(ewa_kris)
Wiking
O tym takze wiem ale moje biuro odrzuca faktury tylko nie wiem dlaczego?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
Nie pomoge Wam niestety ale napewno jezeli chcesz zeby ktos powiedzial wiecej musisz podac wiecej szczegolow o prowadzeniu dzialalnosci,to znaczy co to za firma,jaki podatek placisz i jakie skladki odprowadzasz itd.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(izabell)
Wiking
Witam!Na przepisach to ja za bardzo się nie znam,ale na naszym przykładzie mogę Ci napisać.Mój mąż prowadził własną działalność od stycznia do lipca 2006,więc w roku 2007 przy rozliczeniu rocznym mógł odpisać prawie wszystko tzn.czynsz za dom,prąd,paliwo,bilety za prom.Myślę,że w tym roku możesz to wszystko odliczyć od podatku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(ewa_kris)
Wiking
Wraz z rodzina mieszkamy w malej miejscowosci zona pracuje na wikariacie a corka uczy sie w szkole.Wynajmujemy dom i ponosimy wszelkiego rodzaju zwiozane z tym koszty czyns prad itd.Prowadze firme budowlana a takze zajmuje sie handlem i co do tego to tylko moglem odliczyc to co napisalem wyzej.Przejazdu do Polski nie moge sobie odliczyc gdy jade po zakupy i n ie moge takze odliczyc kosztow z tym zwiazanych. Wiewc juz sam nie wiem co moge o czego nie moge odliczyc
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(ewa_kris)
Wiking
A czy Twoj maz mieszka na stale w Norwegi czy tylko tymczasowo?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(izabell)
Wiking
stałego pobytu jeszcze nie mamy,mamy na 5 lat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(fazi)
Wiking
Hm............czy chcesz rozliczyc koszty firmy czy rozliczyc sie z podatku od dochodow???? Mysle ze to dwie rozne sprawy.Firma,koszty,straty i dochody to jedno a rozliczenie podatku dochodowego z rodzina to drugie.Czy nie korzystasz z ksiegowej do prowadzenia firmy??? ja nawet w polsce korzystalem z uslug ksiegowej ktora prowadzila moja dzialalnosc(vat,dochodowy,zus).Mysle ze powinnienes poradzic sie fachowej instytucji. Kiedys kolega tu prowadzil dzialasnosc odprowadzal podatek najnizszy mozliwy a potem gdy pracodawca znalazl sobie nowego podwykonawce okazalo sie w nav ze praktycznie nie ma prawa do niczego tzn zamknal dzialalnosc i zarejestrowal sie jako bezrobotny ale bez zadnych swiadczen ale nie znam szczegolow dawno go nie widzialem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
29 Postów
Barbara Liwo
(Basia)
Wiking
Odliczenie za SFO było odliczeniem od podatku osobistego.
Wyjazdy po towar dla firmy nie mają tu natomiast nic do rzeczy, bo wszelkie odliczenia z tego tytułu będą kosztami ponoszonymi przez firmę.
Żeby móc odliczyć koszty wyjazdów służbowych (a do takich będą się zaliczać wyjazdy po towar) trzeba zdaje się prowadzić specjalną książkę podróży - w każdym razie dotyczy to sytuacji, kiedy wykorzystuje się w działalności samochód prywatny.
Jeśli jednak jeździ się służbowo więcej niż ileś tam kilometrów (nie pamiętam dokładnej liczny, ale nie było to dużo) w ciągu roku, należałoby zarejestrować samochód na firmę.
Radzę Wam, żebyście omówili kwestię odliczania tych kosztów firmy z księgową - niech wyjaśni dokładnie, jak sprawy wyglądają i jakiej dokumentacji potrzebuje, żeby móc ująć te wydatki jako koszty firmy.

Wracając do tego, że niektóre osoby odliczają koszty podróży do Polski - zapewne dotyczy to osób, które mają rodzinę w Polsce i w związku z tym korzystają z odpisów jako tzw. "pendlerzy". Skoro Wy mieszkacie wspólnie w Norwegii, odpisy te się nie należą, bo macie tylko jedno gospodarstwo domowe - w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok