Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

661 Postów
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
zdaje się że i tak wszystkich formalności nie załatwisz już w tym roku. i dobrze. najlepiej jak wszystkie dochody rozliczą Ci na przyszły rok (ja tak miałem). wtedy będzie od czego sobie te 10% odliczać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
karol3 napisał:
zdaje się że i tak wszystkich formalności nie załatwisz już w tym roku. i dobrze. najlepiej jak wszystkie dochody rozliczą Ci na przyszły rok (ja tak miałem). wtedy będzie od czego sobie te 10% odliczaćBardzo nielogiczna podpowiedź ...
Jak można coś przenieść na przyszły rok !? .
---
To , co się zarobiło w tym roku podatkowym , oraz logicznie poniosło się koszty uzysku dochodu , trzeba rozliczyć w tymże roku , nawet te 10% ... inaczej to "przepada" ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejpa)
Maniak
ale roku podatkowym 30 kwietnia-30 kwietnia nastepnego roku czy 01.01.xxxx-31.12.xxxx ??bo tego zbytnio nie rozumiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
maciejpa napisał:
ale roku podatkowym 30 kwietnia-30 kwietnia nastepnego roku czy 01.01.xxxx-31.12.xxxx ??bo tego zbytnio nie rozumiem
rocznie: kalendarzowo... od 1 stycznia do 31 grudnia... do kwietnia to termin rozliczenia...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejpa)
Maniak
no to jak dopracuje do konca tego roku liczac ze ok 15 grudnia skonczy sie praca gdyż są swieta to wyjdzie mi jakos ponizej 30 tys noków to czasem ta kwota nie bedzie zwolniona z podatku ??(słyszałem ze ponoc 40 tys zarobione rocznie to minimum)...myslac dalej jak pracodawca pobierze podatek według karty podatkowej to po 30 kwietnia powinienem dostac zwrot podatku za ten okres...tak ??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
661 Postów
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
gabriel napisał:
karol3 napisał:
zdaje się że i tak wszystkich formalności nie załatwisz już w tym roku. i dobrze. najlepiej jak wszystkie dochody rozliczą Ci na przyszły rok (ja tak miałem). wtedy będzie od czego sobie te 10% odliczaćBardzo nielogiczna podpowiedź ...
Jak można coś przenieść na przyszły rok !? .
---
To , co się zarobiło w tym roku podatkowym , oraz logicznie poniosło się koszty uzysku dochodu , trzeba rozliczyć w tymże roku , nawet te 10% ... inaczej to "przepada" ...

a czy ja napicałem przenieść? może najlepiej napiszę jak to wyglądało w moim przypadku.
zacząłem pracować w październiku. formalności związane z pozwoleniem trwały do lutego.
zanim zostały zakończone dostawałem 50% wypłaty, po prostu w kopercie.
w lutym dostałem pierwszą wypłatę na konto.
na lønnsslipp'ie widniała też wypłata za poprzednie miesiące, wraz z korektą podatku.
we wszystkich moich papierach, również ze skatteetaten, widnieje że pracę i pobyt zacząłem w lutym.
co za tym idzie podatek też został policzony za 15m-cy jako pierwszy rok pracy.
myślę że to lepsze rozwiązanie jeżeli chodzi o odliczanie tych 10% przez pierwsze dwa lata.

ale w sumie nie wiem czy tak się robi standartowo
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
661 Postów
Karol Pitek
(karol3)
Wyjadacz
maciejpa napisał:
no to jak dopracuje do konca tego roku liczac ze ok 15 grudnia skonczy sie praca gdyż są swieta to wyjdzie mi jakos ponizej 30 tys noków to czasem ta kwota nie bedzie zwolniona z podatku ??(słyszałem ze ponoc 40 tys zarobione rocznie to minimum)...myslac dalej jak pracodawca pobierze podatek według karty podatkowej to po 30 kwietnia powinienem dostac zwrot podatku za ten okres...tak ??
tak, ale nie do końca wypłata która przyjdzie w styczniu liczy się już do 2013, chociaż jest za grudzień
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
862 Posty

(maciejpa)
Maniak
a te pare dni. bo zaczałem od 28.11...to juz mi policza do 2013 czy 2012...??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
maciejpa napisał:
a te pare dni. bo zaczałem od 28.11...to juz mi policza do 2013 czy 2012...??
data wplywu na konto... jak przelew dostaniesz 28 grudnia 2012 to w ktorym roku dostaniesz kase??? w 2015??? czy w 2012?? uzyj mozgu i nie wkurwiaj ludzi debilnymi pytaniami.... a to czy prace zaczales 28.11 to jest akurat informacja na plaster potrzebna no bo skad my mamy widziec kiedy dostaniesz wyplate??? co masz w kontrakcie??? przeczytaj to co podpisales to bedziesz wiedzial!!

maciejpa napisał:
(słyszałem ze ponoc 40 tys zarobione rocznie to minimum)

nie slyszalem od kolegow: tylko sprawdzaj zawsze u zrodla!!!! tylu ilu poakow: tyle twierdzen ze cos mozna albo nie mozna....

www.skatteetaten.no/pl/International-Polska/

ps. dokladnie tak jak napisales...
mozesz to sobie obliczyc tutaj:
www.skatteetaten.no/no/Person/Skattekort...att/Skatteberegning/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
Jesli chodzi o standardowy odpis od podatku te 10 % według przepisów nalezy za pierwsze dwa lata pracy w Norge...ale jeśli w pierwszym roku podatkowym pracowało sie ponizej sześciu miesiecy to nalezy sie jeszcze trzeci odpis w roku nastepnym...
np.....jesli w tym roku ktos pracował pazdziernik,listopad i grudzien to ten rok sie jakby nie liczy..i przenosimy te 10% na 2013 i 2014...no o ile bedziemy pracowac i bedziemy chcieli skorzystac z tej formy odpisu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok