Robię sobie mały plan tego co trzeba załatwić po przyjeździe i trochę się gubię. Wiem, że to już pewnie było, ale nie znalazłam takiego tematu. W tej chwili zastanawiam się czy można jakoś załatwić sobie numer telefonu (komórka) bez D-numer/fødselsnummer?
Możemy sobie to jeszcze raz łopatologicznie wyjaśnić? Tzn kolejność zzałatwiania spraw:
1. Załatwić sobie norweski numer telefonu
2. Zarejestrować się na spotkanie z UDI
3. Załatwić skattekort i fødselsnummer (w jednym miejscu?)
4. Dostaję skattekort
5. Otwieram konto w banku
6. Gdzieś w międzyczasie idę na randkę z UDI
Teraz pytania:
a) Co to jest Folkeregisteret i do czego mi jest potrzebny?
b) Gdzie w tej całej procedurze jest moment w którym znajduję pracę? Logika mi podpowiada, że między 1 a 2 ale to wszystko jest zakręcone jak słoik dżemu, więc chcę sobie wszystko wyjaśnić
c) Czego (jakich formalności) potrzebuję do wynajęcia mieszkania (Pokoju w mieszkaniu?)
Wielkie dzięki za pomoc, pewnie macie powyżej korka odpowiadania na pytania żółtodziobów, ale wiecie, to mega ważne : )
Możemy sobie to jeszcze raz łopatologicznie wyjaśnić? Tzn kolejność zzałatwiania spraw:
1. Załatwić sobie norweski numer telefonu
2. Zarejestrować się na spotkanie z UDI
3. Załatwić skattekort i fødselsnummer (w jednym miejscu?)
4. Dostaję skattekort
5. Otwieram konto w banku
6. Gdzieś w międzyczasie idę na randkę z UDI
Teraz pytania:
a) Co to jest Folkeregisteret i do czego mi jest potrzebny?
b) Gdzie w tej całej procedurze jest moment w którym znajduję pracę? Logika mi podpowiada, że między 1 a 2 ale to wszystko jest zakręcone jak słoik dżemu, więc chcę sobie wszystko wyjaśnić
c) Czego (jakich formalności) potrzebuję do wynajęcia mieszkania (Pokoju w mieszkaniu?)
Wielkie dzięki za pomoc, pewnie macie powyżej korka odpowiadania na pytania żółtodziobów, ale wiecie, to mega ważne : )