Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Kolejność załatwiania spraw: telefon, skattekort.. - Norwegia

Czytali temat:
Magdalena Szabla AgnieszkaPawlak (2015 niezalogowanych)
3 Posty
Ewa Leśniak
(Kerrygold)
Wiking
Robię sobie mały plan tego co trzeba załatwić po przyjeździe i trochę się gubię. Wiem, że to już pewnie było, ale nie znalazłam takiego tematu. W tej chwili zastanawiam się czy można jakoś załatwić sobie numer telefonu (komórka) bez D-numer/fødselsnummer?

Możemy sobie to jeszcze raz łopatologicznie wyjaśnić? Tzn kolejność zzałatwiania spraw:

1. Załatwić sobie norweski numer telefonu
2. Zarejestrować się na spotkanie z UDI
3. Załatwić skattekort i fødselsnummer (w jednym miejscu?)
4. Dostaję skattekort
5. Otwieram konto w banku
6. Gdzieś w międzyczasie idę na randkę z UDI

Teraz pytania:
a) Co to jest Folkeregisteret i do czego mi jest potrzebny?
b) Gdzie w tej całej procedurze jest moment w którym znajduję pracę? Logika mi podpowiada, że między 1 a 2 ale to wszystko jest zakręcone jak słoik dżemu, więc chcę sobie wszystko wyjaśnić
c) Czego (jakich formalności) potrzebuję do wynajęcia mieszkania (Pokoju w mieszkaniu?)

Wielkie dzięki za pomoc, pewnie macie powyżej korka odpowiadania na pytania żółtodziobów, ale wiecie, to mega ważne : )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
88 Postów
Przyczłap Bulbulatora
(kissmydick)
Początkujący
1. Niestety nawet nr na kartę nie będziesz mieć bez fødselsnummer :/ I to mi się podoba. Jak już masz fødselsnummer to kazdy ma wiedzę o Twoim imieniu i nazwisku oraz miescu zamieszkania jakie masz na obecną chwilę.
2. Pierw znajdź pracę. Bez tego nie otrzymasz nawet tymczasowego fødselsnummer .
3. Jak już znajdziesz pracę to od razu do Skatt Niestety zataiłaś w jakim mieście jesteś, więc i ja zataję gdzie jest skatt (radź sobie sama).
4. Potem musisz (w tym samym skatt) zarezerwować wizytę on-line. Licz się z tym, że najbliższy termi to ok 1,5 miesiąca.
5. Jeśli chodzi o konto w banku to ja otworzyłem na tymczasowym fødselsnummer w DnB, ale nie dostałem karty do bankomatu ani dostępu przez net. Plus taki, że pracodawca ma nr konta na który może przesłać Ci pensję, a Ty odbierasz ją w placówce banku z paszportem w ręku
JaK już masz stały fødselsnummer to idziesz do tego banku i dostajesz kartę (pocztą) i token do konta on-line (też pocztą, ale jako paczka do najlbliższego np Spara) i tam odbierasz to z paszpotrem w ręku jak na poczcie w PL.
Kartę ze zdjęcie dostaniesz dopiero po pierwszym roku rozliczeniowym (czyt. jakbyś w PL rozliczyła PiT) i to jest wtedy równoznaczne z Twoim dowodem osobistym.
Ale z kartą bankomatową bez zdjęcia tez załatwisz wiele spraw. Np zapiszesz się na siłownię, lub kupisz kartę do Norsk-Tipping.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
kissmydick napisał:
1. Niestety nawet nr na kartę nie będziesz mieć bez fødselsnummer :/ I to mi się podoba. Jak już masz fødselsnummer to kazdy ma wiedzę o Twoim imieniu i nazwisku oraz miescu zamieszkania jakie masz na obecną chwilę.
z paszportem wypelniasz papierowy druk na miejscu w sklepie i po okolo 2 dniach karta jest juz aktywna na Twoje polskie dane cwaniaku....
a z dnummerem tez zarejestruje karte....
fødselsnummer to staly numer personalny,
d-nummer (dummynummer) to tymczasowy
personnummer - numer personalny

2. Pierw znajdź pracę. Bez tego nie otrzymasz nawet tymczasowego fødselsnummer .
3. Jak już znajdziesz pracę to od razu do Skatt Niestety zataiłaś w jakim mieście jesteś, więc i ja zataję gdzie jest skatt (radź sobie sama).
4. Potem musisz (w tym samym skatt) zarezerwować wizytę on-line. Licz się z tym, że najbliższy termi to ok 1,5 miesiąca.

od kiedy to w Skatteetaten trzeba rejestrowac sie online?? UDI jesli cos... a Skatt to podatek

5. Jeśli chodzi o konto w banku to ja otworzyłem na tymczasowym fødselsnummer w DnB, ale nie dostałem karty do bankomatu ani dostępu przez net. Plus taki, że pracodawca ma nr konta na który może przesłać Ci pensję, a Ty odbierasz ją w placówce banku z paszportem w ręku
JaK już masz stały fødselsnummer to idziesz do tego banku i dostajesz kartę (pocztą) i token do konta on-line (też pocztą, ale jako paczka do najlbliższego np Spara) i tam odbierasz to z paszpotrem w ręku jak na poczcie w PL.
Kartę ze zdjęcie dostaniesz dopiero po pierwszym roku rozliczeniowym (czyt. jakbyś w PL rozliczyła PiT) i to jest wtedy równoznaczne z Twoim dowodem osobistym.
Ale z kartą bankomatową bez zdjęcia tez załatwisz wiele spraw. Np zapiszesz się na siłownię, lub kupisz kartę do Norsk-Tipping.

zbyt duzo bylo cwaniakow co na dzien dobry dostawali dostep do konta, kredytowa ze zdjeciem , pracowali miesiac dwa i norwegia juz ich nigdy wiecej nie widziala... na koncie krecha w norwegii a nowy mercedes w polsce w garazu.... podziekuj alienom hahahaha

suckmydick: najpierw uzupelnij swoja wiedze a dopiero pozniej nauczaj...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
168 Postów
Robert Niemiec
(robertoslo2)
Stały Bywalec
Przepraszam ale w którym banku wydaja kartę bez zdjęcia?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
robertoslo2 napisał:
Przepraszam ale w którym banku wydaja kartę bez zdjęcia?
jak idziesz z "komunikatywnym" angielskim to daja Ci nawet mastercard bez fotki w nordei....

wchodzisz i mowisz normalnie co i jak - dostajesz karte, token, co chcesz.... bez fotki teraz to zaslaniaja sie niby przepisami nowymi i tak dalej, bzdura na kolach... pracoiwnik banku Cie ocenia na dzien dobry czy "beda z Ciebie ludzie".... )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
763 Posty
Joanna C
(giovi2)
Wyjadacz
robertoslo2 napisał:
Przepraszam ale w którym banku wydaja kartę bez zdjęcia? W SpareBank.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
168 Postów
Robert Niemiec
(robertoslo2)
Stały Bywalec
A czy karta bez zdjęcia może służyć jako "dowód osobisty"?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
jak mozna mieszkac i prowadzic firme od 5 lat??? i takie bzdury pisac?
4 lata temu DNB dawal karte ze zdjeciem i token na podstawie skattekort i to przed pierwsza wyplata
na d numer i co wiecej to nawet ubezpieczal samochod
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
409 Postów

(flink)
Wyjadacz
Yatsek napisał:
kissmydick napisał:
z paszportem wypelniasz papierowy druk na miejscu w sklepie i po okolo 2 dniach karta jest juz aktywna na Twoje polskie dane cwaniaku....
a z dnummerem tez zarejestruje karte....
fødselsnummer to staly numer personalny,
d-nummer (dummynummer) to tymczasowy
personnummer - numer personalny

od kiedy to w Skatteetaten trzeba rejestrowac sie online?? UDI jesli cos... a Skatt to podatek

zbyt duzo bylo cwaniakow co na dzien dobry dostawali dostep do konta, kredytowa ze zdjeciem , pracowali miesiac dwa i norwegia juz ich nigdy wiecej nie widziala... na koncie krecha w norwegii a nowy mercedes w polsce w garazu.... podziekuj alienom hahahaha

suckmydick: najpierw uzupelnij swoja wiedze a dopiero pozniej nauczaj...

Ale Nick ma odjechany
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
no taki londynski, komunikatywny angielski

ale te jego informacje sa ,,bo Kazik i Mietek powiedzial,,
bo to ani z wlasnego doswiadczenie te 5 lat temu ,ani z informacji w necie obecnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok