Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Kogo powiadomić o zmianie nr? - Norwegia

Czytali temat:
(879 niezalogowanych)
1 Post

(Yolka)
Wiking
Witam!Mam pytanie,mój mąż otrzymał dziś norweski nr personalny,dotąd posługiwał się tymczasowym.Czy może mi ktoś powiedzieć,kogo muszę poinformować o nowym numerze?Wiem,że na pewno bank,zakład pracy,nie wiem jak to wygląda z Urzędem Podatkowym...z góry dziękuję za podpowiedzi
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
28 Postów
Kenneth Eriksen
(Kenneth78)
Wiking
Jestem norwegiem i ja myślę on nie musi poinformował więcej niż jego banku i praca. Nr. personalny jest bardzo prywatny i nie jest dla wszystkie. Normalnie oni jak potrzebują twoim numer personalny automatycznie będą otrzymać informacji z Folkeregisteret.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Yolka)
Wiking
Dziękuję za podpowiedż Jestem od niedawna w Norwegii i wiele muszę jeszcze się nauczyć. No i gratuluję dobrej znajomości języka polskiego!Mam nadzieję,że za jakiś czas mój norweski będzie równie dobry
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
455 Postów
Wojtek B.
(DZIKI)
Wyjadacz
Zmiana nr wiąże się z wymianą karty do bankomatu, po to jest potrzebna wizyta w tej instytucji
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
DZIKI napisał:
Zmiana nr wiąże się z wymianą karty do bankomatu, po to jest potrzebna wizyta w tej instytucji

Niekoniecznie, ale warto odwiedzic bank. Ja dostalem karte automatycznie, dane zostaly zaktualizowane automatycznie (DnBNOR). Zmienialem nazwisko. W altinn i na skattelistene korekta nastapila z latami wstecz. To samo z ubezpieczeniem, sami przyslali nowe karty. Wiekszosc urzedow i instytucji ma dostep do centralnego rejestru. Jedyne miejsce gdzie o dziwo rzeba sie udac to statensvegvesen
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok