Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

wlasna dzialalnosc - Norwegia

Czytali temat:
Janusz P (429 niezalogowanych)
142 Posty

(marteszka)
Stały Bywalec
Witam
Mam dylemat:
nowo otwarta firma importowa pierwsze 50000kor zwolniona z platnosci mva dostaje fakture od dostawcy- jest tam kwota netto i brutto ja oczywiscie place brutto.
nastepnie sprzedaje ten towar klientowi i czy jemu wystawiam fakture z mva ktorego ja zwyczajnie nie odliczamale istnieje na fakturze i on go ma a ja go sobie nie odliczam czy wystawiam fakture bez mva?
mam nadzieje ze nie tylko ja mam taki dylemacik i znajdzie sie ktos tak mily kto rozwieje moje watpliwosci
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
marteszka napisał:
Witam
Mam dylemat:
nowo otwarta firma importowa pierwsze 50000kor zwolniona z platnosci mva dostaje fakture od dostawcy- jest tam kwota netto i brutto ja oczywiscie place brutto.
nastepnie sprzedaje ten towar klientowi i czy jemu wystawiam fakture z mva ktorego ja zwyczajnie nie odliczamale istnieje na fakturze i on go ma a ja go sobie nie odliczam czy wystawiam fakture bez mva?
mam nadzieje ze nie tylko ja mam taki dylemacik i znajdzie sie ktos tak mily kto rozwieje moje watpliwosci

TAKIE DYLEMACIKI rozwiązują profesjonalne biura rachunkowe które biorą odpowiedzialność za powziętą decyzję finansowo-księgową ...a nie forumowicze... którzy i owszem może i trafią w 10 i będzie super ...niemniej jak będzie pudło to do kogo pójdziesz z pretensjami i po odszkodowanie...za błędną decyzję...??? .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
193 Posty
Stały Bywalec
Firma transportowa (import exsport towarow) rzadzi sie troszke innymi prawami
Te MVA od produktu ktory sprowadzasz to najzwyczajnejsze clo wiec produkt =25%MVA i to samo jak sprzedajesz tyle ze z twoja marza Nie masz ksiegowego

W razie pytan polecam sie prowadze taka firme juz dluzszy czas
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(kkkrzysztof)
Wiking
marteszka skrev:
Witam
Mam dylemat:

To nie jest zadno zwolnienie z platnosci mva, ty jako firma musisz placic moms od 1 koronki.
Poprostu do 50000 kr nie mozesz odpisywac sobie mva.od kosztow i nie mozesz naliczac mva. od uslog.
Najprostszym rozwiazaniem jest wyslac pierwsza fakture na ponad 50000kr
Jezeli jestes pewna ze przekroczysz 50000 kr obrotu w jednym terminie rozliczeniowym mva. to bym sie zbytnio nie przejmowal i doliczal mva od 1 kr.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
26 Postów
Aleksandra F. Eriksen
(Polish Connection)
Wiking
A jaki kod ma ta firma w Brønnøysund?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
142 Posty