Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

ferjepenger - Norwegia

Czytali temat:
grzegorz buko (1802 niezalogowanych)
44 Posty
Grzes Morales
(igorgrzes)
Nowicjusz
Witam serdecznie: wiec sparawa przedstawia sie tak że teraz pracuje dla agencji i moja umowa wygasa z ostatnim marca,i nie mam pojecia jak mój aktualny pracodawca ma sie ze mna rozliczyc jeśli chodzi o urlop???czy ma on wypłacić ferjepenger z ostatnią wypłatą??bardzo prosił bym o rade.pracuje dla agecji od 1 pażdziernika i w momencie kiedy wygaśnie nasza umowa bede pracował dalej w tym samym zakładzie ale juz nie dla pośrednika lecz podpisze umowe z zakładem.
Serdecznie dziekuje za pomoc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
Dokładnie tak jak piszesz, pracodawca powinien ci wyplacic z ostatnia wyplata. Mozesz ewentualnie zrezygnowac z feriepenge za ten rok i wyplaca ci normalnie w przyszlym roku. Jesli pobierzesz feriepenge za ten rok to pracodawca odprowadzi podatek od tych pieniedzy 36%, jesli poczekasz do przyszlego roku to feriepenge za 2013 rozliczysz w rozliczeniu rocznym w 2015 za 2014. Mysle ze najlepiej zabierz wszystko co ci sie nalezy rowniez za ten rok i czesc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
igorgrzes napisał:
Witam serdecznie: wiec sparawa przedstawia sie tak że teraz pracuje dla agencji i moja umowa wygasa z ostatnim marca,i nie mam pojecia jak mój aktualny pracodawca ma sie ze mna rozliczyc jeśli chodzi o urlop???czy ma on wypłacić ferjepenger z ostatnią wypłatą??bardzo prosił bym o rade.pracuje dla agecji od 1 pażdziernika i w momencie kiedy wygaśnie nasza umowa bede pracował dalej w tym samym zakładzie ale juz nie dla pośrednika lecz podpisze umowe z zakładem.
Serdecznie dziekuje za pomoc.
Świnia gdzie sie podziewałeś?
ode mnie z pracy odchodził ostatnio chłopak i zapytali sie go czy chce teraz feriepenger, z ostatnią wypłatą dostał wszystkie pieniążki i cześć

dobrze ze nie pisałem gdzie pracuje bo jutro kolejka aliensów by była z CV
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
44 Posty
Grzes Morales
(igorgrzes)
Nowicjusz
dzieki wielkie norgematrix teraz wiem jak mam gadać z agencja !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
44 Posty
Grzes Morales
(igorgrzes)
Nowicjusz
sie ma anders.b : ja też za Tobą tęskniłem .Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
a po za tym b. dobry krok, kończy sie umowa i do widzenia agencjo
ile Ci podwyzki zaproponowali jak zaniosłeś wypowiedzenie bo kolega jak odchodził z adecco to ze 153 zaproponowali mu 157 tylko zeby został a on dostał 190 bo dogadał sie bezposrednio z firmą
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
44 Posty
Grzes Morales
(igorgrzes)
Nowicjusz
ale własnie jak to z tym jest???? : jeśli teraz wezme ferjepenger to będą one mniejsze o tą sume 36%??? ale rozumiem że w następnym okresie rozliczeniowym mogę starać sie o zwrot tych własnie 36%?? dziękuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
44 Posty
Grzes Morales
(igorgrzes)
Nowicjusz
tak własnie anders b. ja też jestem tego zdania. no i lepsza flota bedzie pozdro
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
igorgrzes napisał:
ale własnie jak to z tym jest???? : jeśli teraz wezme ferjepenger to będą one mniejsze o tą sume 36%??? ale rozumiem że w następnym okresie rozliczeniowym mogę starać sie o zwrot tych własnie 36%?? dziękuje

Feriepenger za 2012r. wyplacone w 2013r. sa brutto. Beda ujete jako dochod do rozliczenia podatku za 2013r., czyli w 2014

Jesli feriepenger wypracowane za 2013r. (czesc roku) sa wyplacane w 2013r., to wtedy jest od nich potracaony podatek. Teraz rozumiesz zasade ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(NorgeMatrix)
Stały Bywalec
igorgrzes napisał:

Zle rozumujesz, zwrot bedziesz mial jak bedziesz mial odpisy, poprostu jesli wezmiesz teraz pieniadze teraz to pracoidawca odprowadzi 36 % podatku, a czy bedziesz mial zwrot w przyszlym okresie rozliczeniowym to ja nie wiem, pamietaj ze feriepenge sa opodatkowane tylko rozliczasz ten podatek w rozliczeniu rocznym. Np. w 2013 wezmiesz feriepenge za 2012 a podatek za te pieniadze zaplacisz w 2014 czyli w rozliczeniu za 2013.

Jesli uwazasz ze feriepenge sa nie opodatkowane to jestes w duzym bledzie, jak zreszta wielu tu pracujacych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok