Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

dzialalnosc jednoosobowa(sprzatanie) - Norwegia

Czytali temat:
2 Posty
ania sania
(aniaSaniaS)
Wiking
Mam pytanko, tak jak w tytule o wlasna dzailalnosc. Czy jest ktos kto wie jak to wyglada, czy jest duzo papierkowej roboty przy tym? Jestem tu krotko, kilka miesiecy a chcialabym zaczac pracowac legalnie co nie jest latwe. Mam kilka, moze kilkanascie miejsc do sprzatania jak wiele osob tutaj i chcialabym wiedziec czy sprzatajac nadal, tylko legalanie, jest to oplacalne? Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
aniaSaniaS napisał:
Mam pytanko, tak jak w tytule o wlasna dzailalnosc. Czy jest ktos kto wie jak to wyglada, czy jest duzo papierkowej roboty przy tym? Jestem tu krotko, kilka miesiecy a chcialabym zaczac pracowac legalnie co nie jest latwe. Mam kilka, moze kilkanascie miejsc do sprzatania jak wiele osob tutaj i chcialabym wiedziec czy sprzatajac nadal, tylko legalanie, jest to oplacalne? Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Moim zdaniem pracujac legalnie zawsze jest lepien niz na czarno. Chocby opieka zdrowotna i nie tylko. Jak chcesz zalozyc firme to mozesz podpytac w SKAPE, norweska instytucja pomagajaca firmom.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
aniaSaniaS napisał:

Dam ci rade abys grzecznie poprosiła @Hilton o pomoc...ona naprawde duzo wie i orientuje sie w tej biurokracji...a tak jak ci beda słac ,,cenne,,porady to sie jeszcze bardziej zagubisz
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
aniaSaniaS napisał:

Otwarcie takiej firmy trwa kilka minut.
Jest to o tyle dobra opcja, ze daje ci prace na biało. Ale musisz wziąć pod uwagę ze po zarejestrowaniu firmy będziesz płacić podatek, więc jeśli bierzesz np. 280 koron za godzinę, to odlicz od tego 36% podatku. W rozliczeniu rocznym moze sie okazać ze podatek bedzie mniejszy, ale lepiej być przygotowanym. Po przekroczeniu 50 tys. Dochodu wchodzisz na VAT 25% i klienci muszą to zapłacić. Wyglada to tak, ze klient za godzinę musi zapłacić 350 koron, a tobie zostaje z tego jakieś 180 koron na czysto. Sa tez tacy, którzy płaca 550 za godzinę.
Musisz pamiętać o tym, ze prowadząc własna firmę, jeżeli nagle zachorujesz poważnie, zlamiesz nogę, lub wydarzysei coś, co spowoduje, ze ńie będziesz mogła pracować, to zostaniesz bez dochodu, chyba ze będziesz sobie płacić ubezpieczenie w NAV.
Jeżeli stracisz z jakichś powodów klientów i zostaniesz czasowo bez pracy, to nie bedzie ci sie należał zasiłek.
Otworzenie EPF jest dobre na początek, jeśli nie masz możliwości pracy na etacie. Ale warto myśleć o szukaniu normalnej pracy, a sprzatńie potraktować jako epizod w życiu.

Edit: najlepiej podawac cenę za total, wtedybwyjdzie ci godzinowo nawet 400 koron, bardziej sie opłaca.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
Również nie polecę Ci otwarcia firmy (chyba ,że dla zdobycia nr personalnego) i jeśli masz duże zlecenia gdzie firmy potrzebują rachunku i wrzucają sprzątanie w koszty ale te firmy zazwyczaj współpracują z profesjonalnymi firmami sprzątającymi .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
ania sania
(aniaSaniaS)
Wiking
No nic musze intesywnie uczyc sie jezyka i skupic sie na szukaniu normalnej pracy, a myslalam ze to wszystko lepiej wyglada Dziekuje za zainteresowanie tematem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów

(Arwena1975)
Wiking
tez uwazam,ze otwarcie tzw dzialalnosci gospodarczej to....potem lzy i gorzki placz.
Duzo pracy, rozliczen i podatkow i przestrzegania terminow.
Zlecenia? to juz inna sprawa.

są albo ich nie ma.

Tutaj zdobywa sie zaufanie dluga droga. Najwazniesze to....dbac o poprawnosc dokumentow i wysylanie na czas rozliczen.

ppzdrawiam
Szukaj normalnej pracy. Na pewno Ci sie uda.
szkoda nerwow.

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok