Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

kilka pytan o standardfradrag - Norwegia

Czytali temat:
Zab Dia Wojtek Wojtek (1243 niezalogowanych)
3 Posty

(smiechuuu)
Wiking
W ciągu najbliższych kilku dni mam zamiar udać się do skattu w celu złożenia po raz pierwszy podania o kartę podatkową. Jako osoba dopiero rozpoczynająca pracę w Norwegii chciałbym uzyskać odliczenie standardowe 10%. Czy chęć uzyskania tego odliczenia mam zgłosić już w podaniu o kartę, czy odbywa się to dopiero po zakończeniu bieżącego roku podatkowego?

Ponadto nie mogłem znaleźć dokładnych informacji w jaki sposób ta ulga zostaje odliczona od podatku. Czy jedyną możliwością jest otrzymanie zwrotu w postaci 10% należnego podatku po zakończeniu roku podatkowego? Podobno można także zdecydować się na uwzględnienie tej ulgi we wpłacanych na bieżąco przez pracodawcę zaliczek. Nie udało mi się jednak znaleźć żadnych oficjalnych informacji na ten temat. Jeżeli istnieje taka możliwość, to co należy zrobić, aby rozliczać to w ten sposób?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
smiechuuu napisał:
W ciągu najbliższych kilku dni mam zamiar udać się do skattu w celu złożenia po raz pierwszy podania o kartę podatkową. Jako osoba dopiero rozpoczynająca pracę w Norwegii chciałbym uzyskać odliczenie standardowe 10%. Czy chęć uzyskania tego odliczenia mam zgłosić już w podaniu o kartę, czy odbywa się to dopiero po zakończeniu bieżącego roku podatkowego?

Ponadto nie mogłem znaleźć dokładnych informacji w jaki sposób ta ulga zostaje odliczona od podatku. Czy jedyną możliwością jest otrzymanie zwrotu w postaci 10% należnego podatku po zakończeniu roku podatkowego? Podobno można także zdecydować się na uwzględnienie tej ulgi we wpłacanych na bieżąco przez pracodawcę zaliczek. Nie udało mi się jednak znaleźć żadnych oficjalnych informacji na ten temat. Jeżeli istnieje taka możliwość, to co należy zrobić, aby rozliczać to w ten sposób?
NIE ma takiej prawnej możliwości , by pracodawca Ingerował w należne kwoty zaliczek na podatek . Poza tym co jest wyszczególnione , na indywidualnej karcie podatkowej na dany rok
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
gabriel napisał:
smiechuuu napisał:

NIE ma takiej prawnej możliwości , by pracodawca Ingerował w należne kwoty zaliczek na podatek . Poza tym co jest wyszczególnione , na indywidualnej karcie podatkowej na dany rok

Jak zwykle dziadek pierdoli sam nie wie o czym.....

Kolega pisze wyraźnie że idzie do skatt i tam będzie chciał załatwić sprawę, więc nie trudno stary alkoholiku zrozumieć że pracodawca będzie potrącał zaliczki według table którą dostanie od skatt-u, a nie według własnego widzi misie pracodawcy......

Można mieć uwzględnione te 10% w tabeli podatkowej tzn dostać tabelę np. 7350 lub 7450

www.skatteetaten.no/no/taxnorway/Felles-...ndske-arbeidsgivere/

i jest też niby wersja polska

www.skatteetaten.no/pl/International-Pol...-Tax-Deduction-Card/

Dziadek ebnij sobie jeszcze sete samogonu i lulu a nie insynuacje jakieś snujesz ..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
nie bądż taki zapobiegliwy i popracuj trochę ....potem się pomartwisz o podatki , narzeczoną itd . na razie ci to nie grozi do przyszłego roku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty

(smiechuuu)
Wiking
Dziękuję za odpowiedzi.

Wygląda na to, że tabele 7350/7450 to to, czego potrzebuję .

Teraz pytanie w jaki sposób mam wypełnić podanie, aby otrzymać taką kartę, jaka odpowiada moim oczekiwaniom. Wygląda na to, że będę musiał dowiedzieć się tych szczegółów bezpośrednio u urzędników w skatt. Wolałem najpierw zapytać na forum, bo często ludzie tutaj mają większą wiedzę niż urzędasy, a poza tym nie chciałym stać przy okienku pół godziny i blokować ludziom kolejki, tam i tak jest dość tłoczno.

nie bądż taki zapobiegliwy i popracuj trochę ....potem się pomartwisz o podatki , narzeczoną itd . na razie ci to nie grozi do przyszłego roku
Dzięki za radę, ale wychodzę z założenia, że jak teraz się trochę wysilę, to potem zaoszczędzę parę godzin, parę koron i trochę nerwów. Lepiej czas, pieniądze i nerwy tracić na narzeczoną, niż skatt
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
smiechuuu napisał:
Dzięki za radę, ale wychodzę z założenia, że jak teraz się trochę wysilę, to potem zaoszczędzę parę godzin, parę koron i trochę nerwów. Lepiej czas, pieniądze i nerwy tracić na narzeczoną, niż skatt
pozniej, to rozliczene w skacie zlozysz przez internet w 5 minut.... jak na nowego, ktory pewnie bedzie pracowal ile sie da na poczatku to pozniej mozesz miec doplate, a tak bez tego "wbudowanego" 10% bedzie Ci latwiej )) i moze nie bedzie tak zle na koniec roku... poza tym, albo 10% albo inne znizki, skad wiesz juz teraz na poaczatku ze akurat 10% bedzie da Ciebie najlepsza alternatywa??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
w skatte wypełnisz krótki druk i tam określisz ile zarobisz . tabela którą dostaniesz to to pidz na wodę choć pewnie 7100
martwić się zacznij za rok bo stres żle działa !!!!!!! ........hej ho miłej pracy w norge
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2929 Postów
markus d
(Andre ved mark)
Maniak
hmmmm . czasami to nie bywałe ...jedni się martwią jak znależć robotę a drudzy jak płacić podatki od roboty której jeszcze nie przebyli
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Nie każdy tu przyjeżdża zarobiony to te kilkaset koron do wypłaty ma spore znaczenie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
ojoj to ty nie chcesz mieć fajowych wakacji szkoda bo zwykle ten zwrot sie na nie przydaje,lepiej zapłacic ciut wiekszy podatek i miec spokojne sny,ze w razie overti bedzie niedopłata...ale to takie moje rozmyslania na marginesie

i troche faktów...to jest ulga dla obcokrajowców w dwoch pierwszych latach pracy w Norge (moze byc takze w trzecim roku jesli w pierwszym pracowałeś mniej niż 6 miesięcy)ulgi nie sa łaczone albo standard 100% albo inne ulgi..
ta ulga nie jest uwzględniana w skacie do tabeli podatkowej...poprostu jak sie zdecydujesz na nia wpisujesz w rozliczeniu koncowym za dany rok..i sami ci naliczaja wzrot...
i najwazniejsze...to nie jest ulga odpisywana bezposrednio z PODATKU...to jest ulga odpisywana od całosci DOCHODU...i tylko dostaniesz procent z niej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok