Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Problemy z pracodawcą na zwolnieniu lekarskim - Norwegia

Czytali temat:
4 Posty
Magdalena Nowacka
(nowackamagdalena)
Wiking
Witam serdecznie,

szukałam długo na różnych forach, ale niestety nie znalazłam nic podobnego...
Od grudnia jestem na zwolnieniu lekarskim na 80%, a od stycznia ze względu, na to że mój pracodawca nie miał dla mnie wolnego wakatu dziennego na 100% ( wcześniej pracowałam na nockach ).
Od momentu kiedy dowiedział się,że jestem w ciąży powiedział,że będzie robił mi same problemy bo tak dobrego i taniego pracownika nie znajdzie ( pracodawca to Pakistańczyk... ). No i jego plan póki co działa...
Od grudnia nie otrzymałam żadnych pieniędzy z nav do tej pory, bo nie dostarczył odpowiedniego dokumentu... Dodatkowo nie wypłacił wynagrodzenia za pierwsze 16 dni zwolnienia ( co prawdopodobnie jest przyczyną nie dostarczenia dok. do nav bo tam trzeba wpisać za jakie dni i kiedy zapłacił )! Nie wiem co robić, jestem w końcówce ciąży i od 5 msc czekam na pieniądze! W nav twierdzą,że moim obowiązkiem jest skontaktowanie się z nim i zmuszenie go, aby dostarczył dokumentu! Ale jak skoro on albo nie odbiera telefonu, albo twierdzi,że dokumenty dostarczył i tak w kółko!
Jestem regularnym petentem nav 3 tyg temu babka powiedziała,że wysyła mu ostateczne pismo,ze do 15.04 musi dostarczyć dokumenty, a jak nie to wypłacą mi pieniądze na podstawie wydruków z banku. Dziś 0.04 Babka kręciła nosem i mówiła,że raczej nie robią takich rzeczy,że ona postara się do niego zadzwonić i pomóc, ale nie obiecuje... Tyle,że mamy kolejny problem.. on jak nie zna numeru to nie odbiera! Błagam o pomoc bo już na prawdę nie wiem co robić. Pisałam do różnych instytucji tj. państwowa inspekcja pracy w Norwegii, ale oni tak samo są bezsilni!

Magda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Od momentu kiedy dowiedział się,że jestem w ciąży powiedział,że będzie robił mi same problemy bo tak dobrego i taniego pracownika nie znajdzie ( pracodawca to Pakistańczyk...

mozesz to udowodnic skontaktuj sie z adwokate i podaj go o mobing på jobb i to o to samo do inspekcji pracy
wyslij mu wezwanie do zaplaty po grozba podania go do bankroctwa
zadwon do zwiazkow zawodowych
zawsze mozesz napisac do gazety

co znaczy nie odbiera tel wszystko zalatwiaj pisemnie wysli meila i potel list polecony
trzebabylo juz w styczniu wyslac mu wezwanie do wyplaty wynagrodzenia

zreszta podaj dane tej firmy i telefon
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Justyna Dobrowolska
(JustynaADVOKATFULLMEKTIG)
Wiking
Jesli jest Pani zainteresowana prosze o kontakt, z pewnoscia odzyzka Pani swoje pieniadze!

Med vennlig hilsen
Justyna Dobrowolska
advokatfullmektig MNA

Advokatfirmaet Hesselberg
Postboks 286, 3251 Larvik
+47 934 33 851 | +47 33 18 10 02
jd@advokatfirmaet-hesselberg.no
Prinsipal: advokat Alexander Hesselberg
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Magdalena Nowacka
(nowackamagdalena)
Wiking
Co do tych 16 dni,za które powinien zapłacić pracodawca złożyłam pismo do nav, aby to oni wypłacili mi za te pieniądze ( bo jest takie rozporządzenie ), ale też czekam bo nie dostali tego dokumentu i oczywiście nie mogą nic zrobić.
Dla mnie zaskakujące jest to,ze ta sprawa się tak ciągnie, każdy w nav mi współczuje za każdym razem jak tam jestem ( średnio 2 razy w msc ) i na tym się kończy.
Za chwilę napiszę do arbeidstilsynet, ale jak ostatnio pisałam to w sumie w niczym mi nie pomogli, zobaczymy teraz postaram się inaczej opisać tą sytuację, właśnie jako mobbing, dzięki za radę
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
podaj go o dyskryminacje rasowa /w koncy to czarnuch / i ze wzgledu na plec
bo to facet i do tego muslim ,a oni gordza kobietami
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Magdalena Nowacka
(nowackamagdalena)
Wiking
heheh napisałam do Państwowej Inspekcji Pracy bo oni standardowo nie odbierają telefonów. Mam nadzieję,że to pomoże i w końcu doczekam się swoich pieniędzy.
A on powinien zapłacić mi odsetki za to,że czekam na swoje pieniądze tyle czasu!
Trzymaj kciuki, na pewno będę pisała jak ma się sprawa
Wszystkich, którzy czytają ten post ostrzegam nie pracujcie dla Pakistańczyków!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
nowackamagdalena napisał:
Wszystkich, którzy czytają ten post ostrzegam nie pracujcie dla Pakistańczyków!!
ale wszyswcy to wiedza.. tak jak auta nie kupuje sie od pastowanych tak i nie pracuje sie dla nich...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
181 Postów
D K
(antypolak)
Stały Bywalec
Boże widzisz, a nie grzmisz... Skąd tacy ludzie się biorą? Co ty myślałaś przez te 5msc? Że ci dobrowolnie wypłaci....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
rękę podam każdemu ale nie ciapatemu!! a żeby pracowac dla nich? wolałbym wrócić do polski.

pracowałem kiedyś 2tyg z jednym pastowanym dzikusem z pakistanii, oni nie powinni zaliczać sie do "ludzi"

p.s.i nie jestem rasistą
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
AndersB napisał:
rękę podam każdemu ale nie ciapatemu!! a żeby pracowac dla nich? wolałbym wrócić do polski.

pracowałem kiedyś 2tyg z jednym pastowanym dzikusem z pakistanii, oni nie powinni zaliczać sie do "ludzi"

p.s.i nie jestem rasistą

A kto ich zalicza? Sa to co prawda ssaki i nawet wiecej, ale na etapie plemienia poszli swoja droga.
Bardzo blisko spokrewnieni, ale inny rodzaj.

Tez nie jestem rasista. To oburzajace.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok