aniaSaniaS napisał:
Mam pytanko, tak jak w tytule o wlasna dzailalnosc. Czy jest ktos kto wie jak to wyglada, czy jest duzo papierkowej roboty przy tym? Jestem tu krotko, kilka miesiecy a chcialabym zaczac pracowac legalnie co nie jest latwe. Mam kilka, moze kilkanascie miejsc do sprzatania jak wiele osob tutaj i chcialabym wiedziec czy sprzatajac nadal, tylko legalanie, jest to oplacalne? Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Otwarcie takiej firmy trwa kilka minut.
Jest to o tyle dobra opcja, ze daje ci prace na biało. Ale musisz wziąć pod uwagę ze po zarejestrowaniu firmy będziesz płacić podatek, więc jeśli bierzesz np. 280 koron za godzinę, to odlicz od tego 36% podatku. W rozliczeniu rocznym moze sie okazać ze podatek bedzie mniejszy, ale lepiej być przygotowanym. Po przekroczeniu 50 tys. Dochodu wchodzisz na VAT 25% i klienci muszą to zapłacić. Wyglada to tak, ze klient za godzinę musi zapłacić 350 koron, a tobie zostaje z tego jakieś 180 koron na czysto. Sa tez tacy, którzy płaca 550 za godzinę.
Musisz pamiętać o tym, ze prowadząc własna firmę, jeżeli nagle zachorujesz poważnie, zlamiesz nogę, lub wydarzysei coś, co spowoduje, ze ńie będziesz mogła pracować, to zostaniesz bez dochodu, chyba ze będziesz sobie płacić ubezpieczenie w NAV.
Jeżeli stracisz z jakichś powodów klientów i zostaniesz czasowo bez pracy, to nie bedzie ci sie należał zasiłek.
Otworzenie EPF jest dobre na początek, jeśli nie masz możliwości pracy na etacie. Ale warto myśleć o szukaniu normalnej pracy, a sprzatńie potraktować jako epizod w życiu.
Edit: najlepiej podawac cenę za total, wtedybwyjdzie ci godzinowo nawet 400 koron, bardziej sie opłaca.