Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1762 niezalogowanych)
193 Posty
Stały Bywalec
www.holte.no/

Tu masz tak zwany kalkulasjønsnykkel
Oczywiscie trzeba za niego zaplacic ale z niego firmy nowreskie obliczaja stawki (fastprise)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Sebastian Kisiel
(Lahmus)
Wiking
podstawy to akurat czaje poprostu chce sie dowiedziec jak to przelozyc na papier by nie dac dupy.na samym starcie bo czytam na forum ze ludzie fakturuja przeroznie chcialbym wiedziec jak to sie ma
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Sebastian Kisiel
(Lahmus)
Wiking
ok dzieki za linka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
Lahmus napisał:
no tak 10000kr moja praca +39%+25%vat=cuma na fakture do zaplaty?tak bym to rozumial.nie liczac materialu powiedzmy ze klient go ma.

Suma oczywiscie brutto!!, a nie suma za wykonana prace + ponownie 25% vatu. Taka drobna korekta, gdybys opacznie zrozumial JA bym doliczyl klientowi jeszcze z 500kr/faktura na poczet ew, ksiegowej. W zaleznosci od iliosci faktur, scanow co przy rozliczeniu firmy (vat) a potem i ciebie jako osobe bedzie dodatkowo kosztowac kilka kola. Wiec warto miec na to extra kase, bo za rok na wiosne moze sie okazac, ze nie masz zlecen, a tu trzeba oplacic ksiegowa.W pierwszym roku nie musisz tez placic zaliczek na podatek. Mozesz go zaplacic jednorazowo na jesieni nastepnego roku. To samo z mva z tym, ze to wiosna.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Sebastian Kisiel
(Lahmus)
Wiking
aha rozumiem dzieki za informacje.a jak by to sie mialo do placy za godzine jakbys ty to zrobil powiedzmy ze mam mieszkanie 70m2 do pomalowania 2 razy klient chce za godzine zaplacic oczywiscie z faktura.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
Lahmus napisał:
aha rozumiem dzieki za informacje.a jak by to sie mialo do placy za godzine jakbys ty to zrobil powiedzmy ze mam mieszkanie 70m2 do pomalowania 2 razy klient chce za godzine zaplacic oczywiscie z faktura.

Nie wiem ile fakturujesz jako firma.
Norweska firma( w takiej pracuje) za malowanie fakturuje pomiedzu 395-425 kr + mva.
Oczywiscie, raczej wykonuje prace od calosci z materialem, gdzyz dzieki temu zarabia wiecej dzieki rabatom.Wtedy faktura opiewa na konkretna sume.
Jezeli jednak dogada sie z klientem na godz, to faktura wyglada tak:
powiedzmy, ze z przygotowaniem i sprzataniem zeszlo ci tydzien, czyli 40t
40 x 425= 17000
Materialy z 15% påslag - powiedzmu 5000
On liczy takze firmabil ( samochod)- 175kr za dzien
czyli: 17875 + materialy na podstawie faktur.( 5000)
Suma: 22875 + 25% mva

Ty jako Polak mozesz pewnie liczyc na max 300kt/t albo i mniej, ale ponizej 280 kr to juz ponizej progu przy spolkach AS. Przy jednoosobowych to w miare ok.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
24 Posty
Sebastian Kisiel
(Lahmus)
Wiking
ok czaje oco juz chodzi a powiedz mi tak mowisz ze od calosci sie dogaduje czyli liczy to z metra2 czy jak wycenia szef taka robote?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
15 Postów
w w
(tymex)
Wiking
Wacek1 napisał:
Lahmus napisał:

Nie wiem ile fakturujesz jako firma.
Norweska firma( w takiej pracuje) za malowanie fakturuje pomiedzu 395-425 kr + mva.
Oczywiscie, raczej wykonuje prace od calosci z materialem, gdzyz dzieki temu zarabia wiecej dzieki rabatom.Wtedy faktura opiewa na konkretna sume.
Jezeli jednak dogada sie z klientem na godz, to faktura wyglada tak:
powiedzmy, ze z przygotowaniem i sprzataniem zeszlo ci tydzien, czyli 40t
40 x 425= 17000
Materialy z 15% påslag - powiedzmu 5000
On liczy takze firmabil ( samochod)- 175kr za dzien
czyli: 17875 + materialy na podstawie faktur.( 5000)
Suma: 22875 + 25% mva

Ty jako Polak mozesz pewnie liczyc na max 300kt/t albo i mniej, ale ponizej 280 kr to juz ponizej progu przy spolkach AS. Przy jednoosobowych to w miare ok.

a jak Twoja firma fakturuje robienie łazienek-pytki i budowy domów na godz ? to sa te same stawki czy juz inne? jesli to nie tajemnica to jak mozesz to podaj?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
Lahmus napisał:
ok czaje oco juz chodzi a powiedz mi tak mowisz ze od calosci sie dogaduje czyli liczy to z metra2 czy jak wycenia szef taka robote?

Czynnikow jest wiele
Regula to wycena z metra, ale na takie domki to tylko wchodzi, popatrzy i mowi cene.
Im wieksz praca tym mniej za metr. Na produkcjach( czyli wielkie obiekt, szkoly, nowe biurowce) jest naprawde tanio za metr, ale to sa tysiace metrow, a wiec efekt skali.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
tymex napisał:

a jak Twoja firma fakturuje robienie łazienek-pytki i budowy domów na godz ? to sa te same stawki czy juz inne? jesli to nie tajemnica to jak mozesz to podaj?[/quote]

Nasz firma nie zajmuje sie plytkami i budowa domow, a jedynie stricte malowaniem i epoxydami
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok