Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Podatek za 3 miesiące pracy... - Norwegia

Czytali temat:
Przemek Przemek Dominik Witold Kostilek Marcin1122 Wspaniale miki89 Rudzia_ Baggiom04 mateusz1609 Milena Kowalska (3864 niezalogowanych)
3 Posty
Jakub Mielcarek
(ermac)
Wiking
Sprawa wygląda następująco, pracuję właśnie 3 miesiąc i dopiero dzisiaj dostałem skatte.
Nie pobierałem wypłaty bo nie chciałem płacić 50% podatku więc firma zawiesiła mi wynagrodzenie i wypłaci mi teraz jak już mam skatte za 3 miesiące pracy na raz. Jednak jedni moi znajomi mówią, że zapłacę i tak większy podatek ponieważ odbiorę za duża sumę pieniędzy na raz, inni znowu mówią, że zapłacę normalny podatek i dostanę pieniądze normalnie. Mógłby mi to ktoś sprostować?
Nie po to zawiesiłem wypłatę na 3 miesiące i pożyczałem pieniądze, żeby i tak zapłacić 50% podatku heh.

Z góry dzięki za pomoc...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
no to niech wypłacą ci to w trzech przelewach za każdy miesiąc oddzielnie ....i cześć na to nie wpadłeś
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
ermac napisał:

Nie po to zawiesiłem wypłatę na 3 miesiące i pożyczałem pieniądze, żeby i tak zapłacić 50% podatku heh.

Pewnie zalezy jak to nalicza w kadrach, czyli czy odlicza ci podatek od 3 wyplat o wysokosci ... , czy od jednej wyplaty.
Nie mniej w Norwegii podatek liczy sie od rocznych zarobkow, wiec jak zaplacisz za duzo podatku to dostaniesz zwrot (lecz niestety dopiero za rok).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Jakub Mielcarek
(ermac)
Wiking
Elise napisał:

Pewnie zalezy jak to nalicza w kadrach, czyli czy odlicza ci podatek od 3 wyplat o wysokosci ... , czy od jednej wyplaty.
Nie mniej w Norwegii podatek liczy sie od rocznych zarobkow, wiec jak zaplacisz za duzo podatku to dostaniesz zwrot (lecz niestety dopiero za rok).

No właśnie i tutaj też jest dyskusja bo jedni mówią, że nie odzyskam tych pieniędzy już, inni mówią, że mi zwrócą za rok w rozliczeniu podatkowym i tak w koło, ilu ekspertów tyle opinii.

No patrz nie wpadłem na to bo nie siedzę w tym temacie ani w kadrach. ;] I dlatego też pytanie do Was.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
ermac napisał:... nie siedzę w tym temacie ani w kadrach. ;] I dlatego też pytanie do Was.
Za Niewinność ...
... się nie SIEDZI ...
---
Nie trzeba być kadrowcem , by samemu wiedzieć ile Pracodawca ma Pobrać ZALICZKI , na poczet Podatku i Ubezpieczenia ... !!!
---
Tylko trzeba samemu ODROBINĘ Chcieć ...!!!
---
Przecież Dostałeś Kartę Podatkową !!!
A tam , na drugiej stronie jest tabela zarobków i kwot zaliczek , w twojej Grupie Podatkowej !!!
---
Jeżeli w Miesiącu zarobisz 20 tyś , to zapłacisz adekwatnie Mniej Niż gdybyś zarobił 60 tysięcy !!! niemniej ZGODNIE Z TABELĄ Jaka jest tobie przypisana .
---
W Norge Roczny Podatek Podstawowy to 28% ...
Zaliczka Natomiast Średnio na Jeża 30 - 33 % ... !!! .
---
I ZAWSZE TĄ NADWYŻKĘ ODDAJĄ ... !!!
---
Ba nawet i więcej , jeżeli mądrze skorzysta się z Różnorakich odpisów ulgowych ...!!!
---
Tylko to samemu trzeba chcieć , a nie liczyć na kolegów i Forum !
---
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
ermac napisał:
Elise napisał:

No właśnie i tutaj też jest dyskusja bo jedni mówią, że nie odzyskam tych pieniędzy już, inni mówią, że mi zwrócą za rok w rozliczeniu podatkowym i tak w koło, ilu ekspertów tyle opinii.

No patrz nie wpadłem na to bo nie siedzę w tym temacie ani w kadrach. ;] I dlatego też pytanie do Was.

no.... pierdolnij ich w leb.... w skali roku - plaicsz za duzo - zwracaja Ci za rok.. placisz za malo - doplata.,... taka bajka jak w stylu "pol podatku" w listopadzie tez przepada albo inne historie.... jebnij tych polaczkow w leb i tyle...

masz i czytaj...
www.nyinorge.no/pl/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
Jakub Mielcarek
(ermac)
Wiking
gabriel- dzięki za pomoc tylko nie unoś się tak od razu, myślę, że po to jest forum i bardziej doświadczeni użytkownicy, żeby pomóc tym, którzy pytają. Nie poszedłem od razu na łatwiznę i nie przyszedłem tutaj szukałem informacji i coś tam czytałem i pytałem ludzi, którzy siedzą tutaj dłużej ode mnie (po kilka lat) bo ja pierwszy raz. I widzisz co mi nagadali

Yatsek również dzięki zaraz się biorę za lekturę a reszty przestaję słuchać no ale jak jesteś nowy i ktoś kto siedzi tutaj kilka lat mówi Ci takie coś to jak nie wierzyć.

Dzięki za pomoc tym,którym chciało się odpisać i worków pełnych koron życzę wszystkim.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok